fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mirjam (45): ‘Ik had nooit gedacht dat ik zo tot rust zou komen op een naturistenlocatie in Frankrijk’

Toen Mirjam Wouter vijftien jaar geleden leerde kennen, vertelde hij tijdens de eerste date al gelijk dat hij naturist was. Mirjam verslikte zich in haar rosétje. Naakt kamperen? Dat nooit! “Hij vertelde dat hij elk jaar tijdens de zomervakantie op naturistenloctaties in Frankrijk verblijft. En dat hij dat wilde blijven doen als het wat tussen ons zou worden.”

Mirjam had niets met bloot. Sterker: ze was eigenlijk best preuts. “Maar ik was hopeloos verliefd geworden op Wouter. Ik vond dat ik het een kans moest geven.” Wouter nam haar mee naar een naturistenlocatie in Frankrijk. “Toen we er aankwamen daalde er een enorme rust over me neer. Ik heb een drukke baan als producer, ik sta de hele dag ‘aan’, maar daar genoot ik van de stilte. Ik zag de schoonheid van de natuur, voelde de warmte van de zon en van de mensen.” Die helemaal niet, zoals Mirjam altijd dacht, oud en een beetje apart waren. “In tegendeel. Ik ontmoette daar vrouwen van mijn leeftijd waarmee ik bevriend raakte. Die ik nog steeds een paar keer per jaar ontmoet. Aan het naaktzijn wende ik snel. De eerste paar uur op de camping voelde ik me ongemakkelijk. Als ik met iemand een praatje aanknoopte was ik me heel bewust van het feit dat ik geen kleding droeg. Dat diegene waarmee ik kletste gewoon mijn borsten zag. Al snel was ik die schaamte voorbij. Net als in de sauna: je registreert dat mensen bloot zijn, maar je verbindt er geen oordeel aan.”

Puberzoon

Inmiddels hebben Mirjam en Wouter twee kinderen; een zoon van dertien en een dochter van negen. “Jasper en Fiene weten niet beter. Hoewel onze puberende zoon zich nu gaat schamen. Dat is geen probleem, want er zijn meer pubers die dat hebben. Dat zij wel een broek dragen wordt gedoogd. Daar ben ik blij om want ik wil echt niet naar een textielcamping omdat Jasper zich schaamt.” Nee, ze moet er niet aan denken. “Wouter en ik zijn echt van Frankrijk gaan houden. Zijn dol op de natuur, het verfijnde eten, de heerlijke wijn. En de prachtige naturistenlocaties die het land rijk is.”

Yoga in je blootje

Mirjam start haar dagen tijdens de vakanties steevast met een uur yoga. Alleen op een matje in de zon, omringd door de natuur komt zij tot zichzelf. “Ik kan niet uitleggen hoe fijn het is om yogaoefeningen te doen zonder kleren aan. Het heeft iets bevrijdends, maar ook natuurlijks. Het is heerlijk de warme zonnestralen op mijn huid te voelen terwijl ik mijn hoofd leeggooi. Mijn drukke bestaan lijkt dan zo ver weg. Ik kom telkens weer als herboren terug van onze vakanties.”

Nooit meer anders

Wouter is blij dat Mirjam zo enthousiast is. “Het is belangrijk voor hem. Zijn ouders gingen vroeger al naar naturistenaccommodaties, hij weet niet beter. Wil nooit meer anders en nu snap ik dat. Ik vermoed dat onze kinderen later ook het liefst naar naturistencampings of –parken willen. En er is een enorme diversiteit van naturistenlocaties, of je nu van golf houdt, actieve watersporten of wellness centra, er zijn locaties voor jong tot oud.’

Lacherig over gedaan

Als Mirjam wordt gevraagd naar haar vakantieplannen en ze vertelt wat ze gaan doen, wordt er altijd een beetje lacherig over gedaan. “Mensen vinden het toch gênant. Denken dat mannen de hele dag opgewonden naar vrouwen zitten te loeren. Daar is niemand mee bezig. Naturisten zoeken de rust en schoonheid van de natuur op. En dat gaat het beste als je bloot bent.”

Ben jij nieuwsgierig of een naturisme vakantie ook iets voor jou is? Doe dan hier de test! Of bekijk direct de naturistencentra of -stranden in Frankrijk.

Reageer ook