fb
Damespraatjes Damespraatjes

Onderzoek: Een uur slaaptekort kan je al ziek maken

Afgelopen nacht heb ik iets gedaan wat ik normaal gesproken nooit doe: ik heb liggen piekeren. Piekeren is helemaal niks voor mij, maar nu ik zwanger ben lijk ik er vaker last van te hebben. Hoe gaat het met de baby? Is ze wel gezond? En hoe kan het dat mijn borsten geen pijn meer doen? Oh nee, leeft ze überhaupt nog wel?! Je kunt je wel voorstellen dat het met dit soort gedachten onmogelijk is om rustig in slaap te vallen. Uiteindelijk wist ik mezelf gerust te stellen en kon toen toch mijn ogen sluiten.

Eén uur te weinig

Hoewel ik uiteindelijk wel in slaap ben gevallen, heb ik alles bij elkaar drie uur minder geslapen dan normaal. Meestal vind ik dat niet erg, maar sinds de zwangerschap probeer ik er toch meer op te letten. Vanmorgen las ik een onderzoek waardoor dat gevoel alleen nog maar groter wordt. Uit een tweelingenstudie aan de University of Washington is namelijk gebleken dat zelfs een uur te weinig slaap al voor problemen kan zorgen.

Minder actief immuunsysteem

In het onderzoek werd gewerkt met elf eeneiige tweelingen die twee weken lang onderzocht werden. De ene helft van de tweeling lieten de onderzoekers zeven uur per nacht slapen, de andere helft van de tweeling mocht slechts zes uur slapen. Vervolgens werd er bij alle proefpersonen bloed afgenomen, waaruit blijkt dat het immuunsysteem van de persoon die zes uur slaap kreeg, minder actief is dan het immuunsysteem van de tweeling die zeven uur per dag slaap kreeg. Als gevolg van het minder actieve immuunsysteem worden er minder eiwitten aangemaakt, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten.

Wekker een uurtje later

Conslusie: probeer écht elke nacht genoeg te slapen, in ieder geval 7 uur. Heerst er een griepepidemie of heb je sneller last van een verkoudheid? Probeer dan al helemaal om genoeg slaap te krijgen, zodat je immuunsysteem zo actief mogelijk blijft. Wanneer je ’s avonds niet in slaap komt kan je dus maar beter je wekker een uurtje later zetten de volgende dag. Als je ziek wordt, kost je dat heel veel meer tijd!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook