fb
Damespraatjes Damespraatjes

Niet tevreden over je lichaam na bevalling? Dit kun je doen!

Niet tevreden over lichaam na bevalling

In mei was het drie jaar geleden dat ik ons tweede kindje kreeg. Een bijzondere dag. Sophia werd grote zus en wij werden ouders van nóg een meisje. Na de bevalling voelde ik me goed en had vrij snel mijn energie weer terug. Nog geen drie dagen na het ter wereld komen van Helena stond ik al weer met Sophia in de speeltuin. Het hele leven ging door en na mijn tweede bevalling voelde ik mij naar Sophia verplicht om in deze wereld mee te gaan. De dag van vertrek van de kraamzorg liep ik met peuter en baby naar de crèche, tilde zware boodschappen en deed alles in het huishouden weer helemaal zelf. Ik voelde me vrij snel weer helemaal de oude. Maar mijn lichaam? Dat leek in niks op het lichaam wat ik ooit had voor de kinderen. Ben jij niet tevreden over je lichaam na de bevalling? Wij vertellen je er alles over in dit artikel. 

Veranderd

Mijn lichaam is waanzinnig veranderd door mijn zwangerschappen. En hoewel ik het prachtig vind dat ik als vrouw twee kinderen op de wereld heb kunnen zetten, vind ik het tegelijkertijd ook moeilijk dat ik er heel anders uitzie. Mijn buik is voller en hangt een beetje en mijn borsten zien er anders uit. Als ik in de spiegel kijk herken ik het lichaam -nu drie jaar na mijn laatste bevalling- steeds een beetje meer. Door het afvallen en het sporten wordt alles weer strakker, maar de hoop dat alles weer hetzelfde wordt? Die heb ik laten varen.

Oude-ik

Veel moeders herkennen zich denk ik in wat ik hierboven omschrijf. De trots op wat je lichaam kan, kan (en mag!) hand in hand gaan met het gemis van je ‘oude’ lichaam. Persoonlijk lukt het mij steeds beter om de situatie te accepteren hoe hij is. Maar wat als dat niet lukt? Wat als je dusdanig terugverlangt naar je ‘oude-ik’, dat het je beperkt in je geluk? Dan is mijn mening dat je er iets aan zou moeten doen. De beste moeder zijn wordt makkelijker en leuker als JIJ gelukkig bent!

Niet tevreden over je lichaam na de bevalling

Er zijn diverse manieren om weer tevreden te worden met jezelf en je lichaam. Bij sommige vrouwen is het voldoende als ze tegen zichzelf zeggen dat ze sterk en mooi zijn. Anderen hebben veel aan een aantal sessies bij een psycholoog of coach. Een derde groep heeft mogelijk baat bij het wegnemen van de ontevredenheid; namelijk door het uitvoeren van een ingreep als een Mommy Makeover.

Mommy Make Over

Bij een Mommy Make0ver worden twee gebieden tijdens één operatie gecorrigeerd. De meest voorkomende ingrepen hierbij zijn een buikwandcorrectie en een borstvergroting of een buikwandcorrectie en een borstlift. Bij een buikwandcorrectie verwijdert de plastisch chirurg overtollige huid bij de buik, eventueel in combinatie met liposuctie. Kies je hierbij voor een borstvergroting? Dan worden de borsten voorzien van siliconen borstimplantaten of opgevuld met het eigen lichaamsvet (lipofilling). Bij een borstlift worden er geen implantaten in de borsten geplaatst, maar wordt er alleen overtollige huid verwijderd.

Houd hier rekening mee

Een Mommy Makeover klinkt voor veel vrouwen als een perfecte oplossing. Ergens is dat het natuurlijk ook! Het is echter wel goed om je te realiseren dat het hier om een medische ingreep gaat, waarbij je onder volledige narcose wordt gebracht. Na een Mommy Makeover moet je zeven dagen rust nemen en de totale hersteltijd kan wel zes tot acht maanden duren. Denk er vooraf goed over na en zorg dat er mensen zijn die je na de operatie kunnen helpen in het huishouden en met de kinderen.

Goede plastisch chirurg

Het risico op complicaties kun je sterk verminderen door voor een goede en ervaren plastisch chirurg te kiezen. Laat je bij het kiezen van een arts of kliniek niet leiden door prijs, maar kijk vooral naar kwaliteit. Zorg ervoor dat je een intake hebt met de arts, vraag hem/haar hoeveel operaties hij/zij uitgevoerd heeft en bespreek ook de mogelijke risico’s. Kan een arts hier geen antwoord op geven of verzwijgt hij/zij mogelijke complicaties? Dan is het tijd om verder te zoeken. Een goede arts informeert jou over de ingreep op een manier die jij begrijpt. Hij/zij vertelt je open en eerlijk over mogelijke risico’s. De arts zal jou niet proberen over te halen door middel van een ‘goede’ prijs en hij/zij zal je ook niet vragen de ingreep op korte termijn te laten uitvoeren.

Niks mis mee

Bij Damespraatjes geloven we dat alle vrouwen prachtig zijn. En we hopen natuurlijk dat jij jezelf ook op deze manier ziet. Toch vinden we ook dat vrouwen het recht hebben dingen aan hun uiterlijk te laten doen wanneer ze ergens écht ongelukkig van worden. We hopen dat het taboe op deze ingrepen op een dag verdwijnt en dat elke vrouw kan doen waar zij gelukkig van wordt. Dat een ander zegt dat jij mooi genoeg bent, hoeft helaas niet altijd te betekenen dat jij het dan zelf ook op die manier ziet. En daar is niks mis mee! Niet tevreden over je lichaam na de bevalling? Zoek dan zeker naar hulp!

Wij zijn geen arts en kunnen en willen je dan ook geen medisch advies geven. Heb je vragen over de inhoud van dit artikel, dan raden wij je aan altijd contact te zoeken met je huisarts of behandelend arts.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Erinada Valpurgieva via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook