fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn vader werd verliefd op een ander, maar zit nu eenzaam op een flatje

Een midlife crisis kan je het volgens Lisa niet noemen, want haar vader was al 63 toen hij verliefd werd op een veel jongere collega. De jongere collega is inmiddels alweer verliefd op een ander en haar vader komt nu bijna om van de eenzaamheid….

We leken een ideaal gezin

Trots waren Lisa en haar zus en broer op hun ouders die, zo dachten ze, moeiteloos hun 40-jarig huwelijk vierde. “We waren een ideaal gezin, hadden het leuk met elkaar. Het was bij ons regelmatig de zoete inval: vrienden konden altijd blijven eten, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Mijn moeder heeft altijd voor het gezin en huis gezorgd, mijn vader had een goede kantoorbaan. Voor de buitenwereld waren wij een ideaal een gezin en ik heb dat ook zo gevoeld. Een warm nest.”

Een aantrekkelijke vader

Groot was de schok dat de vader van Lisa een affaire kreeg met een nieuwe collega. “Mijn vader is een aantrekkelijke man. Daar doet en laat hij ook veel voor. Hij sport veel, stapt regelmatig op de racefiets en wisselt dat af met hardlopen. Hij let op zijn voeding en met het drinken van alcohol is hij jaren geleden gestopt omdat hij het belangrijk vond goed voor zichzelf te zorgen. Dat hij nog een goede kop haar heeft zorgt ervoor dat het een aantrekkelijke 63-jarige man is. Dus verbaasd dat die nieuwe collega mijn vader wel heel leuk vond, waren we niet.”

Lippenstift op zijn kraag

Verbaasd dat een gescheiden vrouw van 35 jaar haar vader om het vingertje wond, was Lisa wel. “Wat moet een vrouw van halverwege dertig nou met een zestiger? Serieus hoor, dat is opmerkelijk toch?” Aanvankelijk weet haar vader goed te verbergen dat hij er een vriendin op na houdt. Tot hij een misstap maakt en lippenstift op de kraag van zijn witte overhemd hem verraadt. “Mijn moeder pakte het bewuste overhemd om in de was te doen en haar oog viel op de knalrode lipstick die zeker weten niet van haar was. Ze confronteerde hem er niet gelijk mee. Toen ze een bonnetje van een hotel in zijn broekzak vond, ondernam ze actie.”

Eenzaam in zijn flatje

De overspelige vader wordt linea recta uit huis gezet en sinds een jaar woont hij op een flatje. “Echt ook wel in een beetje achenebbisj buurt maar dat komt door de torenhoge huizenprijzen. Mijn vader heeft een goede baan, maar verdient nou ook weer niet zoveel dat hij een villa kan kopen. En in dat toch wel beetje treurige flatje zit-ie dan. Laats kwam ik en toen zat hij op de bank een blikje witte bonen in tomatensaus leeg te lepelen. Ik kreeg echt met hem te doen. Mijn vader kan namelijk niet koken, dat deed mijn moeder altijd. Hij kan nog geen ei bakken en bedenkt ook niet dat hij op internet gewoon kan vinden hoe hij makkelijke recepten in elkaar kan draaien. In plaats daarvan eet hij vaak brood en kant-en-klaar maaltijden.”

Zij fladdert vrolijk verder

Inmiddels maakt de vrouw van kantoor geen deel meer uit van het leven van Lisa’s vader. “Ze wisselde van baan en is alweer verliefd op de volgende. Mijn vader heeft zich blind gestaard op haar, dacht dat de liefde wederzijds was, maar helaas: zij speelde met hem. Zijn leven is nu eenzaam en hij is veel vrienden kwijtgeraakt toen mijn moeder hem uit huis zette. Ik ben zo ongeveer nog de enige die contact met hem heeft. Mijn broer en zus zijn nog steeds woedend op hem en vinden dat hij mijn moeder op een vreselijk lage manier heeft laten zitten. Die woede heb ik niet, natuurlijk vind ik het rot voor mijn moeder, maar verliefdheid heb je niet onder controle. Het is niet slim wat hij heeft gedaan en dat weet hij nu zelf ook wel.”

Ik laat hem niet zakken

Lisa maakt zich zorgen om haar vader die slecht zorgt voor zichzelf. “Hij eet niet gezond meer en sporten staat op een lager pitje. Hij is te down om in beweging te komen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem niet uit te nodigen met kerst. Dankbaar nam hij mijn uitnodiging aan maar dat is me niet in dank afgenomen door mijn moeder, broer en zus. Maar wat moest ik? Ik kan hem toch niet laten zakken? Zo zit ik niet in elkaar, hij is en blijft hoe dan ook mijn vader.” Laatst vertelde haar vader dat hij het liefst weer teruggaat naar Lisa’s moeder. “Mama mist papa ook enorm maar ze is ook nog steeds heel erg kwaad op hem. Ze komt nog niet over die boosheid heen. Snap ik ook heel goed.”

Zal ik ze weer koppelen?

Hoe krijgt Lisa haar ouders weer bij elkaar? Dat is de vraag die al een tijdje door haar hoofd spookt. “Hoe mooi zou het zijn als ik ze weer kan koppelen? Dat ik voor een eind goed al goed zorg? Maar kan het nog goedkomen? Moet ik wel al die moeite doen om ze weer bij elkaar te krijgen? Ik weet het gewoon niet. Alles in me schreeuwt dat ik het moet doen, maar ik ben ook bang dat het niet gaat werken en dat het mij kwalijk wordt genomen.”

Wat vind jij? Moet Lisa gewoon haar ouders weer bij elkaar brengen? Zo erg is het toch ook niet dat haar vader even de mist in is gegaan? Dat kan toch iedereen gebeuren? Of snap je de woede van haar moeder, broer en zus? En moet Lisa zich er niet mee bemoeien? Wat raad je aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door João Saplak via Pexels

7 reacties

Margreet -

“verliefdheid heb je niet onder controle”. Kan zijn, maar wat je ermee doet is wel degelijk een keuze zeker als je volwassen bent. Je schildert je vader af als een slachtoffer en jij wil hem redden. Een virus waar vooral vrouwen last van hebben. Ik noem het een virus omdat het ongezond gedrag is en zich uiteindelijk tegen je keert. Bemoei je met je eigen zaken.

Petra van Dorp -

Ik bepaal zelf wel hoe ik reageer en of ik dat gepast vind of niet. De reden waarom ik hierop aansla? Omdat mijn bloedeigen vader ook zo’n vent was die zijn vrouw (mijn moeder) bedroog. Leugens, verdriet, woede en gekrijs heb ik op jonge leeftijd meegemaakt. Hij beloofde beterschap, zou het nooit meer doen, maar je begrijpt het al, dat gebeurde niet. Heel hun huwelijk heeft mijn vader buiten de pot gepist, om het voor jullie tere zieltjes dan maar netjes genoeg te houden. Als kind heb ik daar een enorme klap van gekregen. Ben ik boos op mijn moeder dat ze dit gedrag pikte? Absoluut! Ben ik boos op mijn vader die iedere keer zijn heil buiten de deur zocht? Zeker! En ook hij had inderdaad het lef om, toen mijn moeder eindelijk de moed had om hem buiten te zetten, zielig te gaan doen. Het irriteert mij enorm dat de huidige maatschappij overspel als ‘een missertje’ ziet, en dat er mensen zijn die zoooo’n sympathie hebben voor degene die de scheve schaats heeft gereden. Hoe is het mogelijk dat mensen zo blij reageren dat het mogelijk is dat de ouders weer bij elkaar komen, na zo’n enorme vertrouwensbreuk? Dat de dochter medelijden heeft met haar vader en het zoooo zielig voor hem vind dat hij ‘alleen’ is? Iets met billen branden en op de blaren zitten, consequenties van je eigen acties. Maar goed hoor, als jullie allemaal de overspelige partner willen knuffelen en om hun zelf gecreëerde shit willen huilen, ga vooral jullie gang.

Monique -

Ik vind het knap van je dat je je vader hebt uitgenodigd voor kerst, ondanks dat je wel kon bedenken wat de mening van je moeder, broer en zus daarover was. Het is jouw relatie met je vader en die staat los van de relatie tussen jouw vader en jouw moeder.
De vraag die denk ik wel overeind blijft staan is of jouw vader het liefst weer teruggaat naar je moeder omdat het met die collega op niets is uitgelopen en hij daardoor veel verloren heeft. Of dat hij terug wil omdat hij nog steeds van je moeder houdt.
En je moeder zal het jouw vader op termijn moeten kunnen vergeven en weer vertrouwen in hem moeten krijgen, wil het vanuit haar kant kans van slagen krijgen.
Maar ik begrijp dat ouders wel met hun kinderen praten, maar niet met elkaar. De vraag is dan eerder hoe je je ouders weer met elkaar in gesprek kan krijgen. Dat lijkt me op dit moment realistischer dan de vraag hoe je ze weer samen kunt krijgen.

Fiene -

Hoi Lisa,

Ik denk dat je je vader kennis moet laten maken met leuke activiteiten buitenshuis. Misschien met sport of een kaartje leggen? Of een kookcursus? Waar hij mensen kan ontmoeten? Om nu jouw ouders te koppelen is te vroeg en je moet uitkijken dat jij ook niet de Sjaak word. Laat het eerst maar weer even rustig worden en misschien komt het daarna wel goed.

Joris -

Ik sluit me aan bij Mo. Totaal ongepast om zo tekeer te gaan.

Mo -

Reactie op Petra: Vanwaar de heftige reactie? Wie ben jij om over anderen te oordelen?
En de taal die je hierbij gebruikt. Ga wat aan jezelf doen!!!!

Petra van Dorp -

God allemachtig, wat ben jij een dom, naïef wijf. Je hebt medelijden met je vader, die willens en wetens een wijf die zijn dochter had kunnen zijn neukt, zijn bloedeigen vrouw bedriegt en jij hebt het in je hoofd om hem weer aan je moeder te koppelen? Hoe hard moet je wel niet van de pot gerukt zijn om zoiets maar te bedénken? En dan nog die tekst ‘zo erg is het toch ook niet dat haar vader even de mist in is gegaan’? In wat voor maatschappij leven we dat bewust overspel, buiten de deur neuken met een ander achter de rug van je partner om, als ‘even de mist in’ wordt beschouwd? Ik geloof best dat verliefdheid je kan overkomen en dat het voor een enorme roes zorgt, maar je hebt nog altijd de keus wat je er mee wil doen. Mega respect voor de moeder in dit verhaal die haar overspelige echtgenoot de deur uitgooit, en mega medelijden met haar dat ze een dochter heeft die het allemaal maar zo zielig vind voor haar pa, die blijkbaar ondanks zijn fantastische baan, te stom is om op Internet naar receptjes te zoeken en alleen boontjes in tomatensaus kan eten. Hij vind het heerlijk om de zielige sjaak te spelen en wentelt zich in (zelf-)medelijden. Als hij zijn lul gewoon in zijn broek had gehouden was dit helemaal niet gebeurd. Maar ja, hij wilde jong en strak en hoppa, liegen en bedriegen, en nu een zielig vogeltje uithangen. Volkomen terecht, die ‘eenzaamheid’. Van mij mogen alle overspelige personen creperen van eenzaamheid. Het is hun verdiende loon.

Reageer ook