fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn kind heeft vaak last van nachtmerries. Hoe kan ik mijn kind helpen?

De dromen die ik ongetwijfeld gedurende de nacht droom, kan ik mij bij het ontwaken niet meer herinneren. Ik val in slaap en word wakker. Meer is er niet. Ik vind dat jammer. Lijkt me geweldig om te weten waar mijn onderbewustzijn in de nachtelijke uren druk mee is.

Mijn jongens hebben zo nu en dan een nachtmerrie. Vooral Tommie, de jongste, wil nog wel eens flink dromen. ’s Ochtends kan hij mij haarfijn vertellen waar het over ging. Zo droomde hij laatst nog over een grote pan waarin hij zat. Er kwam stoom uit en erom heen stonden vier mannen met een lapje voor hun kruis en een bootje in hun neus. Eentje roerde met een grote lepel in de pan. Het spreekt voor zich dat het niet goed afliep met mijn hartendiefje.

Zowel kinderen als volwassenen hebben nachtmerries die doorgaans als onprettig worden ervaren. Als we dromen verwerken we gedachtes en ervaringen. Angst en onzekerheid zijn de ingrediënten van een nachtmerrie. Kinderen die regelmatig last hebben van nare dromen, slapen slecht. Durven misschien niet meer in te slapen omdat ze bang zijn voor die dromen. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Hoe kan ik mijn kind helpen als het vaak nachtmerries heeft?

  1. Het is een goed idee om voor het slapen gaan bij je kind op bed te zitten of te liggen en de dag door te nemen. Wat heeft hij die dag meegemaakt? Wat was leuk? Wat vond hij minder leuk? Werd hij misschien gepest of viel hij hard? Door er over te praten voordat je kind in slaap valt, worden akelige gedachten voor het slapen verwerkt.
  1. Een vast naar-bed-gaan-ritueel is prettig omdat je kind daar rustig van wordt. Kijk voor het slapen gaan niet naar enge programma’s op televisie en vertel geen spannende verhalen. De dag vrolijk en rustig afsluiten is beter.
  1. Als je kind lijkbleek naast je bed staat, vertel hem dan dat hij veilig is dat er niets aan de hand is. Knuffel hem lekker. Leg uit dat het dromen zijn en dat die bedrog zijn. Jaag die mannen met een lapje voor hun kruis en botje in hun neus niet weg, want dan denkt je kind dat het echt is.
  1. Laat een nachtlampje aan. Het kan je kind geruststellen als er een lichtpuntje in zijn kamer is. Je kunt je voorstellen dat ontwaken uit een nachtmerrie in het pikkedonker een nare ervaring voor een kind is.
  1. Hang een dromenvanger op. Je kunt er zelf eentje maken of kopen, het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je ervoor gebruikt. Je kunt je kind vertellen dat nachtmerries blijven hangen in de dromenvanger zodat hij lekker kan slapen.

Als je kind vaak last heeft van nachtmerries, houd het dan in de gaten. Vaak is het een teken dat er iets is waarmee je kind worstelt. Praat erover en probeer de reden van de nachtmerries te achterhalen. Blijft het lang aanhouden en komen jullie er samen niet uit overleg dan een keer met de huisarts.

Heeft jouw kind last van nachtmerries? Wat doe jij om hem gerust te stellen? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook