fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op autovakantie: dit moet je weten

Vroeger gingen we altijd met het gezin op vakantie naar Kroatië met de auto en caravan. Twee dagen rijden, een overnachting in Duitsland en soms nog in Slovenië. Als kind vonden ik en mijn zusje dat fantastisch. We hadden van die zakken aan de autostoelen van onze ouders hangen met allerlei vermaak erin. Boeken, kleurplaten, spelletjes, knuffels en een draagbare tekentafel voor ieder van ons. Het was een beetje kamperen op de achterbank. Nu ik volwassen ben, weet ik pas hoeveel mijn ouders moesten regelen voor zo’n autovakantie. Daarom een aantal voor- en nadelen op een rijtje en wat je moet regelen als je met de auto op vakantie wilt!

De voordelen van een autovakantie

Gaan en staan waar je wilt
Je bepaalt helemaal zelf hoelang je rijdt, wanneer je stopt en of je wel of niet tussendoor nog dat leuke dorpje in wilt of ergens wilt overnachten. Ook op de plek van bestemming kan je makkelijk gaan en staan waar je wilt. Je hoeft je niet te verdiepen in het plaatselijke openbaar vervoer en krijgt geen peperdure taxirekeningen voorgeschoteld. Wel altijd even opletten hoe het zit met parkeren, vooral als je naar grote steden gaat.

Je kan veel meenemen
Met een koffer ben je vaak behoorlijk beperkt in wat je mee kan nemen. In een auto kan je je eigen kussens meenemen, speelgoed voor de kinderen, producten die ze op de bestemming niet hebben, enz. Ook terug maakt het niet uit of je overgewicht hebt. Geen zorgen dus over dat doosje wijn die je in de lokale wijngaard hebt gekocht of dat flinke stuk parmezaanse kaas. Als er plek is in de auto, kan het gewoon mee naar huis!

Minder risico op vertraging
Reis je met vliegtuig, bus, trein of boot, dan is er altijd een kans op vertragingen of plotselinge stakingen. Met de auto kan je gewoon vertrekken en kan je voorspellen hoe laat je ongeveer aankomt op plek van bestemming. Met de auto kan je natuurlijk wel pech krijgen onderweg. Zorg er daarom altijd voor dat je je auto grondig checkt en misschien door een garage even laat nakijken voordat je vertrekt.

De nadelen van een autovakantie

Alleen of samen is duurder
Ga je alleen of met z’n tweeën op vakantie? Dan ben je vaak goedkoper uit met het vliegtuig, vooral naar verdere bestemmingen. Ga je juist met vrienden of kinderen, dan is het weer voordeliger om met de auto gaan. Uiteraard wel in één auto, dus dat moet wel passen. Anders betaal je dubbel aan benzine.

Zelf moet je meer regelen
Je moet alles zelf regelen en plannen. De route uitstippelen, eventueel een overnachting regelen, de auto laten controleren en natuurlijk het hele stuk zelf rijden. In de bus, trein of in het vliegtuig kan je meestal ontspannen zodra je op weg bent en kom je relatief uitgerust aan. Met een auto moet je altijd even bijkomen na het vele rijden.

Je bent langer onderweg
Vliegen naar Spanje duurt maximaal drie uur, terwijl een autorit naar Spanje minstens vijftien uur duurt. Natuurlijk moet je bij het vliegtijd nog tijd rekenen voor het inchecken en het vervoer van vliegveld naar vakantiebestemming, maar het is wel korter dan met de auto. En bestemmingen als Bali of Amerika zijn natuurlijk onbereikbaar met eigen vervoer. Ook bij citytrips is het handiger om met de auto te gaan, meestal ga je maar een paar dagen en is parkeren peperduur.

Belangrijk om te regelen
Ga je met de auto op vakantie? Regel dit voor je auto om je vakantie zo probleemloos mogelijk te beginnen:

  • Zorg er voor dat je auto gecontroleerd is op koelvloeistof, oliepeil en bandenspanning voor je vertrekt. Doe dit zelf of laat dit bij een garage doen.
  • Regel een autoverzekering als je die nog niet had. Een autoverzekering afsluiten heb je zo online geregeld. Vergelijk goed welke autoverzekering bij jou past en of je nog aanvullende modules nodig hebt.
  • Ga je buiten Nederland op vakantie? Zoek dan goed uit wat voor verplichte zaken je in de auto moet hebben in de landen waar je doorheen rijdt. Zo moet je verplicht een alcoholtest aan boord hebben in Frankrijk en een brandblusser in Polen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook