fb
Damespraatjes Damespraatjes

Minimale prijs van fles wijn: wat zou een fles in ieder geval moeten kosten?

Minimale prijs van fles wijn

Een ‘wijnsnob’, noemde iemand mij laatst toen ik vertelde dat ik het liefste alleen maar steengoede Bourgogne en Bordeaux wijnen zou willen drinken. Tja, noem mij een wijnsnob en ik zal je geen ongelijk geven. Ik heb een dure smaak, maar daar staat wel tegenover dat ik relatief weinig drink. Doordeweeks drinken wij hier geen alcohol en alleen op vrijdag en zaterdag gaan we aan de wijn. Wij kiezen liever voor twee écht goede wijnen, dan zes ‘mwah’-wijnen. Maar wat zou een fles wijn in ieder geval moeten kosten? Is er een minimale prijs van fles wijn?

Minimale prijs van fles wijn

Het antwoord is eenvoudig: die is er niet. Ooit heb ik mij laten vertellen dat een fles wijn van onder de tien euro nóóit lekker kan zijn. Wat lekker is, is natuurlijk een heel subjectief begrip en alleen dit haalt de stelling al flink onderuit. Goede wijn hoeft namelijk niet duur te zijn, maar daar staat een hele belangrijke andere eis tegenover.

Beleving

Als je vaker wijn drinkt, weet je dat de prijs van wijn van vele factoren afhankelijk is. De regio, de naam van het huis en zelfs het veld kunnen van grote invloed zijn op de prijs die je voor een wijn betaalt. Deze factoren zijn soms zelfs van grotere invloed dan de smaak! Het gaat allemaal om één ding: beleving. Deze beleving komt niet alleen tot stand in de mond, maar vooral door het verhaal van de wijn. Niet gek dat veel mensen graag een ‘verhaaltje’ van een sommelier in een restaurant aanhoren. De wijn in de fles blijft hetzelfde, maar het bijzondere verhaal zorgt ervoor dat hij nog beter smaakt.

Chateau Margaux

Aan flessen met een mooi verhaal en een rijke historie hangt vaak een prijskaartje. Persoonlijk heb ik al jaren een Chateau Margaux op mijn verlanglijstje staan. Deze wijn komt uit het geroemde Margaux en wordt gerijpt op de beste Franse eikenhouten vaten. De smaak schijnt geweldig te zijn en het is hiermee een van de meest beroemde rode wijnen ter wereld. Meteen inslaan toch? Nou, voor een fles Chateau Margaux uit 2012 betaal je al snel zo’n 600 euro. En die prijs kan voor eerdere jaren flink oplopen!

Minimale prijs van fles wijn

Drink een wijn samen en hij smaakt nóg beter!

Ongeëvenaard

Is de smaak van een Chateau Margaux écht 600 euro waard of komt het vooral door alles er omheen? Ik durf wel te stellen dat dit tweede absoluut het geval is. De beleving van de wijn is ongeëvenaard en daar betaal je voor. Lukt het jou om ook bij goedkopere flessen op zoek te gaan naar een bijzondere beleving? Dan kan het maar zo dat hij jou net zo goed smaakt als zo’n erkende topwijn. Zo dronk ik laatst een Château Chante Alouette, Saint-Emilion Grand Cru (onder andere te koop bij Bergovino) die écht waanzinnig was en nog geen 25 euro kostte. Dat zijn hele andere prijzen dan een Chateau Margaux!

Geen minimale prijs van fles wijn

Er is dus geen minimale prijs van een fles wijn. Ga op zoek naar flessen die binnen jouw budget vallen en waarbij het verhaal je aanspreekt, nieuwsgierig maakt en je niet kunt wachten om meer over deze wijn te weten te komen. Koop of bestel dus niet zomaar een wijn ‘die lekker goedkoop is’ of ‘die de buurvrouw altijd drinkt’, maar ga je zélf inlezen en praat met mensen die er verstand van hebben. Hierdoor creëer je een smaakbeleving die onbetaalbaar is.

Drink samen

Een ander heel belangrijk aspect bij het genieten van wijn, is dat je het kunt delen met mensen. Natuurlijk is het soms heerlijk om in je eentje ’s avonds op de bank een fles soldaat te maken, maar doe dat niet te vaak. Door samen te drinken kan je over de wijn praten. Stel elkaar vragen: wat ruik je? Wat proef je? Waar doet deze wijn je aan denken? Zijn er dingen waar je hem mee kunt vergelijken of juist totaal niet? Thuis voeren wij regelmatig dit soort gesprekken tijdens het drinken van wijn. En ook dat kost weer helemaal niets!

Wat geef jij gemiddeld uit aan een fles wijn? En wat vind je dat een verhaal doet met een wijn? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook