fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mieke: “Mijn dochter wil niet dat ik dit nog doe met de kleinkinderen erbij”

In de wolken was Mieke toen ze hoorde dat ze oma zou worden. “Daar droomde ik natuurlijk al jaren van, maar ik wilde mijn dochter natuurlijk geen enkele druk opleggen”, vertelt ze. “Zij en haar vriend Bob waren al jaren samen en hadden een mooi huis gekocht. Dan ga je natuurlijk wel denken; zou het snel gebeuren? Toen ze mij daadwerkelijk een zwart-witte echo overhandigde moest ik huilen van geluk. Alleen hebben mijn dochter en ik nu een probleem, waardoor het geluk even ver te zoeken is…” 

Prachtig cadeau

In 2018 wordt Mieke voor het eerst oma. “Nore is een heerlijk meisje van nu vijf jaar oud. Ze zit al op de basisschool en elke woensdagmiddag haal ik haar op. We gaan dan gezellig samen lunchen en lopen naar de kinderboerderij. Onze band is heel hecht en ik kan me geen leven meer zonder haar voorstellen. De rol van oma is mij op het lijf geschreven. Het is een prachtig cadeau. Zeker omdat ik nu met pensioen ben en alle tijd heb.”

Allebei de kleintjes

Het geluk wordt nog groter, wanneer Nore in 2020 een broertje krijgt. “Die kwam er lekker snel achteraan. Daan heet hij. Op mijn oppasdagen gaat hij gewoon de hele dag naar de crèche. Dat vind ik wel fijn, want Daan is een drukke peuter en ik vind het wel spannend om met allebei de kleintjes op pad te gaan. Na de zomervakantie gaat Daan ook naar school en dan haal ik ze wel allebei op. Komt vast goed!”

Naar de supermarkt

Omdat de dochter van Mieke op de woensdag wat langer op kantoor blijft, doet Mieke vast boodschappen en kookt het avondeten. “Samen met Nore ga ik op woensdagmiddag naar de supermarkt en koop dan alle ingrediënten. De kids zijn dol op pasta en dat eten we dan ook vaak. Daarna lopen we naar de crèche, halen Daan op en gaan naar huis. Nore en Daan mogen dan even televisie kijken, zodat ik rustig aan het eten kan beginnen.”

Niet veel

Tijdens het koken schenkt Mieke graag een glas wijn in. “De kindjes lekker op de bank naar een filmpje kijken en ik kan dan in alle rust koken. Zo gezellig! Dat glas wijn helpt me ontspannen en voor mij hoort dat er gewoon bij tijdens het koken. Ik drink heus niet veel, het gaat om het gevoel en de smaak. En ik kan écht gewoon met volle aandacht op de kinderen passen. Alleen denkt mijn dochter daar anders over…”

Afkeurende blik

Als de dochter van Mieke rond etenstijd thuiskomt, kijkt ze meestal direct afkeurend naar het glas wijn op het aanrecht. “Mijn dochter is helemaal niet blij met mijn drankje. Ze vindt het heel vervelend dat ik drink waar haar kinderen bij zijn. ‘Mam, dat geeft een heel verkeerd voorbeeld. En daarbij: ik wil dat je fris bent als je op de kinderen past. Dit zit mij helemaal niet lekker’, zegt ze dan.”

Niet met haar eens

Mieke is het niet met haar dochter eens en geniet elke woensdag tijdens het koken gewoon van haar glas wijn. “Met één glas ben ik gewoon fris en fruitig hoor. En een slecht voorbeeld geven? De kinderen zijn vijf en drie. Die belanden heus niet in de goot later omdat oma een paar slokken wijn nam tijdens het koken. En daarbij: ze kijken naar Bumba, Paw Patrol of Peppa Pig. Die zíén niet eens wat ik sta te doen. Ik zou op mijn kop kunnen staan en ze hadden het niet door.”

Twijfel wat ik moet doen

Maar de dochter van Mieke houdt voet bij stuk: ze wil het niet hebben bij haar in huis. “Op een feestje vindt ze het geen probleem, maar niet op mijn oppasavonden. Ik twijfel enorm wat ik moet doen. Enerzijds ben ik het gewoon niet eens met haar en vind ik dat ze mij dit niet kan afnemen. Ik pas de hele middag op haar kinderen, doe de boodschappen en kook. Allemaal zodat zij gewoon kan werken en lekker aan tafel aan kan schuiven. Anderzijds denk ik ook: als zij dit zo belangrijk vindt, dan doe je gewoon wat ze je vraagt.”

Wat doen andere oma’s?

De partner van Mieke vindt dat ze gewoon lekker haar glas tijdens het koken moet kunnen drinken. “Hij is daar best stellig in. ‘Als jij haar helpt met oppassen en koken, dan mag jij het doen op jouw manier’. Maar mijn vriend heeft zelf geen kinderen en weet denk ik niet goed hoe het voelt om tegen de wens van je dochter in te gaan. Ik ben daarom heel benieuwd wat andere oma’s zouden doen als hun dochter dit aan ze zou vragen.”

