fb
Damespraatjes Damespraatjes

Natuurlijk (W)eten, interview met Carla Gronheid

0
false

21

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;}

carla_gronheid-h.jpg
De essentie van goed eten wordt nogal eens vergeten tegenwoordig. Snelle maaltijden, kant en klare sapjes, kies bewust logo’s en ‘verse’ producten. Maar zijn deze producten ook daadwerkelijk zo gezond als ze zeggen dat ze zijn? Damespraatjes sprak met Carla Gronheid, een deskundige op het gebied van voeding en gezond eten. Carla heeft met behulp van haar visie op voedsel al vele levens drastisch veranderd. Zij vertelt over haar achtergrond, eigen ervaringen, gezonde tips haar kennis en verrassende onthullingen.

De snoep-verstandig-eet-een-appel-cultuur

Gezondheid had altijd al mijn interesse – reden waarom ik ervoor gekozen had fysiotherapeut te worden-  maar  voeding speelde daarbij nauwelijks een rol. Gezond zijn stond voor mij voor  bewegen. Door lekker veel te sporten voelde ik me vitaal en dat was prima zo. Voeding speelde geen rol van betekenis -ook tijdens mijn vierjarige opleiding was er voor voeding geen enkele  aandacht geweest, dus ook vanuit professioneel oogpunt stond het item niet echt ‘op de kaart’. 

Natuurlijk zorgde ik er wel voor ‘gezond’ te eten en dat betekende – zoals ik zelf ook als kind had meegekregen-  elke dag vers aardappelen, vlees en groente, Verder leefde ik nog een beetje  de ‘snoep-verstandig-eet-een-appel-cultuur’, een koekje bij de thee en alleen in het weekend of op verjaardagen frisdrank. Dat was voldoende gezond eten!
Totdat er 16 jaar geleden iets gebeurde dat mijn inzicht totaal veranderde. Een persoonlijke ervaring maakte me bewust hoe een simpele stap op gebied van voeding verschil kan maken in gezondheid(beleving).


Fruit en groente in een potje

Ik werkte samen met een bedrijf, dat producten op de markt zette die allemaal gingen over kwaliteit van leven. Er werd een nieuw product geïntroduceerd: fruit en groente in geconcentreerde vorm. Het zat in een potje en je snapt dat ik daar niets van begreep en ook helemaal niets mee had. Wat moest ik met supplementen als ik me gezond voelde en gewoon goed at? Ik had ook nog nooit een vitaminepil aangeraakt.
Maar goed, ik had toch een reden ermee te starten en die was puur zakelijk.  Ik had gekozen voor samenwerking met dit bedrijf. Het was de bedoeling deze potjes te gaan promoten en dus zat er niets anders op er zelf mee te beginnen. Het ging tenslotte over fruit en groente eten en dat is zo’n universeel verhaal, dat ik  daar moeilijk met anderen over kon gaan praten zonder het zelf te praktiseren. Dus ik  startte ermee,  nam de capsules elke dag trouw en dacht er verder niet meer over na. Ik verwachtte er natuurlijk ook weinig van! Weliswaar  had ik in het begin  een paar dagen knallende koppijn gehad, die ik niet kende – dat bleek later ontgifting-  maar verder veranderde er in mijn beleving niets. Totdat ik een half jaar later een Aha-erlebnis kreeg: ineens realiseerde ik me dat ik nooit meer last had van mijn spastische darm! Dit was een klacht die zo geïntegreerd was in mijn leven, dat ik het niet meer als een probleem zag. Ik ging nadenken: wat was er veranderd? En toen werd een en ander helder: het enige verschil in mijn gedrag was het feit dat ik elke dag die fruit- en groentecapsules nam. De inhoud van die potjes moest dus het verschil hebben gemaakt.

Dit was het moment waarop ik me ben gaan verdiepen in voeding.  Wat was er in mijn lichaam gebeurd, wat doen voedingsstoffen uit fruit en groente eigenlijk? Ik dook in boeken, volgde lezingen/seminars. Veel kennis vergaarde ik op congressen, die de producent van de concentraten jaarlijks organiseerde en overigens nog steeds doet. Vooral in Duitsland, waar het gezondheidsbewustzijn sowieso beter ontwikkeld is dan bij ons-  en waar in de supermarkt promoboekjes liggen om mensen te motiveren minstens 5 porties fruit en groente te eten per dag! – zag ik al jaren geleden universitair geschoolde professionals, die hun kennis over de preventieve rol van fruit en groente deelden. Bovendien werd er vanaf de introductie van het innovatieve fruit- en groenteconcept wetenschappelijk onderzoek mee gedaan. En dat leverde het een en ander op en was uniek in de voedingsindustrie: wat doet het voedingsmiddel in het lichaam van de mens en dat vergeleken met een placebo.  Dat maakte mij steeds meer bevlogen over de concentraten: we hebben hier iets in handen, dat op een eenvoudige manier mensen helpt om hun lichaamscellen gezond te houden. Een geweldig preventief middel, een passend antwoord op een steeds groter wordend probleem: ons voedingspatroon.

Carla’s Missie

Het begon dus met een eigen ervaring, die het verschil maakte in mijn eigen gezondheidsbewustzijn. Vervolgd door opgebouwde algemene kennis over voeding  en over de rol van fruit en groente in het bijzonder. Daarnaast kwamen in de loop der jaren trainingen o.g.v. persoonlijke effectiviteit op mijn pad en hiermee ontdekte ik een derde, net zo belangrijke pijler voor gezondheid: het bewustzijn. Hoe sta je mentaal in het leven, welke keuzes maak je. Je kunt tenslotte nog zo gezond eten, maar als je daarnaast bijv. niet kunt genieten van het leven – en van bijv. een zak patat op zijn tijd- ben je ook niet gezond bezig.
Er zo ontwikkelde zich in de loop der jaren bij mij een holistische visie: gezondheid bestaat uit drie pijlers: voeding, beweging en bewustzijn en ze zijn alle drie even belangrijk. Het gaat om de balans tussen de 3 pijlers en omdat ieder mens uniek is ziet die balans er voor ieder weer anders uit.

Deze visie ligt aan de basis van mijn bedrijf Natuurlijk Weten. Bewustwording op twee manieren: weten door  theoretische kennis (via workshops/lezingen over voeding met de wetten van de natuur als leidraad) en – de meest krachtige manier van bewustworden- door te ervaren/te doen: we geven aan de huiskamertafel informatieve sessies over het belang van fruit en groente en de concentraten als passend antwoord.  

Mijn missie met mijn bedrijf is mensen bewust te maken wat ze zelf kunnen doen om een lang en gezond leven te leiden en (de kans op chronische) ziekte te helpen voorkomen. Je begrijpt dat ik voeding zie als het meest onderschatte onderdeel in ons gezondheidsbewustzijn, vandaar dat ik dat als speerpunt heb gekozen. De meeste mensen – net als ik ooit-  zijn zich bewust dat bewegen en ontspanning belangrijk zijn voor een goede gezondheid. En dat is voor velen al moeilijk genoeg om mee aan de slag te zijn! Maar wat de impact van voeding is lijken  de meesten zich niet (meer) te realiseren.
Mij werd het in de loop der jaren steeds duidelijker: we zijn met ons allen vergeten waar we vandaan komen en op het verkeerde spoor beland. We zijn een product van de natuur, terwijl we inmiddels vooral luisteren naar de adviezen van fabrikanten!

Met de workshops/lezingen wil ik mensen helpen herinneren hoe belangrijk de wetten van de natuur zijn. Maar de grote vraag is natuurlijk  hoe zien die wetten eruit  en hoe pas ik ze toe op voeding?
De programma’s presenteer ik onder de noemer: Natuurlijk (W)eten : van bewust wording naar leefstijlverandering.
 

Kleine stappen

Mijn ‘methode’ is dus eigenlijk geen methode maar een bewustwordingsproces: het is een programma dat je helpt herinneren. Voeding lijkt zo moeilijk geworden en wij maken het weer simpel. Mensen weer op het pad van de natuur helpen betekent mensen de weg wijzen naar de eenvoud.
Van elk probleem ligt de oplossing in de eenvoud en dat is bij voeding ook zo. Goed nieuws dus, iedereen kan het begrijpen! Ineens wordt gezond eten heel eenvoudig. En ook boodschappen doen! Mensen gaan via deze methode het verschil weer zien: tussen door de fabrikant als  gezond’ bestempelde producten en de écht gezonde producten in de winkel.
Ooit wel eens het ingrediëntenlijstje van een verse appel gezien? Of van een verse aardbei? Kijk daarnaast eens op het ingrediëntenlijstje van “Fruit2day’. Dit product suggereert dat je hiermee je 2 porties fruit van de dag weer binnen hebt, maar is dat werkelijk zo?

Logisch ook dat gewichtsbeheersing vanuit het natuurlijk perspectief er anders uit gaat zien. Afvallen wordt ineens een stuk simpeler, als je maar focust op de juiste dingen en geduld hebt!!
In de natuur – en ons lichaam dus ook- laat niets zich fixen. Processen verlopen altijd langs de lijn van geleidelijkheid. Ons grote probleem is het feit dat we te veel eten en als we willen afvallen snel resultaat willen zien. Zo werkt het in de natuur niet. Focussen op drastisch calorieën beperken- en dat doen alle succesdiëten, zo ook bv. Sonja Bakker en Dr. Frank- is niet de oplossing, hooguit een deeloplossing. Ook niet de light of vetarme producten bieden perspectief. Sterker nog het lichaam raakt hierdoor in een alarmfase, want krijgt te weinig voedingsstoffen!
Het heeft voor de lange termijn veel meer zin om  structureel  te kiezen voor een kleine stap en die vol weten te houden. Voortaan geen suikerklontje meer in je koffie/thee levert je op termijn van een jaar ca 3 kilo gewichtsverlies op.

We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een training op het gebied van gewichtsbeheersing – vanuit natuurlijk perspectief:  Slanker door aandacht, de koppeling tussen de inzichten uit de natuur en mindfulness. We verwachten die in januari 2011 voor het eerst te gaan geven.


Sure about Sugar?

Het programma Natuurlijk (w)eten (kijken naar en bewust worden van gezond eten en op gewicht blijven met de natuur als leidraad) werkt – natuurlijk!- voor iedereen, jong/oud, ziek/gezond, sportief of inactief, jongen/meisje  “Je bent wat je eet” gaat echt voor iedereen op.   Wel kunnen we bij specifieke doelgroepen extra stil staan.
Vergt iemand veel van zijn lichaam, zoals een sporter bijvoorbeeld dan heeft dat lichaam ook extra voedingsstoffen nodig om de lichaamscellen te beschermen. Hetzelfde geldt voor iemand, die bijvoorbeeld structureel veel stress ervaart.

Voeding brengt ontzettend ingewikkelde biochemische processen in het lichaam op gang. Zonder die over het hoofd te zien brengen wij een item elke keer weer terug naar de eenvoud van de natuur en naar de praktijk van alledag.
Zo besteden we bijv. aandacht aan suiker: een simpel proefje met een kalktablet. Als je dat in een glas suikerwater laat vallen zie je hoe snel het tablet uiteenvalt. Suiker doet kalk oplossen. Koppel dat eens aan het item botontkalking, dat een veel voorkomend probleem is bij vrouwen na de overgang.  Beter dus toch maar dat suikerklontje laten liggen?

Ook betreft voedingssupplementen gelden de wetten van de natuur: essentieel is dat de voedingsstoffen in hun natuurlijk evenwicht binnenkomen, anders herkent het lichaam ze niet. En als je weet dat er in een verse appel naar schatting 10.000 verschillende voedingsstoffen zitten – waarvan vitamine C er 1 is- dan begrijp je waarom het weinig zin heeft om een vitaminepil van de drogist te nemen: ze zijn slechts flarden van het grote geheel.
Verder zijn er nog twee vragen die men over een supplement beantwoord moet zien te krijgen: 1. is het aangetoond dat de voedingsstoffen opgenomen worden in het bloed? 2. zijn de voedingsstoffen in het bloed ook nog eens biologisch effectief (doen ze iets goeds in het lichaam). Zo vallen er veel producten af, het maakt kiezen meteen een stuk simpeler!


Metabolisch programmeren

Primair is ‘gewoon gezond eten’: elke dag minstens 5 porties fruit en groente in grote variatie en twee keer vette vis per week. Dat is een hele klus. Het is goed als mensen zich eerst bewust worden wat ze werkelijk doen, hoeveel vers fruit en groente ze op dagelijkse basis echt eten – en vette vis per week- en ook hoe het met de kwaliteit ervan is. NB mensen die veel sporten hebben meer nodig!
Vervolgens zijn als ondersteuning dan preparaten aan te raden, die het dichtst bij de natuur liggen, en die dus voldoen aan beschreven voorwaarden.
En dan begrijp je ook waarom ik zo bevlogen ben over de genoemde fruit- en groenteconcentraten! Het fruit-/groenteconcept vormt de brug tussen wat je werkelijk eet en zou moeten eten, is pure preventie! Het is voor iedereen eenvoudig te nemen, voor volwassenen in capsulevorm, voor kinderen in snoepjesvorm.
Heel veel jonge ouders (vrouwen van 30+) worden dagelijks geconfronteerd met het moeizaam eetgedrag van hun kinderen. Hoe fijn als ze zich verzekerd voelen dat de kids op zo’n eenvoudige manier hun voedingsstoffen uit fruit en groente binnen krijgen! Kinderen krijgen een betere weerstand en een beter concentratievermogen. En het mooie is zelfs dat onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan de helft van degenen, die het elke dag nemen na circa een half jaar meer fruit en groente gaat eten! Dat noemen ze in Amerika ‘metabolisch programmeren’.  Ditzelfde geldt ook voor volwassenen. Ook voor vrouwen van 50+ zijn microstoffen uit fruit en groente van groot belang.
 

Als aanvulling op de vette vis hebben mensen die niet aan de geadviseerde 2 porties per week komen essentiële vetten nodig via suppletie. En dan draait het vooral om de omega 3-vetten, want die zitten in de vette vis. Omega 6 krijgen de meeste mensen meer dan voldoende binnen- via plantaardige oliën en margarines .
Verder wordt er steeds meer geschreven over een tekort aan vitamine D, wat steeds meer mensen ontwikkelen. Teveel zon is niet goed,  daar wordt ook voor gewaarschuwd. Maar aan de andere kant beschermen we ons nu vaak zo sterk tegen de zonnestralen dat een vitaminetekort op dit gebied dreigt. Want de zon heeft ook zo zijn ‘gezonde’ kanten. Pik elke dag, als je kunt tien minuten het zonnetje mee, dat is buiten even genieten ook goed voor je dosis vitamine D!


Vegetariërs

Voor vegetariërs geldt net als bij omnivoren dat het belangrijk is voldoende microstoffen uit fruit en groente binnen te krijgen. Verder is vitamine B12 een issue, want dat halen we met name uit vlees. En uiteraard moeten ze zien aan hun eiwitten te komen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld soja, tahu, kikkererwten en rijst goede bronnen.


Zelf de workshops bijwonen?
 

Op dit moment geven we i.s.m. Vivium, de thuiszorgorganisatie van Gooi- en Vechtstreek workshops. De eerst volgende workshop is op maandagmiddag 15 november in Huizen (zie www.viviumservices.nl ) Kosten € 40 per persoon, voor 2 uur.

Waarom moeten dames hier nu echt bij zijn? Omdat het programma ze tot
inzichten brengt die hun beeld over gezond eten definitief verandert.
Doordat we naast kennis over de natuur en voeding vooral  ook focussen
op bewustwording, op keuzes die we maken. Uiteindelijk draait het bij ons niet alleen om weten wat goed is en doen wat goed is. Wij helpen mensen aan een duurzaam gezond bewust-zijn!  

Ook is het mogelijk dat dames een informatieve sessie over voeding bij hen thuis organiseren. Zij kiezen uit eigen vrienden- en kennissenkring hun gasten, die het interessant vinden om te komen luisteren naar een verhaal over ‘het belang van fruit en groente’. Dit geeft inzicht in de grootste blinde vlek in ons voedingspatroon en laat mensen kennis maken met voor velen een passend antwoord. (= uitleg van het fruit- en groenteconcept).

Wil je al wat meer informatie over Slanker door Aandacht? Mail dan naar [email protected]

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook