fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dochter van Fran wil niet meer smeren: “Ze gelooft in leugens”

niet meer smeren

Sanne, de 16-jarige dochter van Fran, is een échte puber. “Ze zit vol in de bedweterfase en heeft soms het idee dat ze alles weet. Volgend jaar doet ze eindexamen, maar zelf vindt ze dat ze de levenservaring van een vrouw van 50 heeft. Soms zegt ze slimme dingen, maar heel regelmatig kraamt ze de grootste onzin uit. En daar balen mijn man en ik van. Zo heeft ze nu in haar hoofd gehaald dat het gebruik van zonnebrand levensgevaarlijk is en wil ze dus niet meer smeren.” 

Handen vol

Het gezin van Fran is net terug van een vakantie in Spanje. “Hoe jammer ik het ook vind om dit te zeggen; het was geen leuke vakantie. Pieter, het broertje van Sanne, heeft de hele vakantie op z’n iPad zitten gamen. Erg ongezellig, maar ergens ook wel makkelijk. Mijn man en ik hadden onze handen namelijk meer dan vol aan Sanne.”

‘Wetenschapper Sanne’

‘Dankzij’ filmpjes op TikTok en YouTube denkt Sanne namelijk dat het smeren van zonnebrand levensgevaarlijk is. “Ze heeft een theorie opgepikt dat het gebruik van zonnebrandcrème zou zorgen voor kanker. Dit is je reinste onzin; goed smeren is juist dé manier om huidkanker proberen te voorkomen. Dat is al jaren de wetenschappelijke consensus, maar ‘wetenschapper Sanne’ wil er niets van weten.”

Als een knalrode kreeft

In Spanje zorgde de theorieën van Sanne voor heel veel frictie. “Ze vertikte het om zich in te smeren. Onze dochter is hoogblond en heeft een hele lichte huid. Je raadt het al: als een knalrode kreeft kwam zij elke dag van het strand af. ‘Ga dan minstens in de schaduw zitten’, zei mijn man nog tegen haar. Maar haar reactie was: ‘nee hoor, zo went mijn huid nooit aan de stralen van de zon. In tegenstelling tot die chemische zonnebrandcrème, is de zon zo natuurlijk als maar kan. Niets mis mee’.”

Elke dag ruzie

Fran en haar man laten het er niet bij zitten en gaan elke dag opnieuw het gesprek aan met Sanne. “Helemaal niet gezellig natuurlijk. Bij het ontbijt was het steevast ruzie. Als Sanne ons enige kind was, waren we waarschijnlijk eerder terug gevlogen. Maar dat vonden we niet eerlijk naar haar broertje. Hoewel ik achteraf denk dat het hem niet veel had uitgemaakt; de spelletjes op de iPad zijn in Spanje hetzelfde als in Nederland….”

Gesprek met dermatoloog

Sanne zit knalrood en met brandblaren in het vliegtuig terug naar Nederland. “Het lijkt bijna té toevallig, maar in het vliegtuig zaten we naast een gepensioneerde dermatoloog. Toevallig raakten we in gesprek en kwam het onderwerp niet meer willen smeren ter sprake. Hij heeft echt zijn best gedaan om op Sanne in te praten, maar zij bleef maar verwijzen naar de influencers die zeiden dat het toch écht zo is. Ze denkt het echt beter te weten dan iemand die hier jaren voor gestudeerd heeft en dat maakt mij heel bang.”

Advies gevraagd

Eenmaal in Nederland, neemt Fran contact op met de moeder van een vriendin van Sanne. “Die hadden hetzelfde meegemaakt op hun vakantie. Ook zij wilde zich niet insmeren en kwam met allerlei gekke theorieën. Wij vragen ons af of er meer ouders hiermee te maken hebben en hoe zij dit gesprek aangaan met hun kinderen.”

Photo by Tomas Salas on Unsplash

Roxan neemt geen kraamcadeau’s aan: “Mensen vinden het vreemd als ik het teruggeef en zeg dat ik het niet wil”

Na de bevalling zijn de meeste kersverse moeders zo trots als een pauw. Je hebt net een prachtprestatie neergezet én je bent tot over je oren verliefd op je kindje. Niet gek dat veel vrouwen dan ook niet kunnen wachten om hun kleine kindje aan familie en vrienden te laten zien. Ook voor de familie en vrienden is het een bijzonder en spannend moment en zij nemen dan ook graag een kraamcadeautje mee.

Zo ook na de bevalling van Roxan (33 jaar). “Ik ben natuurlijk reuze trots op mijn kleine mannetje. Hij heet Beer en hij doet het super goed. Inmiddels is hij 10 weken oud en is de hoeveelheid kraamvisite langzaam maar zeker iets aan het afnemen. Heel prettig want ik vond het soms best wel zwaar… LEES VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Fiene -

Afspraken maken met een dokter om met haar erover te praten en meenemen naar een brandwonden centrum of een afdeling waar mensen liggen met kanker. Waar ze het haar haarfijn mogen uitleggen waarom ze zich moet insmeren. Filmpjes blokkeren op YouTube en in de gaten houden. Of filmpjes opzoeken van mensen die het ook die influencers (mafkezen) geloofden en die daar nu de gevolgen van inzien.
Misschien dat dat haar op andere gedachten brengen. En anders haar ook niet meer meenemen op vakantie.

Joris -

Als je kind zo beïnvloedbaar is, schort het kennelijk aan gezond verstand om filmpjes op internet op waarde te schatten. Volgens jaar lekker naar de Veluwe (en hopen op koel zomerweer)?

Reageer ook