Anja (30) is al helemaal grijs: “Kinderen noemen mij soms oma”

Een goede vriend van ons is nog geen 40 jaar oud en al helemaal grijs. Als we met hem in de kroeg staan, zijn de meiden niet van hem af te slaan. Zijn grijze haren geven hem een Clooney-achtige vibe en stralen een bepaalde wereldwijsheid uit. Ik snap het wel! Maar waar grijs haar bij mannen juist als iets heel moois wordt gezien, is dit bij vrouwen vaak wel anders… Wij spraken de dertig-jarige Anja, die al helemaal grijs is en hier okay mee is… LEES VERDER!

 

96 reacties

Marlène -

Betaald ze je om op te passen op haar kinderen? Nou ik zou zeggen als je het niet goed vind dan zoek je maar een andere oppas voor je kinderen. Hoe leuk het ook is om oma te zijn ze heeft niet het recht om je van je glaasje wijn tijdens het koken te verbieden.
Ik heb ook op mijn kleinkinderen gepast met heel veel liefde en heb nooit te horen gekregen dat ik iets niet mocht doen wat ik ook deed. Ik kookte ook kocht ook de boodschappen en doe dat nog steeds al zijn de kleinkinderen nu het huis uit en volwassen mensen. Ze vinden het eten van oma nog altijd heerlijk zeggen ze. Nou zo kan het toch ook.
Nou veel succes met wat je besluit ook mag zijn. Maar blijf altijd bij jezelf.

Nou die dame die zo negatief reageerde dat het bejaarden geleuter is of zo. Wist je maar hoe het is om bejaard te zijn dan zou je niet zo negatief zijn. Dus als je niets te zeggen hebt houd dan gewoon je mond je bent niet verplicht om te reageren!

Chris -

Ik zou zeggen , neem dan een andere oppas . Zoek dan maar eens een oppas die dan nog eens boodschappen gaat doen en dan nog eens kookt , zelfs als je de oppas betaald ! Hier gaat het zelfs om gratis oppas en dan nog bij je docher thuis . Ik zou het bij me thuis doen en ze kon de kleinkinderen komen ophalen.

Chris -

Ik zou zeggen , neem dan een andere oppas . Zoek dan maar eens een oppas die dan nog eens boodschappen gaat doen en dan nog eens kookt , zelfs als je de oppas betaald ! Hier gaat het zelfs om gratis oppas en dan nog bij je thuis .

Danielle -

Sinds ik kinderen heb gekregen, inmiddels 30 jaar geleden, voel ik een glas wijn al meteen vallen dus het is onzin dat niemand van 1 glas minder alert wordt. Hoe gaat de oma naar huis, met de auto?
Vraag me af of de dochter zich zorgen maakt over het alcoholgebruik van oma en daar op deze wijze oma allert op wil maken. Want als oma thuis ook iedere dag tijdens het koken een glas neemt dan wijst dat echt wel op een alcohol probleem.

Wilma -

Het klinkt alsof je vindt dat je “recht” hebt op dat glaasje wijn, vanwege alles dat je voor je dochter doet. Maar het is geen “voor wat, hoort wat”, toch? Maar wat ik me vooral af zou vragen is: waarom is dat ene glaasje wijn nu zo belangrijk voor mij dat ik er zo’n heel ding van maak? Als ik die ene avond in de week niet zonder dat glas wijn kan, met welke goede smoes dan ook, dan gaat er iets mis en dan is niet mijn dochter het probleem…

Els -

Ik als oma zou zeggen. Lieve dochter, ik doe de boodschappen voor het eten wel, dan kan je daarna lekker zelf koken. Ga ik wel thuis koken met een wijntje

J.Scholten -

Neem een lekker sapje tijdens het koken. Drink thuis dan maar 1 rood wijntje. Dan is iedereen tevreden. Ik persoonlijk zou er geen probleem mee hebben, tenzij men alcoholist is en teveel drinkt. Daar zou ik moeite mee hebben. Beter voor gezondheid is om zo weinig mogelijk te drinken, bijvoorbeeld 1 a 2 glaasjes in het weekend.

Bernadette -

Maak je niet druk oma, drink jij maar je glaasje wijn bij het koken!, wat wij als grootouders meemaken is nog erger, ons dochter wilt ons niet meer zien sinds vorig jaar, daardoor zien wij ook de kleinkinderen niet meer!, voor ze haar man leerde kennen waren wij de liefste ouders voor haar, sinds dan deugen wij voor niks meer, al jaren voelen wij dat we er niet meer bij horen. Nu, haar man vertoont narcistisch gedrag, manipulatie allicht! Ons dochter is totaal veranderd sinds ze met hem gehuwd is tegenover ons. Voor de buitenwereld toont ze dat ze gelukkig is maar innerlijk is ze dit niet, in het verleden heeft ze al van plan geweest hem te verlaten…… van een glaasje wijn gesproken dochter, heb respect voor wat je moeder voor je doet of neem een betalende oppas. Wij hebben ook veel gedaan voor onze dochter en zie wat ze met ons doet. Wij zien onze kleinkinderen niet meer door die situatie. Onze mening althans is : ” als kinderen hun kleinkinderen weghouden van de grootouders omdat de grootouders niet voldoen aan de kinderen hun eisen en in ons geval omdat we er niet meer bijhoren dan is dit pesterij….. dat de politiek daar ook maar eens rekening mee houdt!!!!! Dus oma drink dat ene glaasje wijn maar bij het koken!

Marjan -

Opvoedkundig gezien is dit een slecht voorbeeld voor kinderen. Bovendien is het een aanwensel en modeverschijnsel
Stop er mee in het bijzijn van kinderen.
En respecteer de regels van uw dochter.

Joris -

TINEKE drinkt of dronk niet of nooit toen de kinderen boven lagen te slapen en u de verantwoording had over kinderen?

Patricia -

Waarom zou je de wens van je dochter niet willen respecteren? Het gaat immers om 1 dag per week. Als het zo lastig voor je is om een dag geen glas wijn te drinken tijdens het koken. heb je misschien wel een ander probleem.

Linda -

Het zou mij niet eens om dat ene glas wijn gaan, wel om dat geneuzel van tegenwoordig.
Ik zou inderdaad zeggen, wat ik ook hierboven ergens las…Prima, maar dan ga ik voor het eten naar huis.
Mijn ouders hadden een bar, zelf hielden ze ook van een borrel, rookte beiden ook vol op.
Laat ik nu niet roken en ja ik lust een wijntje, maar enkel met een etentje/feestje of in het weekend als we visite krijgen.

Carly -

Zou het niet in mijn hoofd halen alchohol te drinken of te roken.
Het zijn de kinderen van een ander en draag jij de verantwoording voor.
De drank doe je thuis maar, het maakt meer kapot dan je lief is.

Ineke -

Ik zou de wens van mijn dochter respecteren. Het gaat hier om normen en waarden. Dit wijntje geeft het signaal dat elke dag wijn drinken geaccepteerd is. Kinderen leren voornamelijk door ouderen na te doen. Dat levert vaak hilarische momenten op, maar ook de wat mindere gedragingen kunnen worden overgenomen. Wij geven onbewust veel signalen door en kinderen pikken heel veel meer van ons gedrag op dan wij beseffen. Ik pas 1 dag per week op 2 pittige kleinkinderen van 2½ en 4 jaar oud. Ik respecteer hun ouders, mijn zoon en schoondochter. Ja, zij voeden anders op dan ik mijn kinderen opvoedde, maar mijn manier was niet per definitie de beste manier….. Een andere tijd geeft andere inzichten en stelt andere eisen. Ik ga ervan uit dat ouders van nu de uitdagingen van deze tijd anders aanvliegen dan wij vanuit onze ervaringen van 20 , 30 jaar geleden zouden doen. Het idee dat ouders maar blij moeten zijn omdat ze oppas van hun ouders krijgen, ondersteun ik niet. Ik pas n.l. op omdat ik er zelf rijker door word, niet in materiële zin maar in geestelijke rijkdom. Dat krijg je zomaar kado! En ja, het kost moeite en tijd en energie, dat passen op kleine kinderen, maar ik leer zó ontzettend veel van mijn kleinkinderen en hun ouders, ze zijn zo wijs! dat ik blij ben dat ik op hun kinderen mág passen! Ze zijn keien in het vóórhouden van enorme spiegels. Dat kan confronterend zijn, maar je kunt ook de kans aanpakken en ermee aan de slag gaan.
En zeg nou zelf: ís het zo normaal dat velen van onze generatie elke dag 1 (of meer) glazen alcohol gebruiken?? Er zijn echt heel veel kinderen van 13/14 jaar die heel veel alcohol drinken. Ik wil niet dat mijn kleinkinderen elke dag drinken normaal gaan vinden en daar dus later zelf weinig moeite mee hebben omdat ze het op jonge leeftijd om zich heen hebben zien gebeuren. Probeer eens vanuit de ander te denken en te ervaren of dat je misschien een ander inzicht op kan leveren. Veel plezier, wijsheid en inzicht gewenst.

Eric lava -

Ik dronk vroeger ook altijd een glas wijn bij het koken zelfs met de kinderen erbij, nooit bij stilgestaan dat dit een negatieve invloed kan hebben op de kinderen, mijn dochter is 25 mijn zoon 30 ,beiden drinken NOOIT alcohol, maar ze hebben me ook NOOIT dronken gezien !

Luc -

Als je maar 1 dag per week op je kleinkinderen past heb je nog 6 dagen om een glas te drinken,waarom dan net als de kleinkinderen er zijn? Moet je voor 1 dag en 1 glas wijn ruzie krijgen tegen je kinderen met het risico de kleinkinderen niet meer te zien. Ik ben opa en ik zou het zelf niet tolereren. Als oma hier dat risico wil nemen moet zij weten maar als ze echt van haar dochter en kleinkinderen houdt,dan drinkt ze maar een glas op andere dagen als ze niet moet oppassen. Trouwens,waarom een glas wijn bij het koken?

Ep -

Wat een gezeur…….dat ze dan zelf.op haar kinderen.oppast

Susan -

Mischien beter om zelf de kinderen op te voeden zonder oppas.

Astrid Prins -

Is ze er zelf slechter van geworden dat haar moeder een glaasje wijn drinkt?. Ik ben ook oma en ik drink thuis niet maar als ik het zou doen zou niemand mij eraf kunnen brengen. Al die nonsens “1 glaasje per dag maakt je al een alcoholist” etc. Dan zoekt ze maar een andere, niet drinkende, oppas

Verhofstede Didier -

Herkenbaar. Ik begrijp haar wel. Weet natuurlijk niet of haar verhaal 100 % klopt. Alleen eens de vraag stellen of uw dochter en haar man dan ook nooit een glaasje drinken als de kinderen bij haar zijn. Ben zelf vader en durf ook wel eens een glaasje drinken. Echter als ik alleen ben drink ik er maar eentje. Je weet nooit wat er gebeurt. Dus in mijn ogen 1 glaasje wijn is niet erg tenzij natuurlijk dat je er volledig niet tegen kunt en toch gedrag vertoont van dronkenschap. Gebeurt bij sommige mensen.

Helen -

Als je oppast in haar huis op haar Kids, gelden haar regels. Wie je ook bent en wat je ook doet. Heel simpel.

joke -

geneuzel verhaal iets voor bejaardenhuistalk

Piet Broersers -

Nou de laat kinderen ze lekker zelf opvoeden.
Dat geneuzel over een glas wijn.
Laat ze blij zijn met een oppas oma.

Tineke -

Dat je het normaal vind alcohol te nemen terwijl je de verantwoording hebt over je klenkinderen? Dieper kan je volgens mij niet zinken.

Dunja -

Mij kijk hierop is dat je vooral met je dochter in gesprek moet gaan. Kom erachter wat de reden is dat ze dit van je vraagt en kijk dan of jullie beide tot een compromis kunnen komen.
Bijvoorbeeld dat ze het niet prettig vindt dat je drinkt, omdat je niet in staat zou zijn te regeren, dat je in dat geval wacht met het glaasje totdat een van de ouders thuis is.
Of dat ze zien dat het gedronken wordt uit een wijnglas om dan de wijn te drinken uit een limonade glas.
Maar de grootse tip die ik kan meegeven is communiceren en respecteren.

Rieneke -

Ik vind dat ze jou dit niet kan afnemen. 1 glaasje is anders dan 1 fles. Probeer erachter te komen waarom je dochter zo overdreven reageert. Vraag aan haar wanneer je er met haar kan over hebben. Ga dus met haar in gesprek, achterhaal de wederzijdse belangen en behoeften en zoek samen een oplossing. Zet het glaasje wijn niet op het spel voor je kleinkinderen ookal is het overdreven van je dochter. Blijkbaar ziet zij het anders. Het gaat niet erom wie gelijk heeft het gaat erom dat jullie een oplossing vinden. Gaat het bij haar er om dat je kleinkinderen het niet zien? Wat vindt ze ervan als je 1 glaasje doet in een gewone glas zodat het lijkt op ranja of glas ergens neerzet zodat ze het niet zien en je alleen drinkt als ze op tv kijken en het niet zien. Of is ze bang dat je na 1 wijntje minder alert bent?

Esther -

Kinderen hebben wel degelijk door dat het geen limonade is.
Waarom wil je dit voorbeeld geven.
Je dochter wil het beste voor haar kinderen. Voor haar is dat geen alcohol bij de kinderen drinken. Of ze nu wel of geen gelijk heeft maakt niet uit.

Nathalie -

Ik vind het grote onzin, heeft haar dochter klachten over haar opvoeding? Drinkt ze vlak voor de neuzen van de kennelijk o zo kwetsbare telgen? Het wordt steeds meer bekrompen helaas. We kunnen wel massaal gezellig aan de slaappillen of anti depressiva, daar mag geen opmerking over gemaakt worden, maar die kunnen meer invloed hebben op je alertheid dan 1 glaasje wijn. Als die dochter het zo verschrikkelijk vindt moet ze maar een betaalde oppas zoeken of minder gaan werken zodat ze zelf voor haar kroost kan zorgen.

Marieke -

Ik zou het niet doen. Als je zo gek bent op je kleinkinderen doe het dan niet. Anders zou je ze wel eens kwijt kunnen raken. Dat is het toch niet waard. Respecteer haar regels.

Sonja -

En ja natuurlijk als het alcoholgebruik veel meer was geef ik haar gelijk maar ik begrijp een glaasje.
Ik snap dat het moeilijk is je wil geen ruzie met je dochter en je kleinkinderen niet verliezen.kaar he je dochter kan ook te ver gaan met haar eisen.je weet ook niet bij een betaalde oppas wat die doet dus niet zo zeuren dochter.je lijkt de overheid die ook van alles v een andere wil

Sonja -

Wat een onzin.een glaasje is geen hele fles daar hebben die kinderen helemaal niks van
Ja ik ben geen oma daar ik zelf geen kinderen heb maar ik zou Eggen joh zoek je lekker een ander en betaal je er dik voor.jij bent ook groot geworden onder mijn vleugels en ook jij je t daar geen trauma v opgelopen.dus zeg het maar

Linda Logtenberg -

Ik pas meerdere keren per week op. Ik drink niet maar rook wel. Maar nooit als ze er zijn.
Ik snap niet dat je je goed voelt met een glas wijn tijdens het koken.
Dan ben je naar mijn idee verslaafd, waarom voel jij je relax met een glas wijn. Het is dan de alcohol die je rustig maakt.
Het zijn je kleinkinderen overdag drink je geen wijn. Alleen met koken. Doe het alleen als je thuis bent.
Tuurlijk kun je zeggen dat moet ik weten, zorg maar voor andere oppas.
Maar wie lijd daar onder je kleinkinderen. En dat alleen om 1 glas wijn. Ga er vanuit dat je kleinkinderen belangrijker zijn.

Aaltje -

Lieve oma, tenminste dat is wat ik voor me zie als ik uw brief lees. Een lieve, zorgzame oma, die zielsveel van haar kleinkinderen houdt en ervan geniet tijd met hen door te brengen. Als ik goed lees is dat genieten wederzijds, en genieten de kleinkinderen net zo van hun tijd met oma
Wat ik me afvraag: wat is nu het echte probleem? Want dat een onnozel glaasje wijn de reden wordt van een ruzie en evt breuk met de (klein) kinderen, wil er bij mij niet in.
Mijn advies: maak er geen prestige kwestie van. U bent in het huis van uw dochter,en past op haar kinderen. Houd u gewoon aan haar regels! Misschien is het goed om uit te zoeken of er soms nog ergens een irritatie of wat oud zeer is in de relatie met uw dochter wat nooit is uitgesproken of opgelost. Zo ja; die er dan wat mee. Maar doe uzelf en uw kleinkinderen niet het verdriet aan dat ze moeten opgroeien zonder eenn lieve oma!

Joki -

Zoals deze oma ben ik ook vaste oppas oma van twee prachtige kleinkinderen.
Een hele dag en wanneer ze beide laat thuis zijn kook ik ook voor iedereen met soms een glas wijn erbij. Mijn dochter en schoonzoon zijn dolblij wanneer ze gewoon kunnen aanschuiven. Wat iedereen er ook van vindt, ik vind dat dit gewoon kan. Haar dochter mag blij zijn met haar moeder🌺
Zal ze vast wel zijn maar toch, het lijkt allemaal zo gewoon wat grootouders doen voor hun kinderen in deze tijd. Hopelijk kun jij de juiste keuze maken. Succes

Janneke -

Is dat ene glas wijn belangrijker dan uw (klein) kinderen? Het klinkt al redelijk verslaafd of je niet kunt koken zonder! Uw dochter heeft haar regels voor haar kinderen. Wanneer u liever uw eigen regels aanhoudt moet u thuisblijven zonder kleinkinderen maar met dat o zo belangrijke glas wijn. Sterkte met je juiste keuze.

Myrthe -

Het doet er niet toe wat men er persoonlijk van vindt, feit is dat de dochter het niet wil hebben tijdens het oppassen op haar kinderen en dat het voor oma een gewoonte is. Als oma er op staat toch haar wijntje te drinken, dan kan dochter 2 dingen doen: of het accepteren of een andere oppas zoeken. Het oppassen (en daarbij ook boodschappen doen en koken) is geen verplichting, maar ook geen voorrecht. Volgens mij geniet oma van het oppassen en het contact met de kleinkinderen. Dochter heeft ook profijt van het oppassen en het koken. Dus beiden zullen niet willen dat het oppassen zou stoppen. Wie er dan water bij de wijn gaat doen (pun)… Het is het huis en de kinderen van dochter, ik zou zeggen, geniet thuis lekker van een wijntje op de bank en de overige dagen kan oma starten en eindigen met de wijn wanneer ze dat zelf wilt. Als het echt zo moeilijk is om dat ene wijntje uit te stellen tot thuis, kan je je afvragen of er sprake is van verslaving, ook bij matig alcoholgebruik kan sprake zijn van verslaving, maar dat is aan professionals om te beoordelen.

frans bruggink -

helemaal mee eens zelfde probleem gehad,, wij dachten er ook zo over
frans

Nancy -

Ik zou een wijnglas vullen met druivensap. Het enige waarom ik u zou adviseren om het niet te doen. Stel er gebeurt iets met uw kleinkinderen ben je dan nog zo helder. Geniet van uw kleinkinderen ze zijn de krenten in de pap. Bejaarde oma die 3 dagen in de week op 4 kleinkinderen heeft gepast.

Jana -

Ik (ook oma) zou nooit alcohol drinken tijdens oppassen. Zelfs met 1 glas ben je niet meer 100 procent helder. Ik moet niet aan denken, dat er op dat moment iets met de kindjes zou gebeuren.
Behalve dat gelden met oppassen de regels van de ouders.

Harriet -

Wat zijn t toch verwende en eisende kinderen.Ze zijn al kwaad als hun ouders geen oppasdag willen.ze vergeten voor t gemak dat hun ouders ook altijd voor hun gezorgd hebben en dat ze het recht hebben om te genieten van t leven.veel van de jonge ouders zijn strontverwend en denken alleen maar aan zichzelf. 2auto.s 2 tot 3 keer op vac en dan willen ze ook nog dat er gekookt en gestreken word.ik zou zeggen opzouten met die verwende kinderen.zij hebben zelf die kinderen gewild zorg er dan ook zelf voor en minder luxe daar ga je echt niet dood van.

Mirjam -

Ik zou het niet doen oma. Je bent bij haar en dan moet je je aan haar regels houden. Als je dochter steeds veeleisender zou worden is dat natuurlijk niet goed. Dat zou ik wel een probleem vinden. Thuis maar weer lekker aan je glaasje wijn. Verder veel plezier met je kleinkinderen.

Nancy -

Ik zou zeggen,zoek dan andere oppas

Floris -

Wat word er moeilijk gedaan over een glas wijn waar gaat het over maar goed als dat de regels zijn oke snap het wel ene kant maar kan ook gezellig zijn een glas wijn en ontspannen drink samen met me moeder in de winter wel eens gluwijn maar dat maakt ons geen alcoholist maar Goed snap ene kant wel dat het beter is voor de kinderen

Leonleenhouwers -

Nou dochter wat belachelijk oma die altijd klaarstaat ik zouzeggen dochter bekijk het maar ongeloofelijk

Jana -

Ik wordt hier niet goed van. Ik neem aan dat je altijd dat glasje bij het koken had. Je dochter is daar mee groot geworden?
Een alternatief is koken bij jou thuis. Kan je dochter met eten aanschuiven en dan met de kids naar huis.

Fenna -

Als je geen meningsverschil met je dochter wilt hebben, neem je dat wijntje toch gewoon thuis, of kun je dan niet goed koken hahaha?Ik zou er tenminste geen punt van maken en het er niet voor over hebben om daar woorden over vuil te maken met mijn dochter! Zou het zelfs alleen maar waarderen als zij er zo over dacht en bezorgt is voor haar kinderen.

Ineke -

Drinken je dochter en haar man ook niet als ze bij de kinderen zijn?
Restaurant of etentje met vrienden en familie

Corien -

In elk huis zijn er regels…Mijn moeder paste op in mijn huis en daar gelden onze regels. In haar huis gelden haar huisregels. Pas je aan aan de regels,da’s toch niet zo moeilijk? Ik denk dat het in dit geval meer een principekwestie is geworden tussen moeder en dochter…

Maria -

Ik zou zeggen dank voor het oppassen en het ontlasten van uw dochter.
Wat maakt iedereen hier van dat ene glaasje een probleem?! En dan de vooroordelen ” ze drinkt een glaasje wie zegt niet meer” ?!!
Mieke doet het prima,kinderboerderij, samen naar de supermarkt en voor iedereen koken.
In mijn ogen een oppasoma om dankbaar voor te zijn. Ze is een oppasoma in deze tijd soms moeilijk te vinden. Helaas hebben vele kinderen geen opa en/of oma meer 😞
Ze is is een prima oppasoma zo te lezen.
Géén alcoholiste.

Maartje -

Beste Oma, ik herken het glas wijn bij het koken! Voor de mensen die zich afvragen waarom? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik vind t bij t koken bijvoorbeeld veel lekkerder dan bij t eten, dan drink ik meestal gewoon water. En eigenlijk is t ook vaak niet eens een half glas wijn…een rare gewoonte dus. Maar ik zou hem idd laten staan als mijn dochter het zou vragen. Uit respect voor haar opvoeding. De kinderen hebben er
vast geen last van maar worden er ook niet slechter van als je het wijntje laat staan.

Jans -

Doe gewoon wat jouw hart je ingeeft, Je bent met pensioen dus genieten van t leven . Dat zou je dochter ook moeten zien .

Mirjam -

Wij hebben de regel, in ons huis de onze bij hun die van hun, al passen wij het aan aan de opvoeding van de ouders, als het in hun huis een probleem met alcohol is dan gewoon niet, consequentie van daar oppassen, ik zou er geen woorden over willen krijgen!!

Monique -

Ik snap je dochter wel, de tijden (en inzichten) zijn veranderd. Mijn moeder dronk ook altijd een glas wijn tijdens het koken, ik ben er geen alcoholist door geworden 😉 Maar inmiddels is wetenschappelijk bewezen wat alcohol doet met de hersens van kinderen, vandaar ook geen alcohol onder de 18. Daarbij wordt er bij jonge ouders steeds op gehamerd dat het niet goed is als kinderen je zien drinken, dat geeft het signaal af dat drinken normaal is. Zeker als jij dat overdag doet en niet op een feestje. Dus je dochter handelt alleen uit zorgen om haar kinderen, heel verstandig!
En iets heel anders: Als jij het zo’n bezwaar vindt om je dagelijkse wijntje tijdens het koken te laten staan, dan maak ik me wel zorgen want dat klinkt alsof je verslaafd bent, ja zelfs aan dat ene wijntje!

Monique -

Dan zou ik zeggen tegen mijn dochter pas er zelf op. Trouwens ik voed mijn kleindochter op al 14 jaar. Moeder en vader zaten en zitten nog steeds an de drugs drank en medicatie . Ls ik een glld wijn drink drinkt ze gewoon mee een gls kidibul. En toosten we. Lekker gezellig.

Louisette bosmans -

Ik vind het niet fijn. Opvang lenen en drinken
Grtjes

Heleen -

Waarom maak je het zo belangrijk? Ik vind het geen goed signaal, misschien drink je wel meer dat je ons vertelt. Als je geen verantwoordelijkheid hebt kun je drinken zoveel je wilt, maar als je voor kleine kinderen zorgt kan dat gewoon niet!!!

Corry -

Belachelijk al die regels Nederland lijkt wel een strafkamp ,als ik oppas gaat het op mijn manier weg met dat getut…..ze mogen blij zijn dat Opa’s en Oma’s nog oppassen

Femke -

Is het nou zo moeilijk geen wijntje te dri ken?
Geniet ervan,dat je oma bent en kan oppassen.
Dat ene wijntje drink je toch lekker als je thuis bent.

Anja -

Ik snap niet waarom je zonodig een glas wijn moet drinken bij het koken. Je past wel op twee kleine kinderen. Ga als je dochter thuis is , lekker naar huis. Plof op de bank en neem dan een wijntje

Maddy -

Zou die mevrouw misschien iets meer drinken dan dat ene glas. Meeste mensen zeggen ik heb maar één glaasje op maar vaak is dat meer. De dochter zal haar moeder wel kennen en misschien voor dit wel een reden hebben. En om perse te willen drinken lijkt ook wel op een verslaving. Of je het wel of niet doet omdat je dochter het vraagt maakt niet zoveel uit maar misschien jezelf eens afvragen of een alcoholisch drankje moet en of het niet iets anders kan zijn.

Vera -

Opzich maakt het natuurlijk niet zoveel uit, 1 glaasje bij het koken en de kids zullen het ook niet zien, u bent een erg lieve oma maar wat zou nu belangrijk zijn….. durf de minste te zijn en zeg gewoon: oké lieve dochter, ik begrijp je niet maar als dat wilt dan doe ik dat.
De minste te durven zijn is zo mooi en geeft meteen een win-winsituatie,
We leven in een maatschappij die dit niet meer kent…… maar doe het maar gewoon en….. u wordt daar gelukkiger van💪

Anna -

Neem een bak koffie of fris en het wijntje als je weer thuis bent.
Er zijn ouders die geen alcohol nuttigen als de kinderen er bij zijn.
Het is één dag per week.
Anders laat u het koken aan uw dochter over en ga naar huis zodra ze thuis is. Dan kan ze zelf aan de slag.

Jane Brommet -

Alcohol kunnen laten staan om wat voor redenen dan ook zegt alles over de persoon… neem n kordaat of iets fruitige en respecteer je dochter..en bedenk: het is duister lezen in andermans boeken..haar ervaring ergens mee maakt deze regel….

De zutter isabelle -

Wat als dit of dat.
Kleinkinderen worden gedropt bij oma en opa om de prijs vd oppas niet hoeven te betalen. Zijn enkel goed bij sommige ook voor de strijk.koken.en cadeautjes. Hun pleziertje want in de week hebben ze ook nog hun hobby
.hallo daar allemaal….vele hebben geen oma of opa meer.

