fb
Damespraatjes Damespraatjes

Anne: “Mijn man heeft zijn moeder mee op vakantie gevraagd”

schoonmoeder mee op vakantie

Anne en Sjoerd hebben allebei een erg druk leven en gaan maar een keer per jaar op vakantie. Dan kiezen ze een hele mooi bestemming en eerlijk gezegd kijkt Anne daar het hele jaar al naar uit. Het houdt haar tijdens drukke periodes op de been. Behalve dit jaar…

Veel van de wereld gezien

Niet eerder was Anne zo toe aan een vakantie. “Het zijn pittige tijden. Ik heb een eigen tekstbureau en Sjoerd heeft een aannemersbedrijf. Allebei hebben we gelukkig veel opdrachten wat ons de mogelijkheid geeft om mooie en verre reizen met onze twee zonen te maken.” Ze hebben al veel van de wereld gezien en vinden dat heel fijn. “Het is zo mooi om je kinderen mee te geven dat de wereld één grote speeltuin is, dat je veel ervaring opdoet als je reist. Je moet tenslotte vaker schakelen, dingen onderweg oplossen en je leert andere culturen en gebruiken kennen. Aan dat soort ervaringen heb je je leven lang wat.”

Ze bleef maar appen

Vorig jaar in de zomervakantie ging het gezin naar Thailand. “We eindigden op het eilandje Ko Pha-ngan, midden in de Thaise Golf. Het was echt een Bounty-eiland, zo idyllisch en fijn.” Deze vakantie werd wel een beetje overschaduwd door Ria, de schoonmoeder van Anne. “Ria is sinds twee jaar alleenstaand en voelt zich tamelijk eenzaam. Tijdens onze vakantie in Thailand appte ze continu. Ik kreeg de meeste appjes, maar als ik niet snel genoeg reageerde, stuurde ze berichtjes naar Sjoerd of de jongens. Dat was niet fijn, vooral ook omdat we de vakanties zien als een soort van kwaliteitstijd met de kinderen. Joost en Pjotter zijn 16 en 18 jaar en trekken ook steeds meer hun eigen plan. Sjoerd en ik werken veel, dus we zijn thuis lang niet altijd bij elkaar. De vakantie is dan heerlijk om weer even samen te zijn.”

Hij vindt het rot voor z’n moeder

De appjes van Ria missen hun doel niet helemaal, want Sjoerd voelde zich vorig jaar best een beetje schuldig. “Sjoerd heeft er last van gehad. Hij vindt het heel rot voor zijn moeder en wil niet dat ze zich eenzaam voelt. Als ik opper dat ze misschien wat meer vriendinnen moet bezoeken, of haar zus, krijgen Sjoerd en ik er ruzie over. Hij vindt dat ik er veel te makkelijk over denk. Ik sta nog midden in het leven, zijn moeder niet, dus vindt hij het niet meer dan normaal dat we haar ook op sleeptouw nemen. Vandaar dat hij haar dit jaar wil meenemen naar Sri Lanka, de reis waar we al zo lang naar uitkijken. Het is een belangrijke reis, want het kan maar zo zijn dat dit jaar voor het laatst is dat de jongens meegaan.”

Ik wil niet met mijn schoonmoeder weg

Anne zit dus niet echt te wachten op het reisgezelschap van haar schoonmoeder. “Tuurlijk gun ik haar een fijne tijd, maar ik gun het mezelf en ons gezin nog veel meer. We willen een rondreis gaan maken op Sri Lanka en de laatste week eindigen we aan het strand. Heerlijk ’s ochtends naar het strand slenteren, lekker onder een parasolletje liggen, zwemmen, cocktails drinken, je kent het wel. Ria is 75, heeft geen slechte gezondheid, maar is door haar overgewicht niet heel fit. Ze gaat een blok aan ons been worden en dat is nou het laatste waarin ik zin heb als ik op vakantie ben.”

Ik doe alles verkeerd

Daarnaast let Ria enorm op van alles, vooral hoe Anne haar gezin bestiert. “In haar ogen doe ik het allemaal verkeerd. Ik had thuis moeten blijven voor de kinderen en niet mijn eigen bedrijf beginnen. Volgens haar geef ik ze niet genoeg aandacht en ben ik alleen maar met mezelf bezig. Voor Sjoerd ook niet leuk. Waar haalt ze het vandaan, he? Sjoerd krijgt alle lof, hij doet alles in haar ogen goed.” Ook weet Ria niet goed om te gaan met twee jongens van 16 en 18 dus dat voelt vaak uiterst ongemakkelijk. Als je als zestienjarige steeds de vraag krijgt waarom je nog steeds geen vriendinnetje hebt, is dat niet zo grappig.”

Mam, ga je mee op vakantie?

Probleem is dat Sjoerd Ria gevraagd heeft of ze het leuk vindt om mee te gaan naar Sri Lanka en ze is zo blij nu. “Ze stuurde gelijk berichtjes naar de jongens en mij dat ze het fantastisch vindt om met ons mee te gaan. Ik was nogal verbaasd want ik wist niet dat Sjoerd het haar ging vragen. Dat was ook niet helemaal de bedoeling, legde Sjoerd uit, maar kennelijk heeft Ria het wel zo opgevat. Ik ben woest, ik heb zo geen zin om met Ria op vakantie te gaan. De jongens dreigen ook dat ze nu niet meer mee willen en dat zou ik echt heel heel erg vinden. Sterker: dat kan ik Sjoerd denk ik niet vergeven.”

Wat nu? Alles weer terugdraaien? De kans op een enorm teleurgestelde schoonmoeder is vrij groot en mogelijk ruzie voor altijd. Zou jij dat er voor over hebben? Wat zou jij doen? Kiezen voor je gezin of voor je schoonmoeder? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Kawê Rodrigues via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

16 reacties

Edward v Leeuwen -

Laat m lekker met z’n moeder gaan en pak gelijk ál z’n koffers vast in en zeg tegen jouw schoonmoeder dat ze nu weer een extra mond om te voeden heeft.

Ekna -

Met z’n alle heerlijk paar dagen naar B.V. Texel! En zonder schoonmama naar srilanka veel te warm veel te veel reizen te vermoeiend voor haar!

Jolanda van Genderen -

Echt niet doen, je leed is niet te overzien.
Wat een domme actie van manlief🙉

Fred -

Oud bij oud en jong bij jong, een hele simpele oplossing. Niet met je moeder op vakantie, die gaat zich overal mee bemoeien.

Van Geenhoven Paula -

Ik zou dat niet doen er zijn genoeg dingen om te doen reisjes met mensen van haar leeftijd deze reis is voor jullie gezin alleen

Karlijn -

Ik snap niet wat er gebeurt met vrouwen op leeftijd. Of ze zijn vals of ze zijn zielig, maar jouw tijd verzieken zijn ze sowieso goed in.
Als jouw man niet voor jou opkomt of er niet tegenin gaat, is het tijd om je eigen plan te trekken. Boek die reis voor jou en je jongens, want dat is waar jullie aan toe zijn. Of je man dan meegaat is zijn keuze.
Geen afwachtende houding aannemen bij deze mannen, anders blijft hij je teleurstellen kan ik je uit ervaring vertellen.

Joris -

Haha, als je tonnetje rond bent is een paar weken rondtrekken door welk Aziatisch land dan ook echt geen goed idee (sowieso niet leuk voor het reisgezelschap). En een week op het strand in een bikinitje is ook voor niemand leuk.

Peet -

Vervelende situatie is het als je voor t blok gezet wordt. Maak er het beste die 3 weken. Wij hebben geen (schoon) ouders meer. Herinneringen maak je maar 1 keer. Of stel voor dat ze alleen in de laatste week komt omdat het eerste deel van de reis te pittig is.

Leny -

Ik ben sinds een half jaar weduwe. Ik zou zoiets nooit doen. Je schoonmoeder moet verstandiger zijn.

Monique -

Laat hem het oplossen, lukt dat niet dan zal hij alleen met zijn moeder moeten gaan, zeker als je zoons ook niet gaan.

Chris -

Mannen hebben gewoon geen verstand meer als het met hun moeder te maken heeft ,ik heb ook zo een schoonmoeder die al ons ganse leven manipuleert en nu ze aan huis woont en extra zorg nodig heeft profiteert ze nog meer en zoonlief is zo blind dat hij niet ziet dat zijn moeder hem gewoon als een 15 jarige puber behandeld en hij laat het gewoon gebeuren ,wij zijn daardoor al 5 jaar niet meer op verlof geweest ,zelfs geen weekend meer weg ik word er gewoon moedeloos van : dat een moeder haar zoon zo egoïstisch kan behandelen dat kan er bij mij niet in 😪

Roely -

Je man heeft het niet goed aangepakt door zonder met jou af te stemmen zijn moeder te vragen mee te gaan op vakantie. En je schoonmoeder had beter moeten weten en het aanbod moeten afslaan, hoe eenzaam ze ook is. Daar moet zij zelf een oplossing voor zoeken. Dus er zit niets anders op dan dat je man tegen zijn moeder zegt dat het bij nader inzien niet zo’n goed idee was om haar te vragen. Als zij verstandig is zal zij dat zelf ook wel inzien.

Petra van Dorp -

Kiezen voor je gezin, of laat Sjoerd alleen met zijn moeder naar Sri Lanka gaan, dan gaan jullie als gezin (zonder schoonma) gewoon later nog een keer. Alsjeblieft niet haar meenemen, dat wordt een verziekte vakantie voor jullie allemaal. Natuurlijk vindt ze het idee leuk, lekker manipuleren en stoken 24/7 op een fantastische reis, heerlijk de boel vergallen voor iedereen. Ik krijg er al kriebels van als ik er alleen maar aan denk. Dit is een onzalig plan en je man mag het oplossen, want hij is over de schreef gegaan. Maar maak hem wel goed duidelijk dat er van een gezamenlijke gezinsvakantie geen sprake kan zijn, absoluut niet!

Cootje -

Laat je man apart een weekend weggaan
Desnoods met het hele gezin
Maar niet mee naar Sri Lanka

Maria -

Ik zou een goed gesprek met je man voeren
En duidelijk aan geven dat dit niet kan, .dat de vakantie voor jullie gezin, hard nodig is om samen de motor op te laden .
Ik zou haar niet mee nemen .
Vindt je man het niet goed .Dan zou ik zeggen neem haar mee maar ik blijf thuis.
Ik heb het gevoel dat dit onderwerp.een grote spanning tussen jullie komt.
Ik wens jullie succes .

Fiene -

Kiezen voor je gezin! Sjoerd moet het terug draaien. Hij had het niet zonder jou aan haar moeten vragen. En als je zegt heb je zin om mee te gaan naar iemand, lijkt het inderdaad erop dat je vraagt of iemand mee gaat?
Of sjoerd moet alleen met zijn moeder gaan.

Reageer ook