fb
Damespraatjes Damespraatjes

NS stopt met onderscheid maken tussen man en vrouw en spreekt reiziger genderneutraal aan

“Dames en heren, de trein van 19:05 uur richting Den Haag arriveert over ongeveer 5 minuten” schalt het door de grote stationshal wanneer ik onderweg ben naar een afspraak. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. De trein waar het over gaat had blijkbaar vertraging (vrij normaal) en de passagiers worden aangesproken met dames en heren (ik dacht ook vrij normaal). Toch heeft de NS besloten om het vanaf december anders te doen. 

Genderneutraal

Waar de NS haar passagiers nu nog aanspreekt met ‘dames en heren’ zal ze dat per december niet meer doen. In navolging van het Londense metrobedrijf Transport of Londen kiest nu ook de NS voor een genderneutrale benadering. Er wordt dus geen onderscheid tussen mannen en vrouwen meer gemaakt en de reiziger wordt per december aangesproken met ‘beste reiziger’.

Niet alleen de NS en het Londense metrobedrijf kiezen voor deze nieuwe, genderneutrale aanspreekvorm naar hun klanten. Ook de gemeente Amsterdam maakte bekend om voortaan ‘dames en heren’ te vervangen door ‘mensen of aanwezigen’.

Wat vind jij?

Hoe denk jij over deze nieuwe trend? Vind jij het fijn om op een genderneutrale wijze te worden aangesproken of word jij liever met ‘mevrouw’ aangesproken? We zijn heel benieuwd naar jouw mening! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook