fb

Mirthe is bewust kinderloos om haar zware depressies: “Wil niemand hier mee opzadelen”

Bewust kinderloos: het is een term die je al jaren vaak hoort, maar waarbij je je toch elke keer lijkt te moeten verdedigen. “Ik vertel mijn verhaal nu één keer hier en dan ben ik er klaar mee” zegt Mirthe stellig. “Zat ben ik het, om steeds te moeten uitleggen waarom ik geen kinderen wil. Het ligt niet voor iedereen zo makkelijk en het is niet iets om in de supermarkt te bespreken. Zelfs niet als het bewust is.”

Elke keer weer pijnlijk

De 37-jarige Mirthe krijgt regelmatig de vraag of ze kinderen heeft. “Ik werk op projectbasis en bij elke nieuwe opdrachtgever wordt het gevraagd: heb je kinderen? Voor mensen die ze hebben is dat altijd een goed onderwerp om een gezellig praatje over te maken, maar bij mensen die ze niet hebben, valt het gesprek snel dood. Vlak na het ‘nee, ik heb geen kinderen’, kijken mensen je ongemakkelijk aan. Ze weten dat het niet netjes is om te vragen waarom niet, maar de oorverdovende stilte die volgt na mijn antwoord op hun vraag dwingt mij bijna om te vertellen waarom niet. Waarom ik buewust kinderloos ben. Inmiddels ben ik het gewend en vraag ik snel naar hun kinderen, maar pijnlijk is het elke keer.”

Zware depressies

Mirthe weet al lang dat ze geen relatie of kinderen wil. “Ik heb sinds mijn tienerjaren regelmatig last van zware depressies. Al veertien keer ben ik opgenomen geweest, ondernam zes zelfmoordpogingen en zie het leven regelmatig niet meer zitten. Met medicatie en therapie heb ik het nu redelijk onder controle en ik kan zelfs weer werken. Toch is het iets wat altijd in mijn leven zal blijven terugkomen en waar ik heel alert op moet zijn.”

Heftig trauma

Ook Mirthe haar moeder kampte met depressies. “Mijn moeder lag soms weken huilend in bed, met de gordijnen dicht. Als kind vond ik het vreselijk en ik probeerde altijd voor haar te zorgen. Uiteindelijk werden mijn zus en ik uit huis geplaatst toen mijn moeder met ons in huis zichzelf in de douche heeft geprobeerd op te hangen. Wij hoorden haar en zijn naar de buurvrouw gegaan. Zij heeft toen 112 gebeld en heeft mijn moeder het overleefd. Ik was toen acht jaar oud en dit moment heeft een heftig trauma achtergelaten. Vergeten zal ik dit nooit.”

Bewust kinderloos

Mirthe en haar moeder hebben maar weinig contact. “Ik weet dat mijn moeder het nooit zo bedoeld heeft, maar haar depressies hebben mijn leven verpest. Dit is dan ook de reden dat ik zelf geen relatie of kinderen wil. Ik wil niemand opzadelen met alle ellende die ik heb meegemaakt en de diepe dalen waar ik nog steeds soms doorheen ga. Een man niet, maar een kind al helemaal niet.”

Acceptatie en rust

Veel mensen begrijpen Mirthe helemaal als ze haar verhaal vertelt, maar er zijn ook mensen die een andere mening hebben. “Misschien word je juist wel gelukkig van een man en kinderen, zeggen ze dan. En dat zou natuurlijk kunnen. Toch wil ik het risico zelf niet nemen. Kinderen zijn voor altijd en die kan je niet wegdoen wanneer het toch tegen zou vallen. Ik heb geaccepteerd dat dit mijn leven is en daar vind ik heel veel rust in.”

Op respectvolle wijze meepraten over Mirthe die bewust kinderloos wil blijven, dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al op Instagram? Hier krijg je een kijkje achter de schermen van Damespraatjes én in ons privé leven!

1 reactie

Joris -

“Zij heeft toen 112 gebeld”. Dat nummer was toen nog niet eens geïntroduceerd.

Reageer ook