fb
Damespraatjes Damespraatjes

Niet klaar kunnen komen: hoe komt het en wat kan je eraan doen?

Voor de één is het makkelijker dan voor de ander: klaarkomen. Een groot deel van de vrouwen geeft aan dat het haar niet altijd lukt en 1 op de 4 vrouwen zegt daar zelfs vaak last van te hebben. Ook zijn er vrouwen die nog helemaal nooit een orgasme hebben gehad. Hoe kan dat komen? En misschien nog wel belangrijker: wat kan je eraan doen? 

Wat zijn mogelijke oorzaken van het niet klaar kunnen komen?

  • De clitoris wordt niet goed of niet genoeg gestimuleerd door jezelf of je partner.
  • Jij of je partner verwacht dat u klaar kunt komen door geslachtsgemeenschap (zonder stimulatie van de clitoris).
  • Je vindt stimulatie van de clitoris of vagina niet prettig.
  • Je kunt je aandacht niet richten op lustgevoelens, je wordt te snel afgeleid.
  • Je hebt gedachten, zorgen of problemen die u afleiden.
  • Je kan je niet ontspannen, je kan je niet laten gaan.
  • Er zijn relatieproblemen.
  • Je hebt een ziekte zoals diabetes mellitus of een vaatziekte.
  • Je gebruikt een antidepressivum (een SSRI).
Wat kan je eraan doen? 

Het is goed om te weten dat de meeste vrouwen niet klaarkomen van het heen en weer gaan van de penis in de vagina (gemeenschap). Veel vrouwen komen klaar door het zachtjes strelen, wrijven of likken rond of over de clitoris. Door je lichaam te leren kennen en te vrijen met jezelf kan je ontdekken wat je fijn vindt en waarop jouw lichaam reageert.

Om een orgasme te krijgen is seksuele opwinding belangrijk. Bijvoorbeeld door te fantaseren over seks, door te denken aan goede herinneringen aan seks of door naar een erotische film te kijken.

Een ontspannen gevoel en sfeer helpt om seksueel opgewonden te raken. Verder moet de seks geen pijn doen en moet je kunnen genieten van de stimulatie.

Spelen relatieproblemen een rol? Hebben jullie niet dezelfde verwachtingen? Of nemen jullie er samen niet alle tijd voor? Praat erover. Vertel elkaar over momenten waarop je wel fijne seks had. Wat was er toen anders? Probeer samen weer diezelfde sfeer te maken.

Als je een SSRI (medicijn tegen depressie en angst) gebruikt, kan je merken dat je seksuele opwinding minder wordt of klaarkomen moeilijker lukt. Dan kan je met je huisarts bespreken of verandering van medicijnen mogelijk is. Samen zetten jullie de voor- en nadelen van uw medicijn op een rij. Stop niet zonder overleg met een SSRI.

Soms zal door ziektes, zoals diabetes, de clitoris ongevoelig zijn geworden. Dit is niet meer te herstellen. Probeer op andere manieren van seksueel contact te genieten. Eventueel kan een seksuoloog jou en je partner hierbij begeleiden.

Meer weten?

De bovenstaande informatie is afkomstig van Thuisarts.nl. Wil je meer over het vrouwelijk orgasme en de oorzaken van het uitblijven hiervan weten? Dan kan je daar verder lezen.

Maak bij vragen en/of twijfels altijd een afspraak met jouw eigen huisarts. Hij/zij kan je eventueel doorverwijzen naar een seksuoloog.

Reageer ook