fb

Op deze manier houdt Ka het gezellig met haar kinderen aan tafel

Ik was een lastige eter. Vond amper iets lekker. Mijn moeder kookte daarom altijd iets anders voor me dat ik wel at. Doperwtjes. Kip. Appelmoes. Kaas heb ik nooit weg kunnen krijgen en van vis word ik ook niet heel blij. Als ik in een restaurant een gerecht of broodje bestel, moet ik steevast vragen of er geen kaas bij zit. Het is lastig als je sommige voedingsmiddelen niet eet. Ik ben dan ook blij dat Bob een alleseter is. Tommie daarentegen is een stuk kieskeuriger. 

Een probleem hebben we daarvan nooit gemaakt. Stelregel bij ons is: als we eten komt iedereen aan tafel zitten, ongeacht of ie een vorkje meeprikt of niet. Aan tafel kletsen we, nemen we de dag voor en de hongerigen onder ons eten hun bord leeg. Tom spoor ik aan om te eten. Op een leuke manier, want het heeft geen enkele zin om hem te commanderen. Te snauwen dat de kindertjes in Afrika een moord zouden doen voor zijn broccoli. Ik benadruk hoe lekker het is. Ook leg ik drie stronkjes broccoli op zijn bord en laat hem kiezen welke twee hij opeet. Werkt altijd.

Houd het gezellig

“Je bord leegeten” zeggen we niet. Wel: “als je voldoende hebt gegeten, is het oké.” Ik denk namelijk dat kinderen zelf goed aanvoelen hoeveel honger ze hebben. Ze krijgen dan altijd, ongeacht of ze hun bord leeg lepelde, een toetje. Het gaat er bij ons dus redelijk harmonieus aan toe. Ik ken gezinnen waar het avondeten dagelijks een strijd is. Kinderen die hun mond stijf dichthouden, ouders die van frustratie ruzie met elkaar krijgen. Kan dat anders? Hoe kun je het gezellig houden aan tafel?

1. Hoe lang duurt het nog? Als je staat te koken en je weet dat het nog een minuut of tien duurt voordat jullie aan tafel kunnen, zeg dat dan tegen je kind. Dan kan hij zich daarop voorbereiden.

2. Geen telefoon aan tafel! Zorg ervoor dat er geen speelgoed op tafel ligt en dat telefoons zijn opgeborgen. Dus ook jouw telefoon. Je moet natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.

3. Maak het gezellig aan tafel. Zorg ervoor dat je er rust is, dat er ruimte is voor gesprekken en grapjes. Houdt in dat jezelf ook ontspannen aan tafel moet zitten.

4. Laat kinderen meehelpen. Het is gebleken dat als kinderen hebben geholpen met koken, ze hun bordje wel leegeten. Laat ze gehaktballetjes draaien, groenten snijden of het toetje maken. Ze zijn dan ongetwijfeld een stuk leuker aan tafel. En trotser.

5. Geef complimenten. Geniet je kind lekker van zijn eten? Smakt hij niet? Heeft hij zijn mond dicht? Zeg dan hoe knap je dat vindt. Negatief gedrag kun je beter negeren, maar alles wat goed gaat mag je uitbundig belonen. Wordt iedereen blij van.

Hoe houd jij het leuk aan tafel? Zijn jouw kinderen goede eters? Hoe krijg je ze aan het eten? Laat het ons weten. Deel je ervaringen en tips in de comments onder dit artikel!

Reageer ook