fb
Damespraatjes Damespraatjes

Naar een land met Zika? Tref deze voorbereidingen!

De meeste mensen is het niet ontgaan: de hele wereld is in de ban van het Zika-virus. Hoewel wetenschappers er nog niet heel veel over weten en er nog geen medicijn tegen is, is één ding duidelijk: vooral vrouwen die zwanger zijn of willen worden moeten oppassen dat ze niet besmet raken. Besluit je ondanks het virus toch naar een Zika-land te willen reizen? Tref dan deze maatregelen!

1. Zorg voor genoeg muggenspray met 30 tot 40 procent DEET. DEET staat voor diëthyltoluamide en is de werkzame stof in muggenspray. Er bestaan ook anti-muggen middelen zonder DEET, maar deze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Let op dat je de muggenspray met DEET niet binnenkrijgt, het is namelijk erg ongezond. Neem een grote hoeveelheid mee uit Nederland, want in veel Zika-landen is het niet of nauwelijks meer verkrijgbaar!

2. Zika wordt verspreid door de Gelekoortsmug (Aedes aaegypti). Deze mug steekt (in tegenstelling tot veel andere muggen) vooral overdag. Smeer je dus zowel ’s avonds als overdag in met muggenspray om muggenprikken te voorkomen. Ook als je bij het zwembad of op het strand ligt dus!

3. Draag zo veel mogelijk lange kleding, hier steekt de mug niet doorheen. Je kan natuurlijk wel in korte kleding lopen, maar wees er dan extra alert op dat je je goed met DEET in blijft smeren.

4. Muggen zijn gek op broeierige plaatsen en stilstaand water. Vermijd deze plekken zo veel mogelijk (bijvoorbeeld een vijvertje in de jungle). Ga je er toch naartoe? Smeer je dan in met DEET en draag zo veel mogelijk bedekkende kleding.

5. Slaap zowel overdag als ’s nachts onder een klamboe. Deze houdt de muggen buiten en zo kan jij dus met minder DEET en kleding aan slapen. Wel zo lekker om vrij en schoon in je bedje te liggen!

6. Recentelijk is ontdekt dat Zika niet alleen overdraagbaar is door muggen, maar waarschijnlijk ook door speeksel en sperma. Er wordt dan ook aangeraden om seks met een condoom te hebben. Zo verklein je de kans elkaar te besmetten. Dit is niet alleen belangrijk als je samen met je partner in een Zika-land bent, maar ook als jullie los van elkaar reizen en in Nederland weer seks hebben.

Wil je meer info over het virus? Kijk dan op de website van het Rode Kruis!

Ben je bezig met het boeken van een reis? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid met recentelijke reisadviezen.

864x486

bron: NOS

 

 

Reageer ook