fb
Damespraatjes Damespraatjes

Onderzoek toont aan dat het nooit te laat is om te stoppen met roken: “Zelfs na 15.000 pakjes zinvol”

stoppen met roken

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt als student soms een sigaretje te hebben gerookt. Toch ben ik daar van de één op de andere dag helemaal mee gestopt. Dit omdat ik zag hoe mijn oma aan de gevolgen van een heel leven lang roken kwam te overlijden. Zonder al teveel op details in te gaan, kan ik wel zeggen dat het geen fijne dood was. 

Opnieuw proberen

Gelukkig zien steeds meer (jonge) mensen in dat stoppen met roken het aller beste is. Het is niet makkelijk en je hebt er veel doorzettingsvermogen en wellicht wat hulp bij nodig, maar uiteindelijk kan iedereen stoppen. En lukt het de eerste keer, de tweede keer en de tiende keer niet? Dan kan je het altijd opnieuw proberen.

Zinvol

Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat het zelfs voor de zwaarste rokers zinvol is om te stoppen. Uit het in Nature gepubliceerde onderzoek blijkt dat het lichaam (een deel van) de door tabak aangetaste cellen kan vervangen door gezonde cellen.

Lees ook: Eva: ‘Mijn schoonmoeder wil niet stoppen met roken en daardoor heb ik ruzie met mijn man’

Mutatie

“Het mooiste aan deze onderzoeksresultaten is dat het aantoont dat het nooit te laat is om te stoppen. Sommige mensen hebben 15.000 pakjes sigaretten gerookt voordat ze stopten. Na een paar jaar vertoonden cellen in hun luchtwegen geen schade meer van de tabak” vertelt de onderzoeker. Om te onderzoeken waar deze mutatie vandaan komt, bekeken de onderzoekers de longen van 16 deelnemers, samengesteld uit rokers, voormalig-rokers, mensen die nog nooit gerookt hebben en kinderen.

Vier keer gezonder

Negen van de tien cellen in de longen van rokers hadden mutaties. In  de longen van de ex-rokers waren veel van deze door roken aangetaste longcellen vervangen door gezonde cellen. De cellen van de groep die was gestopt waren vier keer gezonder dan die van de deelnemers die niet gestopt waren. Hoe dit te verklaren is, moet verder onderzocht worden.

Stoppen met roken

Wauw, wat een resultaat! Dit maakt absoluut korte metten met de uitspraak van sommige rokers dat het voor hen toch al te laat is om te stoppen. Kortom: wie gaat de uitdaging (opnieuw) aan? Ik ben heel benieuwd!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook