fb
Damespraatjes Damespraatjes

Minder koolhydraten eten: 3 makkelijke manieren!

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van koolhydraatarm eten. En dat is niet vreemd, want minder koolhydraten eten wordt in verband gebracht met het makkelijker verliezen van gewicht, een lichaam dat weer beter reageert op insuline en minder last van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Op TrendyVrouw lezen we dat het ook een goede manier is om watergewicht te verliezen. Als je minder koolhydraten gaat eten, is het belangrijk om meer vetten en eiwitten te gaan eten. Hierdoor voorkom je dat je veel trek krijgt en je weinig energie hebt. Wanneer je dingen als brood, pasta en koekjes laat staan, zal je lichaam in het begin best even moeten wennen. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn, vermoeidheid en soms zelfs koorts. Dit gaat meestal vanzelf over. Minder koolhydraten eten? Wij delen 3 makkelijke manieren om dit op te nemen in je lifestyle. 

Hoeveel koolhydraten heb ik nodig?

Binnen een regulier dieet, wordt voor vrouwen tussen de 200 en 350 gram koolhydraten per dag aangeraden. Heb je die allemaal nodig? Zeker niet! Kun je alle koolhydraten schrappen? Ook dat niet! Je lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te functioneren. Minderen kan wel. Het Voedingscentrum adviseert bij een koolhydraatarm dieet om tussen de 50 en 130 gram koolhydraten te eten. Als je het lastig vindt om in te schatten hoeveel koolhydraten in je voeding zit, zou je dit kunnen bijhouden met een foodtracker app. Zo weet je vrij goed hoe hoog jouw koolhydraatinname is.

Koolhydraatarm(e) brood/crackers

Brood vormt een belangrijk onderdeel van het Nederlandse dieet. Het is voor veel mensen (zeker als ze net beginnen met koolhydraatarm eten), niet makkelijk om brood helemaal te schrappen. Door voor koolhydraatarm brood of koolhydraatarme crackers te kiezen, kun je makkelijk een flink deel van de koolhydraten schrappen. Beleg ze lekker dik met een vet- en eiwitrijk beleg, zoals kaas, avocado, zalm en/of ei.

Konjak pasta en rijst

Een ander belangrijk onderdeel om uit je dieet te gaan schrappen, is gewone pasta en rijst. Deze bevatten veel koolhydraten en passen dus helaas niet binnen een koolhydraatarme lifestyle. Veel mensen kennen al bloemkoolrijst en courgettepasta. Maar wist je dat er ook pasta en rijst vervangers bestaan op basis van de konjak plant? Producten van konjak hebben van zichzelf weinig smaak, maar worden erg lekker als je het combineert met verse groenten, vlees, vis en/of kaas. Konjak bevat nauwelijks calorieën, koolhydraten en helpt de honger te onderdrukken. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Slim met fruit

Fruit is lekker en gezond, maar bevat helaas wel veel koolhydraten. Zeker vruchten zoals banaan, mango en ananas passen (zeker in grote hoeveelheden) niet zo goed in een koolhydraatarme lifestyle. Kies liever voor fruit dat wat lager is in koolhydraten, zoals avocado, kokosvlees, rabarber en frambozen. Je hoeft fruit zeker niet helmaal uit je dieet te verbannen, maar let op dat je voor koolhydraatarme vruchten kiest.

Afbeelding: Travis Yewell on Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook