fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mandy: “Mijn kinderen missen hun vader enorm”

kinderen missen vader

De dag dat Mandy’s ex met zijn koffers de deur uitliep, staat op haar netvlies gebrand. Ze was zo opgelucht dat Simon vertrok. Rust, eindelijk rust. Waar Mandy toen niet bij stilstond, is dat haar kinderen hun vader enorm missen. “En Simon laat het afweten.”

Toen Mandy zeven jaar geleden wakker werd en een sprintje moest trekken naar de wc om over te geven, wist ze gelijk wat er aan de hand was. “Ik was zwanger. De weken ervoor voelde ik me moe en niet lekker en ik werd niet ongesteld. Vond ik niet zo gek want Simon en ik hadden toen continu ruzie. De sfeer was dreigend en onaangenaam. Maar die dag, dat ik overgaf wist ik het gelijk.” Ze rookte haar laatste sigaret en dacht de hele dag na. “Als ik Simon niets zou zeggen en ik zou van hem afgaan, dan zou ik weliswaar een alleenstaande moeder zijn, maar wel een blije.”

Are you sure?

Ze kon het niet over haar hart verkrijgen en vertelde Simon de volgende dag dat hij vader zou worden. “Zijn reactie was schokkend. Hij vroeg zich af of ik wel zeker wist dat het kind van hem was. Nog steeds begrijp ik niet waarom ik toen niet vertrok.” Mandy bleef en de zwangerschap bracht haar weer wat dichter bij Simon. Als Hugo wordt geboren, is Simon in de zevende hemel. “Twee jaar later werd Anne geboren en was ons gezin compleet. Tussen Simon en mij ging het ook redelijk. De liefde was bekoeld maar als ouders deden we het best goed.”

Ik zie ze wel weer

Het bleef niet goed gaan. Simon werd depressief en reageerde zich regelmatig af op de kinderen. “Of hij zat uren op de bank zwijgend voor zich uit te staren of hij snauwde de kinderen af. Toen hij last kreeg van woedeaanvallen heb ik hem gevraagd elders te gaan wonen. De kinderen waren doodsbang voor hem.” Hoewel Mandy niet aan scheiden dacht, kreeg ze op een dag de papieren van Simons advocaat. “Ik belde Simon en vroeg waar hij in godsnaam mee bezig was. Hij was akelig kalm en zei dat hij de volgende dag zijn laatste spullen kwam halen. En  dat deed hij. De kinderen waren op school maar hij wilde niet op ze wachten. Hij zei dat ‘ie ze wel weer zou zien.”

Nieuwe vriendin

De eerste weken na de scheiding houdt Simon zich aan de omgangsregeling en zijn Hugo en Anne om het weekend bij hem. Maar als hun vader een nieuwe vriendin krijgt, ligt zijn focus op haar. “Steeds vaker verzon hij smoezen om de kinderen niet op te komen halen. Op Facebook zag ik dan dat hij met zijn nieuwe vriendin een lang weekend weg was. De kinderen begrepen daar niets van. Ze misten hun vader. En dat snapte ik ook, wat ik ook van hem vond, het was wel hun vader. Simon liet zijn kinderen in de steek en mijn hart brak om ze zo verdrietig te zien.”

Papa ik mis je zo

Mandy besluit te gaan praten met Simon om uit te leggen wat zijn gedrag doet met de kinderen. “Als ik hem zou vertellen dat de kinderen verdrietig waren en hem graag wilden zien, dan zou hij ze toch wel weer ophalen, dacht ik. Nou niet dus. Simon zei dat hij ruimte nodig had en dat de kinderen daarin niet passen. Zijn mening veranderde hij ook niet toen ik hem de tekening van Anne gaf. ‘Papa, kom je me snel weer halen, ik mis je zo’ had ze er met hanenpoten boven gezet. Hij legde de tekening zwijgend aan de kant.”

Wat ben je toch ‘n zak

Wat vertel je kinderen als hun vader ze even niet meer hoeft te zien? Dat hij tijd nodig heeft om met zijn nieuwe vriendin door te brengen? Dat hij die vrouw belangrijker vindt? “Zeg het maar, ik weet het niet. Ik vind het zo vreselijk voor ze. Ze blijven maar vragen waarom papa ze niet ophaalt, waarom ze niet naar zijn huis mogen. En ik kan alleen maar denken: ‘wat een zak ben je toch ook’. Ik wil niet dat mijn kinderen pijn hebben, dat ze verdrietig zijn. Ik wil gewoon een goede omgangsregeling en dat Simon er voor ze is als ze hem nodig hebben. Mijn moederhart huilt.”

Wat raad jij Mandy aan? Wat zou ze kunnen doen om de relatie tussen haar ex en haar kinderen te verbeteren? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Tatiana Fet via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Sanderien van Mul -

Wat vertel je de kinderen? De waarheid. Zo moeilijk is dat niet. Beter een keer een stekende pijn dan continu zeurende, aanhoudende pijn. Je vertelt ze een keer dat papa te druk is met zijn vriendin omdat hij haar belangrijker vindt. Lullig? Wreed? Klote? Jazeker, maar wél de waarheid! Die kunnen ze beter nu leren dan valse hoop te houden. Stop met smoesjes te verzinnen en je ex de hand boven het hoofd te houden. Hij is er niet voor ze, dat besef jij toch ook wel? Dat kun je nog wel zo veel en zo graag willen, deze man doet dat niet en zal dat ook nooit doen, zijn acties zijn toch duidelijk genoeg? Hij is een zak, 100%. Maar jij bent ook een slappe zak als je je in allerlei bochten wringt voor je kinderen. Hoe je het brengt moet je zelf weten, áls je de boodschap maar brengt. Hun vader heeft voor een ander gekozen. Zijn karma komt nog wel, maar verwacht niets meer van die man. Hoe duidelijk wil je het hebben? Staal jezelf en doe er wat aan. Die kinderen hebben al een lul van een vader, laat ze een sterke, zelfstandige, krachtige en eerlijke moeder hebben. Díe hebben ze nodig.

Joris -

Advies: als je in een relatie zit waarin continu ruzie is en de sfeer dreigend en onaangenaam is, kun je je beter niet laten bezwangeren. Voor de geïnterviewde wat aan de late kant, maar zeer bruikbaar voor meelezers.

Reageer ook