fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ook als zzp’er kun je een hypotheek krijgen om je droomhuis te kopen

Vijf jaar geleden werd ik boventallig verklaard bij een krant. Jarenlang had ik er met plezier gewerkt, ik had een vast contract maar toch kon ik mijn doosje met persoonlijke spullen inpakken. Mijn vriendin Leonie ondergaat hetzelfde lot. En twijfelt: ze wil voor zichzelf beginnen maar staat ook op het punt om een huis te kopen. Hypotheek? Krijg je die wel als je een eenpitter bent? Om haar te ontlasten, zocht ik het uit.

Als je het bericht van je werkgever krijgt dat je boventallig bent, gaat er veel door je heen. Even zakt de bodem onder je voeten weg. Vanzelf, je wist dat een vast contract tegenwoordig niet zoveel meer zegt, maar toch waande je je veilig. Als je de klap te boven bent, moet je gaan regelen. Solliciteren. Een uitkering aanvragen. En in het geval van Leonie: uitpluizen of je een hypotheek krijgt als je zzp’er bent. Toen ik mijn baan kwijtraakte, was ik niet single en woonde ik al in een koophuis. Leonie niet. Zij heeft haar oog al laten vallen op een woning.

Zzp hypotheek
’s Avonds kruip ik achter het internet en steek er mijn licht op. Ik kom terecht op een site waarop mijn vragen worden beantwoord. De zzp hypotheek van NIBC is de redding voor Leonie. NIBC Direct heeft als doel de groeiende beroepsgroep zelfstandige ondernemers zo goed mogelijk te helpen. En verstrekken een hypotheek ook als je nog geen drie jaar met je eigen bedrijf bezig bent. Het gemiddelde inkomen wordt bepaald op basis van jaarcijfers en/of een voorspelling die een AA-accountant doet.

Duidelijke uitleg
Dus als ik het goed begrijp, kun je als je minder dan drie jaar zelfstandig ondernemer bent bij NIBC Direct een hypotheek krijgen. Het is zelfs zo dat als je tenminste twaalf maanden zzp’er bent een verantwoorde en betaalbare hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt afsluiten. Dan ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Dat is helemaal gunstig. Hoewel ik dacht dat het allemaal toestand moeilijk en ingewikkeld zou zijn, valt dat reuze mee. NIBC Direct geeft duidelijke uitleg op de site die iedereen begrijpt. Dat is fijn want het kan ingewikkeld zijn om uit te zoeken wat je mogelijkheden zijn als zzp’er.

Opluchting
Leonie is duidelijk opgelucht als ik haar uitleg dat ze nog steeds de mogelijkheid heeft een huis te kopen, ook als startende ondernemer. Ik sluit de sites met hypotheekinformatie en surf linea recta naar woonwebsites. Voor we het weten, kijken mijn vriendin en ik urenlang naar meubels, behang en vloerbedekking. Want dat is nog steeds het allerleukste van een nieuwe woning.

Ben jij zzp’er met een eigen woning? Wat is jouw ervaring? En: vond je het spannend om een hypotheek te nemen als zelfstandig ondernemer? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook