fb

Nederland te veel gefeminiseerd: eens of oneens

De ideale man is de vriendin van zijn vrouw geworden. Te veel mannen in Nederland zijn geknecht door baas en vrouw, en missen zinvolle doelen in hun leven. Dat stelt Eelco Smit, Life & Business Coach bekend van Quest, BNR Nieuwsradio en de VPRO, in zijn kritische én constructieve ‘Boek voor MANNEN – heb het lef om echte keuzes te maken’, dat deze week verschijnt.

Nederland staat al jaren in de top 3 van meest feminiene landen ter wereld. Voor Eelco Smit, coach van zowel succesvolle ondernemers en artiesten als young professionals, dé verklaring voor wat hij al jaren in zijn eigen praktijk merkte: mannen in Nederland zijn zichzelf kwijtgeraakt. In een maatschappij die bijna volledig gebaseerd is op feminiene waarden, waar alle risico’s zijn uitgebannen, wordt het steeds moeilijker om jezelf te ontplooien als man.

Keurslijf van conformisme en schijnindividualisme
De verregaande feminisering in Nederland is onder meer zichtbaar in de door emoties geregeerde media en de vele reclames waarin de man als een groot kind getolereerd wordt door moeder de vrouw. Voor mannen betekent dit klimaat een keurslijf van conformisme en schijnindividualisme. Smit merkt bijvoorbeeld dat veel mannen constant toestemming vragen aan hun vrouw:

“Ik vraag wel eens: wanneer was je voor het laatst boos op je vrouw? Dan moeten mannen meestal lang nadenken. Maar als ik vraag, wanneer was je vrouw voor het laatst boos op jou, dan komt prompt het antwoord: gisteren. Dat is niet gezond.”

Smit behandelt in het boek de hardnekkige verwarring tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid. “Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk, dat is een fact of life. Maar in Nederland moet iedereen dwangmatig hetzelfde zijn, jong en oud, man en vrouw. In Mediterrane of Latijns Amerikaanse landen laten mannen hun vrouw zich vrouw voelen, en andersom. Daar vieren ze de verschillen in plaats van ze te ontkennen.”

Doelen stellen en keuzes maken
De oplossing voor al deze dolende mannen is simpel maar vereist wel lef. Smits boek laat zien dat een man zinvolle doelen nodig heeft in het leven om gelukkig te zijn, een echte missie waar hij vol voor kan gaan. Dat betekent werk dat meer is dan Excel-sheets invullen voor een baas die zelf ook niet meer dan een schakel is in een hiërarchie van pratende pakken met anonieme aandeelhouders aan de top.

Daar wordt je vrouw ook gelukkig van
Boek voor MANNEN houdt Nederlandse mannen een confronterende spiegel voor, maar biedt mannen tegelijkertijd juist de praktische inzichten om hun persoonlijke ambities wel waar te maken. “Ik wil mannen laten zien hoe ze weer zichzelf kunnen zijn,” aldus Smit. “Misschien wel het allerbelangrijkste inzicht is dat je vrouw daar ook gelukkig van wordt. Zij heeft ook liever een man met een missie, die met ambitie en plezier in het leven staat.”

Website: www.boekvoormannen.nl
Twitter:      www.twitter.com/eelcosmit

Over de auteur
Drs Eelco Smit (1971) is econoom, coach en schrijver. Hij maakte eerder carrière als fusie- en overnameadviseur bij KPMG Corporate Finance in Amsterdam en als commodity broker in Londen. In 2008 verscheen zijn boek De Regels van het Spelletje – Persoonlijke ontwikkeling voor mensen met lef. Smit is bekend van BNR Nieuwsradio, Quote, nrcnext, Elsevier, Quest, CANVAS en VPRO Televisie.

Dames, is Nederland  te veel gefeminiseerd: eens of oneens? Natuurlijk zijn we heel erg benieuwd naar jullie mening. Laat het ons weten in het reactieformulier hieronder?

1 reactie

Stefanie -

Nederland is veeeeeel te gefeminiseerd. Wat als verbale mishandeling zou worden gezien als een man het doet naar zijn vrouw, is andersom een ‘onschuldig grapje’. Zoveel mannen durven geen eisen of voorwaarden aan relaties en vrouwen te stellen… Slappe hap. Gelukkig heb ik een echte Man, een leiderstype.
Het is niet voor niks dat al die huisvrouwtjes helemaal gek zijn op 50 tinten grijs… Eindelijk eens wat mannelijke dominantie!

Reageer ook