fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eva: ‘Mijn schoonmoeder wil niet stoppen met roken en daardoor heb ik ruzie met mijn man’

oma blijft maar roken

In de top 3 van dingen die Eva niet prettig vindt, staat met stip op 1 roken. “Ik vind roken zo’n smerige gewoonte. Toen ik nog geen moeder was, gedoogde ik de weinige rokers in mijn omgeving. Maar nu we een kleintje hebben, vind ik het super vervelend dat er in haar buurt wordt gerookt.” Hoe lastig is het dan als je schoonmoeder de ene peuk met de andere aansteekt.

Eva vertelt dat haar schoonmoeder al veertig jaar rookt. “Dat is echt super lang. Ze rookt zo lang en zo veel dat haar prachtige grijze haar aan de voorkant helemaal is verkleurd door de de nicotine. Ik ben zeer gesteld op Nel, maar haar verslaving begint nu serieus een probleem te worden.” Sinds Eva en haar vriend Jordy twee jaar geleden Lisa kregen, is Eva er klaar mee. “Als Eva bij oma Nel is geweest, dan stinkt ze helemaal naar de rook. Het is net of ik een asbakje met armpjes en beentjes terugkrijg. Zo smerig.”

Schoonmoeder Nel is klaar met mijn gezeur

Oma Nel snapt dat haar schoondochter problemen heeft met haar rookgedrag. “Ik kan altijd alles met haar bespreken en dat is fijn. Alleen denk ik dat het deze keer lastig wordt om er samen uit te komen. Zo rookt ze tegenwoordig niet meer als ik met Lisa en Jordy bij haar thuis kom. Dat is fijn, maar neemt niet weg dat haar huis nog steeds enorm stinkt naar de rook. Het is er heel bedompt want aan raampjes open zetten doet Nel niet. Ze is dan bang dat Lisa kou vat. Toen ik haar aanraadde toch maar voor wat frisse lucht te zorgen omdat een stuk gezonder is, werd ze nijdig. Ze had zelf twee jongens groot getrokken, rokend en wel, ze was een beetje klaar met mijn gezeur.”

Iedereen rookte vroeger

Gezeur of niet, het valt Eva steeds moeilijker om Lisa naar oma Nel te brengen. “Nel vindt dat ik moet ophouden met zaniken. Dan zegt ze: ‘Kijk naar Jordy, hij heeft er toch ook niets aan overgehouden? ’t Jong is opgegroeid in de rook, dat was in die tijd gewoon zo. Niemand zei daar iets van, maar tegenwoordig word je overal weggejaagd.’ Ja, maar vroeger wisten ze niet wat de gevolgen van roken en mee-roken waren. Maar dat mijn schoonmoeder niet horen.”

Laat mijn moeder nou

De relatie van Eva en Jordy begint steeds meer onder druk te staan. Jordy vindt dat Eva veel te hard is voor zijn moeder. “Jordy’s vader is vijf jaar geleden overleden en Nel mist hem nog iedere dag. Ze waren onafscheidelijk en toen Wim onverwacht overleed was dat een grote schok voor Nel. Ze stak de ene sigaret met de andere aan. Soms was ze zo afwezig en had ze een sigaret in haar hand, terwijl een ander nog lag te smeulen in de asbak. Maar van roken word je verdriet en pijn niet minder. Jordy zegt dat sigaretten zijn moeder rustig maken en dat ik haar moet laten.”

Ze heeft al zo weinig

Natuurlijk weet Eva ook dat ze Nel niet kan zeggen wat ze wel en niet moet doen. “Daarop kan ik geen invloed uitoefenen. Dat betekent ook dat ik mag aangeven wat ik wil en niet. Zeker als dat over de gezondheid van mijn kind gaat. Het is fijn dat Nel niet meer binnen rookt als Lisa er is, maar het is voor mij niet genoeg. Ik heb Jordy gezegd dat ik Lisa niet meer naar zijn moeder wil brengen. Woest was Jordy. Hij vindt dat ik het niet kan maken om Lisa bij zijn moeder weg te houden. Lisa is het enige lichtpuntje dat Nel nog heeft in haar leven. Ja, dat weet ik en dat is ook naar, maar het kan toch niet zo zijn dat ik mijn dochter moet blootstellen aan vieze sigarettenrook omdat mijn schoonmoeder zielig is.”

Slapeloze nachten

De ruzies tussen Eva en Jordy lopen steeds hoger op en Eva weet gewoon niet zo goed hoe ze dit moeten oplossen. “Opeens is ons kind middelpunt van een hoogoplopende discussie. Ik vind het prima als Nel bij ons komt en dat ze dan zo nu en dan buiten een sigaret rookt moet ze zelf weten, maar Eva uren bij haar achterlaten wil ik niet meer. Ik vergeef mezelf nooit als later blijkt dat ons meisje ziek is geworden van het vieze gerook van mijn schoonmoeder. En ik weet dat Jordy dat diep in zijn hart ook wel weet en vindt, maar dat hij ook te doen heeft met zijn moeder. Ik weet niet zo goed hoe dit goed moet komen. Ik heb er slapeloze nachten van.”

Wat kan Eva volgens jou het beste doen? Vind je dat ze voet bij stuk moet houden als het om de gezondheid van haar dochter gaat? Of ben je van mening dat legio kinderen zijn opgegroeid in een omgeving dat dagelijks blauw van de rook stond en dat ze er niet aan hebben overgehouden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

15 reacties

Denise -

Nettovlies= net zo vaak

Denise -

Nou mischien oma aanbieden ene keer goede schoonmaak te houden in haar huis alle aanslag weg en opnieuw verven.
Luchtfilteraars plaatsen.
Dan is ze zelf ook blij en wilt ze alles “wit” houden etc net het kleine zetje in de rug.
Stoppen zal ze niet doen hoef ook niet haar keus maar misch dat ze automatisch vaker buiten gaat roken in haar tuin. Maak bijv een gezellige zitje buiten met terras verwarming en afdak en aandenken haar haar man dat ze daar ook haar geluk vind zoveel mogelijk buiten gaat roken.
Dan word het automatisch een gewoonte want je kan haar niet dingen verbieden in haar eigen huis natuurlijk maar voor je klein kind heb je alles over toch. De geur zal helaas niet helemaal verdwijnen maar je hoef geen nicotine te happen bij een ander. Of ergens te zitten en dan met een gele rug op te staan. Maar als ze al
de helft van de tijd minder binnen zal roken naar een goede reiniging van haar huis zal ze zich uiteindelijk ook beter door voelen meer conditie en constante drang naar nicotine.
En de dag dat je dochter er dan heen gaat dat ze dan de hele dag buiten rookt en ervoor goed heeft geventileerd in een schoon huis dan moet het kunnen.

Dus ik zeg geef haar huis een make-over en buiten een mooie gedenk plekje met afdak en warmte buiten dan is het alleen maar meerwaarde voor haar zelf en heeft ze niet het gevoel dat ze alleen maar moet inleveren.
Uitkomst:
De rust, reinheid en haar kleindochter dichtbij 😉

En als ze dan nog steeds niet een beetje wilt aanpassen tjah dan kan ze haar kleindochter gewoon nettoverlies blijven zien maar bij jullie thuis.

Lila -

Ik zou met mijn kinderen niet op bezoek gaan bij rokers, ook al zijn het opa en oma. Je huis luchten tot je een ons weegt, hetzelfde als in de auto je raampje open zetten. Kansloze actie, het stinkt nog net zo erg in huis. Helaas ruiken rokers dat zelf niet. Het is bewezen ongezond. Wat kiest zij, haar peuken of haar kleinkinderen…

Joris -

Nou Emmy, oma kan gerust nog 30 jaar leven als ze vroeg begonnen is met roken en geluk heeft oud te worden. Ik zou met kinderen niet een woning in gaan waar gerookt wordt (ook niet als dat alleen voor mijn komst was). Het stinkt. Gelukkig verkeer ik in kringen waar mensen weldenkend zijn en ‘verleidingen’ kunnen weerstaan.

Emmy -

Nou Inkie Jij mag zeker in je eigen huis doen wat je wil. Maar sta er dan niet van te kijken dat een ander er voor kiest om niet in dat stinkende huis op bezoek te gaan. Het is alom bewezen dat ook het inademen van rook die blijft hangen en uit kleding die mee naar binnen wordt genomen heel erg schadelijk is , vooral voor kleine kinderen in de groei!

Wat oma betreft. Na 40 jaar roken zal ze wel niet zo lang meer te leven hebben. Zoek een compromis. Laat haar ventileren voordat je komt en laat je kind daar geen hele dagen zijn. Voor de lieve vrede.
Sterkte!

Peter Schaefer -

Ze kan toch ook besluiten om in haar eigen huis niet meer te roken, mijn vrouw rookt buiten of in de garage en doet het voor mij ( ik peter rook niet) en voor haar kleinkinderen, en dat kan zij ook doen vindt ik persoonlijk , haar eige huis moet ze dan wel goed verluchten en evt. van binnen een nieuw likje verf aanbrengen (waar een wil is is ook een weg)

Joris -

Inkie snapt er niets van.

Jasminka -

Ja Eva als oma wel heel lief is voor de kinderen gooi je ze gewoon lekker onder de douche en kleding in de was als je thuis komt. Ze rookt niet waar ze bij zijn en daar gaat het om. Een kind wordt niet ziek van stinkende kleding toch ?

Frans -

Ik ben zelf ook een verstokte roker, maar nog geen kleinkinderen. Zijn hier kinderen of komen er in de toekomst kleinkinderen dan zal ik daar niet bij in de buurt roken, maar je kunt mij niet verbieden om 24/7 niet in mijn eigen huis te roken. Dat zou van iedereen erg egoïstisch zijn. En oké, hier gaan ramen en deuren zeer regelmatig open om te luchten. Ook staat er luchtzuivering. Je kunt als schoondochter ook te ver gaan. In sommige psychische situaties is het gedimde moeilijk om te stoppen. Zeker als je veel alleen zit.

Inkie -

Stelletje Anti-rook maffia hier zeg.. Rijden jullie een auto? Steken jullie ‘voor de gezelligheid’ de openhaard aan? Eten jullie vlees? Drinken jullie wel eens een wijntje /biertje? Ik wordt echt kotsmisselijk van die Anti rook moraal ridders. Bah. Natuurlijk rook je niet in dezelfde ruimte als een kind.. Maar of mijn huis stinkt of niet gaat helemaal niemand geen ene zak aan.

Marian -

Je hebt groot gelijk, ik heb ook hekel aan roken. De lucht blijft overal in zitten in de kleding, haren etc. Als je ki d terugkomr van oma en stinkt naar rook, is dat zeker niet goed. Dan zoer oma de kleine maar niet, is haar keuze. Desnoods gaat ze e-sigaretten roken,heb je minder last van als je er naast zit. De e-sigaret is niet de beste oplossing, maar altijd beter dan sigaretten. En kies in het belang van je kind. Als je relatie eronder lijdt, moet je voor je kind kiezen. Of je blijft bij je partner, of je gaat verder met je kind. Succes ermee

Jel -

Lees veel over dat het zo stinkt ed. Maar wat dacht je voor de gezondheid? Het is slecht voor de longen en al je vaten in je lichaam en ga zo maar door, daar zou ik mijn kind niet aan willen bloot stellen. En ja vroeger wisten ze nog niet hoe slecht het voor de gezondheid is…. Het staat ook niet voor niks op de verpakking.
Kijk wat diegene in eigen huis doet en zich zelf dat moeten ze zelf weten, ik zou mijn kinderen er ook niet aan blootstellen en heb dat dat dus ook niet gedaan.

Joris -

“Hij vindt dat ik het niet kan maken om Lisa bij zijn moeder weg te houden.”
Natuurlijk wel. Oma heeft geen absoluut recht om haar kleinkind thuis te ontvangen. Rokers stinken. Kleding van rokers stinkt. Huizen van rokers stinken. Zelf als ze buiten roken, stinken rokers en die stank nemen ze mee naar binnen. Vieze mensen zijn het. Asociaal ook. Je kunt oma thuis uitnodigen, maar oma stinkt en haar kleren stinken.

Suzan -

Als schoonmoeder al meewerkt door niet binnen te roken dan is het doel toch bereikt. Ja het stinkt misschien in dat huis maar Lisa zit dan niet in de directe “uitlaat gassen” van oma. Kwestie leven en laten leven en water bij de wijn als je het mij vraagt..

Leandra -

Hier hebben we ook een verstokte roker als oma. En die rook wel gewoon als wij er zijn. Ook geen raam open of iets dergelijks. Gelukkig zitten wij wel op 1 lijn. We gaan minder vaak langs, en als we langs gaan trekken we geen schone kleren aan, en bij thuiskomst alles direct in de wasmachine en douchen. Eigenlijk te erg voor woorden, maar oma gaat echt niet stoppen.

Dus kies voor jezelf een acceptabele middenweg, nodig oma vaker bij jullie uit in plaats van bij oma op visite. En als je echt niet wilt dat Lisa daar nog heengaat als er gerookt wordt, en geen raampje open, dan moet je daar mee stoppen en voet bij stuk houden. Als Jordy dit ook vind moet hij dat gewoon uitspreken. Uiteindelijk veranderen dingen met de tijd.

Reageer ook