fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op vakantie naar Amerika? Lees hier alles over het ESTA!

Het is The land of the Free and the home of the Brave: Amerika. Zelf ben ik een groot Amerika-fan en ik ben er dan ook al vijf keer geweest. In 2009 heb ik er zelfs een jaar gewoond! Na mijn middelbare school vertrok ik naar Californië om daar een jaar te studeren, waterpoloën en levenservaring op te doen. Het was een geweldige tijd waarin ik veel over mezelf heb geleerd, maar ook zeker over Amerika als land. Het is een plek waar ik nog altijd graag kom!

Waar staat ESTA voor en wat is het?

Wanneer je als Nederlander naar Amerika reist, moet je een ESTA voor Amerika aanvragen. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en het is een digitale (dus niet fysiek) reistoestemming die je nodig hebt om Amerika binnen te komen. Amerika werkt met dit systeem zodat ze op deze manier reizigers vooraf al kunnen screenen. Een ESTA is géén visum.

In welke gevallen vraag je een ESTA aan? 

Een ESTA vraag je aan als je in Amerika op vakantie gaat, op zakenreis bent en als je hier een overstap maakt. Je hoeft hem niet aan te vragen als je een Amerikaans paspoort of een Amerikaans visum hebt. Ook als je via het land de Verenigde Staten inreist (bijvoorbeeld vanuit Canada), heb je hem niet nodig.

Wat als ik hem niet heb aangevraagd?

Zonder een geldig ESTA, kan je NIET afreizen naar Amerika. Al in Nederland controleert de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt of je ESTA in orde is. Is het niet in orde? Dan word je niet toegelaten op de vlucht. Let bij het aanvragen van een ESTA ook goed op dat de namen en nummers in de aanvraag exact overeenkomen met de namen en nummers in je paspoort. Klopt dit niet? Ook dan kan het zijn dat je niet mee mag op de vlucht.

Moet ik elke keer een ESTA aanvragen?

Jouw ESTA  is vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig. In deze periode van twee jaar mag je zo vaak als je wil naar Amerika reizen. Het ESTA is géén visum, dus je bent wel gebonden aan de maximale 90 dagen die je aaneengesloten in het land mag zijn. Een tussentijds of aangesloten bezoek aan Canada, Mexico of het Caribisch gebied wordt in deze 90 dagen meegeteld. Wil je langer dan 90 dagen blijven? Vraag in dat geval een visum aan.

Wat als mijn paspoort verloopt in die twee jaar?

Bij het verlopen van je paspoort, verloopt ook je ESTA.  Het is dan ook noodzakelijk om na het verkrijgen van je nieuwe paspoort, een nieuwe ESTA aan te vragen indien je naar Amerika wilt reizen.

Wat is goed om te weten over het ESTA en reizen naar Amerika?

Bij aankomst in Amerika moet je kunnen aantonen dat je het land weer zal verlaten. Dit kan je aantonen door een ticket voor zowel de heen- als terugreis in bezit te hebben. Weet je vooraf niet hoe lang je exact wil blijven? Boek dan toch een retourticket en boek deze eventueel om als je eerder of later terugvliegt. De kans is anders groot dat je het land niet inkomt.

Reis je naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden of de Noordelijke Marianen? Ook dan ben je verplicht een ESTA aan te vragen.

Van reizigers waarvan wordt vermoed dat ze een bedreiging vormen voor de veiligheid of openbare orde, kunnen altijd worden geweerd door Homeland Security, ook als ze een geldig ESTA of visum voor Amerika bezitten. Reizigers die na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest, of ooit de nationaliteit van een van deze landen hebben gehad, kunnen geen ESTA aanvragen. Wanneer je je niet aan deze voorwaarden van een ESTA houdt, riskeer je uitzetting en preventieve afkeuring van alle toekomstige aanvragen voor reistoestemmingen voor Amerika.

Hoe lang voor mijn reis vraag ik mijn ESTA aan?

Het is aan te raden dit zo snel mogelijk te doen, maar in ieder geval uiterlijk drie dagen voor vertrek. In de meeste gevallen gaat de aanvraag snel, maar mocht er iets mis gaan, dan is het fijn als je de tijd hebt om het alsnog in orde te maken. Zoals hier boven al beschreven: geen ESTA = niet mee op het vliegtuig.  Heb je met spoed een ESTA nodig? Vraag hem dan aan met spoedlevering en in veel gevallen wordt hij na ongeveer één uur toegekend.

Het aanvragen van een ESTA voor Amerika kost € 29,95 en is alleen online aan te vragen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook