fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn man wil niet over seks praten, maar ik wil dat wel. Hoe pak ik het aan?

Beste Vera, ik wil graag met mijn man over ons seksleven praten, maar dat lukt niet goed. Ik ben ontevreden over wat er tussen de lakens gebeurt en wil het graag bespreekbaar maken. Elke keer als ik erover begin kapt hij het gesprek af en loopt soms zelfs weg om wat te zeggen. Wat kan ik doen of zeggen zodat hij naar mij luistert? Groet, Janneke.

Beste Janneke,

Bedankt voor je vraag! Wat vervelend om te lezen dat je niet tevreden bent over jullie seksleven en dat jouw man niet open lijkt te staan voor een gesprek hierover. Waar ik wel heel blij van word, is dat ik lees dat jij dit wel graag wil en dat je erg je best doet om happy te zijn in de slaapkamer. Stap één heb jij al gezet, nu jouw man nog.

Praten over seks is niet makkelijk. Zelfs voor stellen die dit vaker doen en stellen die erg tevreden zijn over hun seksleven is het niet altijd makkelijk. Voor stellen die niet tevreden zijn en stellen die niet makkelijk over seks praten is het meestal nog veel moeilijker. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het gesprek toch op gang te helpen.

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf goed op een rijtje hebt waar je niet tevreden over bent, schrijf dit voor jezelf op. Denk hierbij niet alleen na over wat je niet goed vindt gaan, maar bedenk zelf ook mogelijke oplossingen en schrijf op wat je wél fijn zou vinden. Je hoeft dit briefje er tijdens het gesprek niet bij te hebben, maar dat mag natuurlijk wel. Deze notitie is van en voor jou om je te helpen alles om op een rijtje te zetten. Dat praat een stuk makkelijker!

Een gesprek over seks is niet iets wat je op de maandagochtend over de telefoon in de auto naar kantoor voert. Kies daarom het moment waarop je het voert goed uit. Ook als je partner onder grote druk op werk staat of wanneer er net iemand in jullie nabije omgeving is overleden, kan je dit soort gesprekken beter vermijden.

Voer het gesprek op een plek waar jullie je allebei veilig voelen. Een drukke openbare plek is dit voor veel stellen niet. Denk eerder aan jullie eigen huis of tijdens een wandeling door de duinen of in het bos.

Wanneer je het gesprek voert, is het heel belangrijk om dichtbij jezelf te blijven. Wanneer je hem dingen verwijt zal hij snel afhaken en het gesprek de volgende keer vermijden. Zeg dus niet: “Ik vind de seks slecht omdat jij nooit de tijd voor mij neemt”. Maar zeg: “Ik heb wat meer tijd nodig om in de stemming te komen. Wat mij hier erg bij zou helpen is als we samen wat meer de tijd voor voorspel nemen”. Zo leg je niet de schuld bij hem, maar kom je met een constructief idee hoe jullie het samen kunnen verbeteren.

Tot slot: houd het luchtig en maak wat grapjes tussendoor. Seks zou iets leuks moeten zijn en ook praten over seks hoeft geen slecht nieuws gesprek te zijn. Zitten jullie een keer samen op de bank en zie jij iets in een film waarvan het je leuk lijkt dit ook een keer te proberen? Zeg dat gewoon! Ook hierbij geldt: houd het bij jezelf. Zeg dus niet: “Waarom wil jij nou nooit seks op een spannende plek met mij?”. Maar zeg: “Seks op het strand lijkt mij heel spannend om een keer met jou te proberen”. Zo zet je hem op geen enkele manier voor het blok.

Heb jij deze tips geprobeerd en wil hij nog steeds niet praten? Dan is het wellicht een idee om samen met een relatietherapeute te praten. Soms hebben jullie samen een beetje hulp nodig om dit soort gesprekken te voeren. Dat is helemaal niet erg en het kan in veel gevallen een groot verschil maken.

Wat zou jij adviseren?

Welk advies zou jij Janneke geven? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! Zo kunnen we veel van elkaar leren.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

John -

Janneke ben John alleen staand je zou je man een keer apart moeten nemen en dan rustig uit leggen dat je het sex leven met je man niet goed vind gaan en dat je er niet meer tegen kunt en graag Wil genieten van de sex met hem als hij dan nog niet wilt je dan je geiligheid bij iemand anders gaat zoeken denk dat hij het dan wel snapt zo niet dan kun je beter van hem af gaan en iemand zoeken die je verlangens en behoeften aan sex wel kan geven

Reageer ook