fb
Damespraatjes Damespraatjes

Online een fatbike kopen? Dit is waar je op moet letten!

Hoe vaak zie jij een fatbike voorbij rijden? Hier in ’t Gooi zie je het overal in het straatbeeld terugkomen. Ook onze puber van bijna 15 heeft zijn oog erop laten vallen. Dit wordt nog wel even doorsparen voor hem, want een investering is het wel. Echter, dan heb je dus ook echt wel wat! Ja, ook ik heb me er al eens eerder in verdiept en daarom vertel ik vandaag meer over online een fatbike kopen? Dit is waar je op moet letten! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Das Bikes (@dasfatbikes)

Waarvoor ga je de fatbike gebruiken?

Voordat je überhaupt een keuze gaat maken, is het een goed idee om na te denken waarvoor je de fatbike wilt gaan gebruiken. Moet je van a-naar-b voor school of werk, of ben je meer van de off road avonturen? Of misschien wil je wel een combinatie van beiden? De omgeving waar je gaat rijden heeft invloed op de keuze die je uiteindelijk maakt. Wil je (af en toe) iemand achterop meenemen, dan kies je het beste voor een fatbike met een lang zadel. Op deze manier zitten jullie beiden veilig en comfortabel. Je kunt ook altijd in de fysieke winkel van Das Bikes alles zelf eens goed gaan bekijken en aanvoelen. Maak ook zeker eens een testrit om aan te voelen of het allemaal wel iets voor je is.

Frame, actieradius, banden en motor

Als je weet hoe je de fiets wilt gebruiken dan is het tijd om na te denken over de verschillende specificaties zoals het frame, de actieradius, banden en motor. Zorg er altijd voor dat de framegrootte past bij jouw lichaamsafmetingen om comfortabel te kunnen rijden. Indien je de fatbike voor langere ritten wilt gaan gebruiken, dan is het verstandig om op de actieradius te letten. Deze bepaalt namelijk hoever je kunt rijden voordat de e-fatbike moet worden opgeladen. Ga je graag off road, kies dan voor een fatbike met een hogere actieradius (80-120 km) vanwege de beperkte laadmogelijkheden gedurende jouw rit. Fiets je alleen in de stad, dan zit je vaak goed met een gemiddelde actieradius (40-65 km). Voor off road kies je voor een fatbike met grote noppen voor meer grip en voor de stad voor kleine noppen.

En dan nog even over de motor. Het advies is vaak om te kiezen voor een fatbike met een middenmotor. Deze heeft rotatie- en trapkrachtsensoren en deze laatste zorgen ervoor dat de snelheid wordt aangepast op de kracht die jij uitoefent op de fiets. Zeker handig als je bijvoorbeeld een brug overfietst of een heuvel op moet. Toch zijn de meeste fatbikes uitgerust met een achterwielmotor en dat is op zich ook een prima keus. Kies dan indien mogelijk wel voor een fatbike met achterwielmotor die ook nog eens trapkrachtsensoren heeft. Kom je er niet uit wat het beste bij je past, laat jezelf dan goed informeren in een fysieke winkel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Das Bikes (@dasfatbikes)

Kies voor een Europees gekeurde fatbike

Kies als je een fatbike koopt altijd voor een Europese typegoedkeuring zodat je zeker weet dat deze voldoet aan de Europese veiligheids- en kwaliteitsnormen. Je voorkomt niet alleen problemen op straat met de handhaving, maar je rijdt dan ook op een betrouwbare bike. Een fatbike is een elektrische fiets, dus er zijn regels waar je je aan moet houden. Je mag dus niet harder dan 25 km/u en/of een hoger vermogen hebben dan 250 watt. Nog belangrijk: opvoersystemen en gashendels zijn in Nederland verboden, dus houd je aan de regels om boetes en vervelende situaties te voorkomen. Kies overigens ook altijd voor een betrouwbare retailer of producent. Deze biedt vaak goed onderhoud aan en dat is fijn als er iets moet worden gerepareerd. Daarnaast heb je ook vaak een periode garantie, wel zo handig als je ergens op terug kunt vallen.

Heb jij wel eens op een fatbike gereden? Hoe was deze ervaring? En heb je er misschien zelfs wel eens eentje aangeschaft? We lezen het graag in de comments 🙂

Afbeelding boven artikel: DasBikes

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook