fb
Damespraatjes Damespraatjes

Negatief getest op Covid-19 maar wel nog ziek: mag je dan naar buiten?

Afgelopen zomer had ik een afspraak met een vriendin die niet lekker was. “Ik app je zometeen even, dan heb ik de uitslag van de corona-test. Als die negatief is kun je gewoon komen hoor!”, stuurde ze mij iets voor onze afspraak. Nog geen twee uur later kreeg ze te horen dat ze negatief testte op Covid-19 en ik ben dus ook gewoon bij haar langsgegaan. Die middag hebben we heerlijk zitten lunchen op een zonnig terras. Maar mag dat eigenlijk wel? 

Negatief getest op Covid-19 maar wel nog ziek: mag je dan naar buiten?

Omdat een Covid-19 test slechts een momentopname is, mag je volgens het RIVM eigenlijk niet naar buiten als je nog klachten hebt. Zelfs als de test aangaf dat je het virus niet hebt! Indien je langer dan 2 weken geleden in aanraking bent gekomen met het coronavirus, is de test sowieso negatief. Ook kan je negatief testen als je 3 dagen geleden in contact bent geweest met het virus. Om het zekere voor het onzekere te nemen, wordt dus iedereen met klachten aangeraden om binnen te blijven.

Wanneer weer naar buiten?

Als je niet het coronavirus hebt, maar ‘gewoon’ niet lekker of ziek bent, mag je weer naar buiten als je 24 uur klachtenvrij bent. Was de coronatest wel positief? Dan blijven zowel jij als je huisgenoten 2 weken in thuisquarantaine. Daarnaast zal de GGD een bron- en contactonderzoek doen om te achterhalen met wie jij allemaal in contact bent geweest. Hierbij gaan ze ervan uit dat je al twee dagen voordat je klachten kreeg besmettelijk kon zijn.

Heb jij je al laten testen op het coronavirus? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Reageer ook