fb
Damespraatjes Damespraatjes

Belinda: ‘Mijn man praat steeds vaker in zichzelf. Moet ik mij zorgen maken?”

Mijn man praat steeds vaker in zichzelf

Ze weet dat veel mensen tegen zichzelf praten als er even niemand in de buurt is om tegen aan te kletsen. Belinda: ‘Doe ik zelf ook. Of ik praat tegen de poezen. Maar Richard, mijn man, praat steeds vaker in en tegen zichzelf en wordt ook oprecht boos. Ik vind dat heel raar gedrag en maak me er een beetje zorgen over.”

We praten allemaal wel eens tegen ons zelf, daar is niks mis mee. Je zelf een schouderklopje geven als niemand anders in de buurt is om dat te doen, is juist goed. Maar wat nou als je man tegen zichzelf praat alsof er een ander tegenover hem staat? “Het valt me op dat Ries steeds vaker maar ook steeds harder in zichzelf praat. Ik schrik er soms echt van omdat het lijkt alsof hij echt heel boos is.” Veel geduld heeft Richard niet en zeker als hij aan het klussen is, wil hij nog wel eens uit zijn slof schieten tegen, tja, tegen wie? “Nou zichzelf dus. Het lijkt wel of hij een gewoonte heeft om hardop tegen zichzelf te praten als een manier om zichzelf gerust te stellen ofzo.”

Huh? Doe ik dat dan?

Laatst kwam er een vriendje van de zoon van Belinda spelen en die vond Richard maar een rare vader. “Dat vriendje vroeg aan mijn Tycho of zijn vader altijd zo raar deed. Tot die opmerking had mijn zoon niet in de gaten dat zijn vader dat deed. Het vervelende is dat dat vriendje het tegen klasgenootjes heeft verteld en nu wordt Tycho zo nu en dan gepest.” Opvallend vindt Belinda dat Richard zich er niet van bewust lijkt te zijn. “Laatst uitte ik mijn verbazing. Ries doet het vooral als iets niet lukt. Dan is hij bijvoorbeeld aan het klussen, dat gaat niet en dan begint het. ‘Kom op nou. Waarom lukt dit nou niet? Zo moeilijk is het toch niet? Aaarggh.’ Hij klinkt dan ook echt agressief.”

Mikpunt van spot

Toen Belinda erover begon, had Richard haar niet-begrijpend aangekeken. “Hij vond zelf dat het wel meeviel en dat ik het niet zo moest overdrijven. Ik durfde het verhaal van het vriendje van Tycho niet aan te halen, bang voor zijn reactie. Want het is natuurlijk nooit leuk om te horen dat je mikpunt van spot bent en je eigen kind zich ongemakkelijk voelt bij het gedrag dat je vertoont. Bovendien vind ik het ook wel een beetje zielig voor hem.” Naast zielig schaamt Belinda zich er ook voor. Zeker toen hij laatst bezig was met de schutting in de achtertuin.

Waar is mijn klopboor?

Richard liep al de hele tijd heen en weer te drentelen omdat hij het juiste gereedschap niet kon vinden. “Dat is altijd een probleem omdat hij onwijs slordig is. Dus als hij gaat klussen krijgen we eerst het naarstig zoek ritueel. Bloednerveus word ik daarvan. Dan loopt hij heen en weer te stieren en vraagt hij aan mij of ik zijn klopboor heb gezien. Geen idee, weet niet eens hoe zo’n ding eruit ziet. Als hij dan eindelijk alles op orde heeft begint het feest. Dan lukt iets niet en dan begint het schelden en getier. Omdat de schutting nogal scheef stond, moest hij daarmee aan de slag. Het was een mooie avond, buren zaten lekker in de tuin en daar begon het circus.”

Gênante vertoning

Aanvankelijk floot Richard nog een deuntje, maar als snel stond-ie te vloeken. “Maar ook echt heel hard. ‘Kom op ding, doe nou wat ik wil. Schiet op! Jongens, zo lukt het toch niet’, zo stond hij bij de schutting. Ik hoorde de buurvrouw al pruttelen en haar visite maakte opmerkingen over Richards gedrag. Op een gegeven moment werd het gênant en riep ik Richard naar binnen. Voorzichtig vertelde ik hem wat er gebeurde en dat hij misschien een beetje moet oppassen met wat hij zegt. Hij was zo boos, maar meer omdat het met de schutting niet lukte dan om wat anders. Ik vind dat verontrustend. Moet ik me zorgen maken?

Herken jij wat Belinda zegt? Praat jij of iemand in je omgeving ook veel in zichzelf? Hoe komt dat denk je? En hoe ga jij ermee om? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Claudia: “Mijn man filmt ons stiekem in de slaapkamer. Wat moet ik hiermee?”

man filmt in slaapkamer

Dringend ben ik op zoek naar advies… Ik ben er onlangs achtergekomen dat mijn man Floris een camera in de slaapkamer heeft geïnstalleerd. Ik heb hem er mee geconfronteerd en de reactie die ik kreeg, stelde mij niet bepaald gerust…. Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Fiene -

Same old story..
Nee je hoeft geen zorgen te maken, dat doen mensen wel vaker.
En hij mag toch boos worden als iets niet lukt of als hij iets niet kan vinden?
Word jij dat niet dan?

Reageer ook