fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nynke: ‘Ik schaam me voor mijn man die helemaal losgaat op social media’

schelden-facebook-man

Al jaren heeft Nynke een Facebookpagina en post ze mooie foto’s die ze met haar iPhone maakt. “In het begin moest ik er niets van weten, maar nu vind ik het heel leuk om te doen.” Haar man Ferry heeft inmiddels ook een Facebookaccount maar gebruikt dat vooral om zijn ongenoegen te uiten. “Laatst noemde hij in een post een bekende actrice een hoer.”

Je leven breed uitmeten op Facebook of andere social media platforms was nou niet echt iets voor Nynke. “Ik begreep al die mensen niet. Waarom zou ik melden dat ik een maaltijdsalade heb gemaakt of dat mijn dochtertje haar eerste stapje heeft gezet?” Maar als ze meegluurde met vriendinnen, die door social media altijd op de hoogte waren van de laatste roddels en nieuwtjes, vond ze het toch ook wel leuk. Vier jaar terug begon ze er ook mee.

Luchtige zaken

“Mijn grootste hobby is fotograferen met mijn iPhone en op sommige foto’s ben ik zo trots dat ik het jammer vond dat zo weinig mensen ze zagen. Op Instagram heb ik veel volgers waaronder hobby-fotografen. Ik heb er leuke contacten opgedaan en sommigen die in de buurt wonen, heb ik ontmoet. Zijn we samen foto’s gaan maken. Ik geniet daarvan.” Facebook gebruikt ze voor leuke en luchtige zaken van het leven. Want ja, haar familie woont best ver weg en het is een mooie en makkelijke manier om contacten te onderhouden. “Ik stuur even een berichtje, like een foto, zeg iets aardigs en de lijntjes blijven open en kort.”

Bassie

Haar man Ferry zit nu sinds een jaar ook Facebook, tot grote ergernis van Nynke. Zijn profielfoto is een foto van Bassie (van Bassie en Adriaan) en Nynke vindt dat super kinderachtig. “Ik wil me helemaal niet bemoeien met zijn Facebook, maar toen ik zag dat ‘ie Bassie als profielfoto had, dacht ik: waarom? Ik vroeg hem dat en toen antwoordde hij dat hij dat gewoon leuk vond.” De foto van de clown is tot daar aan toe, maar gaandeweg deelt Ferry zijn ongezouten mening en jaagt daardoor heel wat mensen in het harnas. “Overal vindt Fer wat van. Die nieuwslezeres ziet er niet uit in die jurk, onze premier is een natte wind en over die transgender in een boerderij heeft hij ook geen goed woord over. Het is zo gênant.”

Vriendschapsverzoek geweigerd

Natuurlijk vindt Nynke dat haar man recht heeft om zijn mening te geven, maar een beetje minder zou geen kwaad vinden. “Op het schoolplein kwam een moeder naar me toe en ze begon over Fer zijn Facebook. Hij had haar een vriendschapsverzoek gestuurd, maar ze had deze geweigerd omdat ze niet wil worden geassocieerd met iemand die zo van leer trekt. Ik schrok daarvan en stamelde dat ik haar begreep maar dat ik ook niet zo goed wist wat ik er mee aan moet. Ik vond ook dat ik het voor Ferry moest opnemen, maar ik snap de frustratie van anderen.”

Nou? Wie dan?

’s Avonds tijdens het eten kaart Nynke het bij Ferry aan die als door een wesp gestoken reageert. “Woest was ‘ie. Waar ik me mee bemoeide, hij mocht toch zelf zeker wel weten wat hij op het internet slingerde? Ik probeerde hem te kalmeren en uit te leggen wat voor een effect sommige uitspraken op anderen hebben en dat ik werd aangesproken op zijn uitingen.” Namen en rugnummers wil Ferry weten maar Nynke houdt wijselijk haar mond. Inmiddels heeft ze haar eigen man ontvriend. “Hij had een foto geplaatst van een bekende actrice en haar ‘hoer’ genoemd. Dat gaat me echt te ver. Ik heb een enorme ruzie erover gehad en hem gezegd dat ik geen Facebookvrienden meer wil zijn met hem.”

Weer vriendjes?

Beetje raar vindt ze zelf, dat ze haar man ontvriend. “Ik kon niet meer, ik schaamde me kapot. Nu kan ik tenminste nog zeggen dat ik het ook niet met hem eens ben en om die reden niet met hem ben gelinkt. Maar daarvoor schaam ik me ook. Ik vind dit echt een lastige situatie en overweeg om weer Facebookvrienden te worden. Fer moet zich dan wel gedragen.”

Dat is een lastig dilemma. Wat vind jij? Heeft Nynke groot gelijk dat ze haar op Facebook scheldende man ontvriend? Of vind je dat zij zich niets moet aantrekken van zijn gedrag? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Joris -

@Peter, nasi putih of nasi goreng?

Peter -

Het iriteert mij mateloos hoe onbeschoft en onbeschaamd mensen reageren op FB. IK HEB Meerdere malen hierover op FB gespoken en de mensen erop aangesproken. Ikbzeg ook hoe ik eroverdenk maar laat die ander wel in zijn waarde. Er zijn ook figuren die te pas en onpas het nasi regieme uitvtweede wereld oorlog aanhalen, ondanks mijn commentaar dat je mensen bezeert en schoffeert blijven ze dit doen. Voir mij mogen ze van FB afgegooid worden, en ze zijn GEEN FB VRIENDEN.

Joris -

Met iemand die zich online zo misdraagt, zou ik niet eens in het echte leven geassocieerd willen worden.

Jeanette -

Mijn man en ik zijn ook geen Facebook vrienden meer, nadat hij een bekende van mij nogal had geschoffeerd, terwijl hij de beste man helemaal niet kent. Hij vindt dat hij zijn (ongezouten) mening mag geven, ik vind dat niet iedereen daar op zit te wachten. Dan maar zo

Reageer ook