fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je nieuwe vriend aan je kinderen voorstellen. Hoe doe je dat?

Ook al kun je je er misschien nog niets bij voorstellen, maar na een scheiding kan er een nieuwe man in je leven komen. Iemand waar je behoorlijk verliefd op wordt en waar je vanaf dat moment het liefst altijd mee samen zou willen zijn. Heb je kinderen? Dan is het een noodzaak om hier voorzichtig mee om te springen!

Ideaal: regel het in het ouderschapsplan

Sommige scheidende echtparen regelen in het ouderschapsplan hoe lang een nieuwe mogelijke partner in hun leven moet zijn, voordat er kennis wordt gemaakt met de kinderen. Super fijn als je dit van tevoren regelt: er is dan al over nagedacht en er wordt niet ‘zomaar wat’ gedaan. Maar tijd is niet altijd de belangrijkste factor. Mogelijk is het nog belangrijker of je denkt dat je voor altijd bij elkaar zult blijven. Je kind zal zich mogelijk aan een nieuwe partner gaan hechten en hoe vervelend kan het zijn om al weer snel met een scheiding te maken te krijgen.

Betrek je ex-partner er bij

Is het moment aangebroken dat je je nieuwe lover aan je kinderen wilt voorstellen. Bespreek dat dan eerst met je ex. Nog fijner is het als je ex je nieuwe vriend ontmoet voordat hij aan jullie kinderen wordt voorgesteld. Het is misschien een beetje een vreemd idee om dat te doen, maar het is fijn voor de kinderen als ze weten dat het goed zit en dat hun vader er ook van af weet. En ze kunnen later dan ook met hun vader praten over de ontmoeting met jouw nieuwe vriend.

Toevallig ontmoeting in een pretpark?

Doe dat dus niet! Je kinderen zullen mogelijk snel doorhebben dat dit geënsceneerd is en zullen dit niet waarderen. Het is veel beter ze op de ontmoeting voor te bereiden. Verwacht ook niet dat ze staan te trappelen om je nieuwe partner te ontmoeten. Maar het is een noodzakelijke stap. Ze zullen veel vragen hebben en die kun je dan vooraf al beantwoorden.

Word niet te klef

Ga er van uit dat het voor de kinderen flink wennen is om jou met een andere man te zien. Het hoopt misschien stiekem nog steeds dat het tussen jou en je ex goedkomt. Gedraag je de eerste ontmoeting wat meer afstandelijk naar je nieuwe vriend. Ga niet meteen hand in hand lopen of elkaar veel knuffelen. Dat is allemaal veel te heftig voor je kind.

Geen nieuwe vader, ook niet als je gaat samenwonen

Je kind kan in een soort loyaliteitsconflict komen ten opzichte van zijn vader. Laat je kind weten dat het maar één vader heeft en dat is je ex. Je nieuwe vriend wordt geen nieuwe vader. En zou zich zeker ook niet als zodanig moeten opstellen. Wel kan het te zijner tijd een nieuwe opvoeder worden als jullie gaan samenwonen of in de weekenden veel bij elkaar zijn. Dit vergt veel overleg over hoe jullie hier invulling aan gaan geven. Het kan ook goed zijn om dit in overleg te doen met je ex, die mogelijk ook een nieuwe partner heeft en dus in hetzelfde schuitje zit.

Zeker als je vriend ook al kinderen heeft, is het belangrijke hoe jullie invulling gaan geven aan jullie samengestelde gezin. Marike Smilde schreef hier een boek over, Stiefmanagement.

Heb jij nog goede tips? Laat het ons dan zeker weten.

Lees ook:

Bron:

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook