fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nieuw onderzoek: ‘Roker minder aantrekkelijk dan niet-roker’

Een paar jaar geleden vond ik het heerlijk om tijdens feestjes te roken. We zijn inmiddels een paar jaar later en ik moet zeggen dat ik echt niet snap waar ik toen mee bezig was. Roken is ongezond, het is duur en het staat niet bepaald charmant. Maar, wat nu ook uit onderzoek is gebleken, is dat roken je mogelijk ook nog eens onaantrekkelijker maakt. We lazen hier een artikel over op nu.nl.

Het onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten een verband tussen roken en onaantrekkelijkheid. In een onderzoek werd aan 590 deelnemers gevraagd sets van identieke gezichten te beoordelen. Dit waren gezichten van vrouwelijke prototypes en eeneiige tweelingen. De deelnemers werden gevraagd te raden wie de roker was en wie de niet-roker.

Over de methode en resultaten schrijft nu.nl: “In het onderzoek werd gekozen voor identieke tweelingen omdat zij genetisch gezien, maar ook qua achtergrond en opvoeding, vaak gelijk aan elkaar zijn. Verschillen tussen een eeneiige tweeling kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een andere levensstijl op latere leeftijd, aldus de onderzoekers. De prototypes werden gemaakt door met een computerprogramma een gezicht samen te stellen dat bestond uit de gemiddelden van de gezichten van de identieke tweelingen. De prototypes werden gebruikt om te voorkomen dat de uitkomst van het onderzoek beïnvloed zou worden door een klein verschil in expressie, houding of lichtinval op de foto’s van de eeneiige tweelingen. Nadat de afbeeldingen waren beoordeeld op het wel of niet roken, werd tijdens een tweede opdracht door 580 mensen aangegeven welke van de twee gezichten het meest aantrekkelijk was. Bij de afbeeldingen van de prototypes slaagden de deelnemers in 70 procent van de gevallen erin om de roker aan te wijzen. Ook was het niet-rokende prototype volgens de mannelijke en vrouwelijke deelnemers het meest aantrekkelijk.”

Geen overtuigend bewijs

Dit onderzoek levert geen overtuigend bewijs dat rokers minder aantrekkelijk zijn. Toch is het wel goed om te weten dat in dit onderzoek rokers wel als minder aantrekkelijk werden beoordeeld. De onderzoekers van de Universiteit van Bristol denken dat deze informatie gebruikt kan worden om jonge mensen te beïnvloeden. “Jonge mensen zijn zeer gevoelig voor de mogelijk negatieve gevolgen die het roken op hun uiterlijk kan hebben. De uitkomst van het onderzoek zou gebruikt kunnen worden om anti-rookcampagnes aan te passen”, aldus de onderzoekers.

Wat vind jij?

Hoe denk jij over roken en aantrekkelijkheid? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook