fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nicole’s dochtertje is veel te lief voor anderen: “Dat lijkt misschien geen probleem, maar ze cijfert zichzelf compleet weg”

Mare is een prachtig vrolijk meisje van tien jaar. “Het is echt een schatje onze dochter, maar om je de waarheid te zeggen: ze is te lief,” stelt Nicole. Nou en? denk je misschien. Op het eerste gezicht lijkt er ook niets mis mee te zijn. Maar door haar goedheid brengt ze zichzelf regelmatig in de problemen. “Anderen walsen over haar heen.”

Laatst zag Nicole het weer gebeuren: Mare was aan het spelen met het buurmeisje Julia die de lakens uitdeelde. Die haar dochter de hele tijd commandeerde. “Omdat Mare te lief is voor anderen vergeet ze voor zichzelf op te komen en walsen anderen over haar heen. Het is een gevoelig en lief meisje dat graag wil dat iedereen het naar zijn zin heeft. Van ruzie wordt ze heel ongelukkig dus dat gaat ze uit de weg.” Het valt Nicole op dat kinderen met wie haar dochter speelt lang zo lief niet voor haar zijn. Ze zeggen wat Mare moet doen en sluiten haar soms buiten omdat ze er toch niets van zegt. Met verstoppertje is het altijd Mare die met haar gezicht naar een boom hardop staat te tellen en de anderen moet zoeken. “Omdat niemand ‘m wil zijn, doet zij het. Onder het mom: iemand moet het doen. Maar soms denk ik ook dat ze het doet zodat ze aardig wordt gevonden.”

Altijd bemiddelen
Mare kan er slecht tegen als mensen boos zijn. Niet alleen op haar, maar ook op elkaar. Dan wil ze bemiddelen en als dat niet lukt, vindt ze dat ze faalt. Nicole is laatst met Mare gaan winkelen en toen ze een tosti aten, begon ze er luchtig over. “Ik vroeg haar of ze wel eens iets deed wat ze eigenlijk niet leuk vond. Aanvankelijk zei ze van niet, maar toen ik doorvroeg en voorbeelden gaf, zag ze zelf ook in dat het eigenlijk niet eerlijk was.”

Met de juf praten
Nicole heeft een gesprek met haar juf aangevraagd en haar zorgen voorgelegd. “Ik was benieuwd of de juf herkende wat ik haar schetste. Toen ik uitlegde wat Mare allemaal deed voor anderen en dat dat vaak ten koste gaat van zichzelf, begreep ze wat ik bedoelde. En toen ze erover nadacht was het inderdaad altijd Mare die schipperde. Ze beloofde me het goed in de gaten te houden en in te grijpen als het nodig is.”

Gep
Thuis is Nicole begonnen om haar dochtertje uit te dagen om te zeggen als haar iets niet bevalt. “Juist omdat ze zo makkelijk is, bepaal ik veel voor haar en ga ik er aan voorbij wat zij vindt. Dat doe ik niet expres. Ik heb Mare gezegd dat ze gerust zelf haar kleren uit kan zoeken en niet aan hoeft te trekken wat ik voor haar heb klaargelegd. Dat zijn kleine stapjes, maar ik help haar daar misschien wel mee.”

Gesprek schoolarts
Binnenkort heeft Nicole ook een afspraak bij de schoolarts. Mare zit bij dat gesprek omdat Nicole haar niet wil buitensluiten. “Ik hoop dat de arts ons kan helpen en oefeningen of oplossingen heeft om Mare weerbaarder te maken. Want als ze dat nu niet leert, dan wordt er haar leven lang over haar heen gelopen. En dat wil ik zien te voorkomen.”

Heeft jouw kind ook moeite om nee te zeggen en de confrontatie aan te gaan? Wat heb jij gedaan om te helpen, om te zorgen dat het weerbaarder wordt? We zijn heel benieuwd naar jouw ervaring en tips, daarmee kunnen anderen worden geholpen. Deel ze met ons in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook