fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nederland wordt steeds heter – zo pas je jouw tuin hierop aan

De zomers in Nederland worden steeds warmer en droger. Temperaturen boven de 30 graden zijn geen uitzondering meer, en extreme hittegolven komen vaker voor. Dit heeft niet alleen impact op ons dagelijks leven, maar ook op onze tuinen. Een traditionele tuin met veel tegels en weinig groen kan al snel veranderen in een onaangename hittebak. Gelukkig zijn er manieren om je tuin hittebestendig te maken. Hier zijn drie effectieve aanpassingen die je kunt doen. Lees je lekker met ons mee?

1. Plaats een overkapping voor meer schaduw

Een van de meest effectieve manieren om de hitte in je tuin te verminderen, is door een terrasoverkapping te plaatsen. Hiermee creëer je een beschutte plek waar je ook op de warmste dagen kunt genieten van de buitenlucht. Overkappingen zijn er in verschillende vormen, van een eenvoudige pergola met klimplanten tot een stevigere constructie met een schaduwdoek of een houten dak. Door te kiezen voor natuurlijke materialen en eventueel een groene dakbedekking, help je bovendien de temperatuur in je tuin laag te houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kamst Roofs (@kamstroofs)

2. Tegels eruit, groen erin

Tegels houden warmte vast en zorgen ervoor dat je tuin op hete dagen onaangenaam warm wordt. Door tegels te vervangen door gras, planten en bodembedekkers, zorg je voor een koelere omgeving. Groen werkt als een natuurlijke airco: planten verdampen water, waardoor de omgevingstemperatuur daalt. Bovendien kan regenwater beter de grond in zakken, waardoor wateroverlast bij hevige buien wordt verminderd. Kies voor droogtebestendige planten zoals lavendel, salie of siergrassen, zodat je tuin er ook in een warme zomer groen en fris uitziet.

3. Bomen in de tuin voor natuurlijke verkoeling

Bomen zijn misschien wel de beste manier om je tuin koel te houden. Ze bieden niet alleen schaduw, maar helpen ook de lucht te zuiveren en vocht vast te houden. Grote bomen met een brede kroon, zoals een plataan of lindeboom, kunnen de temperatuur in je tuin aanzienlijk verlagen. Heb je een kleinere tuin? Kies dan voor een meer compacte boom, zoals een Japanse esdoorn of een sierkers. Door strategisch bomen te planten, kun je schaduw creëren op plekken waar je het meeste profiteert, zoals boven een terras of bij een zitplek.

Maak jouw tuin toekomstbestendig

Door slim om te gaan met beplanting, schaduw en verharding, kun je je tuin klaar maken voor het veranderende klimaat. Een tuin met veel groen, natuurlijke schaduw, minder verharde oppervlakken en een terrasoverkapping (bijvoorbeeld van Kamstroofs) is niet alleen prettiger tijdens warme zomers, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Door nu aanpassingen te doen, zorg je ervoor dat je tuin in de toekomst een fijne en koele plek blijft om te genieten van het buitenleven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kamst Roofs (@kamstroofs)

Praat met ons mee

Heb jij ook ervaren dat jouw tuin zomers vaak veel heter is dan vroeger? Wij hebben bij ons huis een terrasoverkapping en daar zitten we veel. Ook zijn we meer groen in de tuin aan het brengen, zo hopen we ook tijdens de extreem hete zomerdagen comfortabel in de tuin te kunnen zitten. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden wij altijd erg gezellig 🙂

Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Bovenste afbeelding: Freepik

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

“Temperaturen boven de 30 graden zijn geen uitzondering meer, en extreme hittegolven komen vaker voor”. Vanaf een maximumtemperatuur van 30,0 graden is het een tropische dag. Volgens het KNMI telt het grootste deel van ons land gewoonlijk (gemiddeld over 1991 tot 2020) 2 tot 8 tropische dagen per jaar – aan zee wat minder en in Limburg een paar meer. In sommige jaren met warme zomers loopt het aantal tropische dagen op tot boven de 20. De warme zomers van 2018 en 2019 telden in De Bilt respectievelijk 8 en 11 tropische dagen. Zelfs als we uitgaan van 20 (of 30) tropische dagen, zijn er 245 (of 335) dagen waarop het onder de 30 graden is. Op basis waarvan trekken jullie dan de conclusie dat temperaturen boven de 30 graden zijn geen uitzondering meer zijn? Die dagen zijn m.i. nog altijd uitzonderlijk. Wanneer was de laatste extreme hittegolf? En die daarvoor?

Reageer ook