fb
Damespraatjes Damespraatjes

Moeder Nellie en dochter Samantha runnen samen een succesvolle taartenbakkerij: “Geen grens tussen werk en privé”

In de serie Moeder-Dochter ondernemingen nemen we de samenwerkingen van moeders en dochters die samen een bedrijf runnen onder de loep. Damespraatjes wordt ook gerund door moeder (Sandra) en dochter (Mara) en wij waren heel benieuwd hoe het er bij ander moeder-dochter bedrijven aan toe gaat. Hoe kwam de samenwerking tot stand, wat is de invloed van jullie band op de samenwerking en hoe kijkt de rest van het gezin tegen de samenwerking aan? Moeder Nellie Freriks en dochter Samantha Freriks bijten de spits af. Samen runnen ze al negen jaar een succesvolle taartenbakkerij vanuit Emmeloord. De taarten van de twee verkopen als een trein, ze bouwden een prachtige Instagram pagina op en verschijnen regelmatig met taarten in het MjamTaart magazine. Lees hier over de bijzondere samenwerking van Nellie en Samantha van Sam & Nel’s Taarten.  

Welke opleiding hebben jullie gevolgd en wat is jullie zakelijke achtergrond?

“Nellie (Nel) heeft de INTAS-opleiding gevolgd. Daarna gaf ze vanuit huis creatieve workshops en kinderfeestjes, zoals schilderen, sieraden maken en kaarten maken. Samantha (Sam) heeft haar opleiding gevolgd aan de creatieve vakschool Cibap in Zwolle. Fotografie was wel favoriet en dit is meer als hobby bijgebleven.”

Wanneer en hoe is Sam & Nel’s Taarten ontstaan?

“Nadat Nellie is gestopt met het geven van workshops, is onze aanbouw aan huis heel even een eetkamer geweest. Dit veranderde al snel nadat Samantha begon over het maken van leuke taarten. Wat begon als een paar taartjes in de maand, begon het al snel uit de hand te lopen. Vanuit hier hebben we besloten de sprong te nemen en een echte zaak te beginnen met z’n tweeën. Dit jaar in juli bestaan we alweer negen jaar!”

Wat is de rolverdeling? Is dit in de loop der jaren veranderd?

“Wij hebben een vaste rolverdeling. Samantha pakt het zakelijke stuk aan. Facturen maken, de website onderhouden, social media, foto’s maken, enzovoorts. Nellie bakt alle taarten, maakt de vullingen en crèmes. Samantha vult alles en smeert de taarten strak af. Samen worden de taarten afgewerkt en versierd. Ook de boekhouding doen we met z’n tweeën.” 

Wat is de invloed van jullie moeder-dochter relatie op het ondernemen? Hoe gaan jullie hiermee om binnen het bedrijf? 

“Wij hebben samen een goede en sterke band. We kunnen alles tegen elkaar zeggen. Mochten de één, een wat minderen dag hebben, dat voelt de ander dit aan.”

Hebben jullie het gevoel eerlijker tegen elkaar te kunnen zijn dan reguliere zakenpartners?

“Ja, wij zeggen alles tegen elkaar. Mochten we geen moeder dochter zijn dan houd je toch meer rekening met elkaar omdat je de ander niet wilt kwetsen. Wij kunnen overal over praten en zijn heel open naar elkaar.”

Wat zijn problemen waar jullie in het ondernemen als moeder en dochter tegenaan lopen?

“Alles loopt op rolletjes. Op maandag, dinsdag en woensdag werken wij ook allebei nog in de zorg. Bestellingen nemen wij aan vanaf donderdag. Zo houden we onze avonden vrij. Vroeger namen we alle bestellingen aan. Dan moesten we op zondag en maandagavond aan de slag om een taart klaar te hebben voor dinsdag. Dit doen we niet meer en dat is fijn. Zo hebben we geen stress in de avonden en blijft er meer tijd over voor het gezin. Dat gaat nu prima!”

Hoe bewaken jullie de grenzen van werk en privé?

“We zijn heel open en hebben dus eigenlijk niet dit soort grenzen.”

Hoe kijken jullie gezinsleden tegen jullie onderneming aan? 

“Zij zijn er na zo’n lange tijd wel aan gewend. Het is raar als we een keer geen taart hoeven te maken. Kinderen komen standaard uit school naar het taartenatelier en wij hebben dan ook ons bedrijf aan huis. Dit werkt voor ons perfect. Zo blijft het gezin betrokken en kunnen we lekker op vakantie wanneer wij dat willen.” 

Hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf?

“Wij zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Wij hopen dat de Covid zich minder laat zien zodat de mensen weer in grote groepen kunnen trouwen. Geen regels en geen gekkigheid. Feestjes en bruiloften zonder regels: dat klinkt echt goed! Momenteel staan de prachtige bruidstaarten allemaal in de wacht, maar wij kunnen niet wachten om er weer heerlijk mee aan de slag te gaan!”

Hoe zien jullie de toekomst van jullie samenwerking?

“Zolang we het allebei nog leuk vinden en er plezier en voldoening uit halen, gaan we lekker samen door.”

Hoe mooi zijn deze taarten? Afgelopen Valentijnsdag kreeg ik van mijn man één van de prachtige creaties van Sam en Nel’s taarten cadeau. En ik kan jullie vertellen: ze smaken net zo lekker als dat ze eruit zien! 

Ken jij moeders en dochters die met elkaar samenwerken? En zou je het leuk vinden om hier over te vertellen op Damespraatjes? Mail dan naar [email protected]

1 reactie

Kirsten -

Prachtige taarten!! En wat is het toch fijn als je als moeder en dochter echt alles kan bespreken 🙂

Reageer ook