Ik schreef er eerder al een keer over: handen af van onze hulpverleners! Veel hulpverleners krijgen tijdens hun werk te maken met agressie en geweld en kunnen hierdoor hun werk niet veilig uitvoeren. Belachelijk, want we hebben deze agenten, ambulance medewerkers, brandweermannen en andere hulpverleners kei hard nodig. Dit zijn de mensen die onze levens redden. Dit zijn de mensen die de levens van onze kinderen redden.
Agressief en emotioneel
Het aanpakken van de geweldplegers tegen hulpverleners staat dan ook hoog op de agenda. Toch blijft het lastig. De daders zijn vaak dronken, agressief en emotioneel wanneer ze de hulpverleners lastigvallen. Achteraf herkennen ze zichzelf niet in hetgeen wat ze gedaan hebben. Ook zij realiseren zich heus wel dat hetgeen wat ze hebben gedaan niet door de beugel kan. Maar goed, daar koop je als aangevallen hulpverlener natuurlijk niks voor…
Altijd de cel in
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kondigt vandaag een nieuwe wet aan: rechters mogen geen taakstraffen meer opleggen aan daders die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners en politieagenten. Daders moeten in alle gevallen in ieder geval één dag de cel in, ook als er geen letsel is aangericht. “We vragen mensen voor ons in de frontlinie te staan, dan moeten we ook alles doen om hen te beschermen” aldus Dekker.
Hogere straffen voor andere delicten
Niet alleen deze wet moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid geweldsdelicten tegen hulpverleners afneemt. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) aangekondigd dat hij de maximumstraf celstraf van één naar drie maanden wil verhogen voor het hinderen van hulpverleners. Ook de straf voor het bedreigen van burgemeesters wordt verdubbeld van twee naar vier jaar cel.
Wat vind jij?
Wat vind jij van de nieuwe wet? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.
Brigitte -
Terecht alleen zouden de straffen een stuk langer moeten zijn, 1 dagje cel zal niet echt afschrikken!