Miranda -

Ik zou voorstellen om niet meer te koken, dan kun je als je thuis kookt je wijntje nemen.
Denk dat je dochter dan eieren voor haar geld kiest.
Kijk, als je meer dan 1 glas zou drinken zou ik ook niet blij zijn, je bent dan minder alert, mag geen auto meer rijden etc.
En persoonlijk vind ik alle alcohol door de week of in t weekend voor 21.00u niet nodig, en de weekenden 2 glaasjes prima. Maar ik weet uiteraard dat mijn mening hierover er niet toe doet ;-).
Maar het feit dat je dochter de eisen gaat stellen alsof je een betaalde oppas bent vind ik veel te ver gaan! Ik zou haar dus voor de keus stellen: of je doet de boodschappen en kookt de maaltijd en drinkt hierbij een glaasje wijn, of je past op en dochter doet zelf de boodschappen en kookt zelf de maaltijd.
En als ze de keus maakt dat je toch kan koken, dan is t een gesloten onderwerp, niet meer over zeuren!

Stien -

Drink je glaasje in je eigen huis.savonds
Ik snap die dochter helemaal
Zou dit ook niet prettig vinden
Neem een glas water Ga genieten van je kinderen

Lianne -

Wat een onzin weer, om hier een punt van te maken.
Ik ben dan nog geen oma, maar als je wilt dat je moeder voor je kinderen zorgen, dan gelden de regels van je moeder. Zeker in haar eigen huis. Anders betaalde oppas regelen en zelf koken.

G.Schreurs -

Ik zou zeggen:dochter , koester zo’n lieve oma en moeder.
Geniet van het leven en niet zitten muggenziften over 1 glaasje wijn.Als dit al een struikelblok is dan gaat t leven voor dochter en haar kinderen erg lastig worden waar ze in de toekomst aan blootgesteld worden.
Kinderen voelen de gezelligheid bij oma en willen niet de spanningen voelen tussen oma en dochter.Dit is veel kwalijker!Dus de gouden tip: geniet van elkaar zolang t nog kan.En als t leuker is met 1 glaasje wijn dan zou ik zeggen DOEN!!!:)

H -

Ongelooflijk die reacties van diegene die aangeven dat oma dat maar niet moet doen. Ik pas zelf ook op, maar als dat een eis zou zijn zou ik zeggen doe ze dan maar naar de crèche, zo verwend komt dit over. Oppassen, boodschappen doen en dan zeuren over 1 wijntje? Hoe durf je? Jullie mogen allemaal blij zijn en niet ervan uitgaan dat er oppasoma,s zijn. Zij hebben ook een leven! Dan terechtwijzen hoe haal je het in je hoofd? Lijkt steeds meer dat deze verwende generatie alles kan bepalen. Ik werk zelf ook nog en gelukkig heb ik een schoondochter die zegt zelf dat het hun kinderen zijn en zij verantwoordelijk zijn en.blij zijn dat wij dan oppassen. En ja ook hier drinken we lekker een wijntje, geen probleem, alsof je daar direct dronken van wordt. Wordt af en toe zo moe van de woke generatie. Het liefst 3 x per jaar op vakantie, is dat dan een voorbeeld in deze huidige tijd? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ga dan zelf minder werken, iets minder duur levenspartner. Maar dat is natuurlijk moeilijk. Stop met die onzin en wees dankbaar en laat dat eens blijken!

Carolyn -

Ben het helemaal eens met de dochter. Snap eerlijk gezegd ook niet dat oma dit zelf niet inziet. Altijd scherp zijn, dus vrij van alcohol/drugs/ed als je de verantwoordelijkheid hebt over kinderen. Daarbij koppelt oma de glas wijn aan gezelligheid…voorbeeld doet volgen, kids vertonen kopieergedrag. Nee oma, prioriteiten stellen en nadenken. Je past maar 1 dag op, het gaat om 1 glas wijn die je ’s avonds dan maar drinkt. Kids first!

Fjwb -

Dit doet mij denken aan een artikel die ik gelezen hebt. Een dochter stelde de vraag aan een psycholoog. Ze heeft twee kinderen die naar haar moeder gaan als ze moet werken. De moeder rookt en dat doet ze onder de afzuigkap maar toch vind de dochter het vies.
De vraag van de dochter kan ze van haar moeder verwachten dat ze stopt met roken in het bijzijn van de kinderen?
Het antwoord van de psycholoog nee, je kan haar vragen om te stoppen maar je kan niet van haar verwachten te stoppen. Reden: de dochter heeft ervoor gekozen dat oma oppast op de kinderen van wie ze goed weet dat ze rookt. Je kan geen gratis gebruik van haar maken en dan allerlei eisen gaan stellen. Dan moet de dochter voor een professionele kdv kiezen die aan haar eisen voldoen. Opa’s en oma’s worden makkelijk als oppas ingezet en dan word er ook bepaald wat ze wel en niet moeten doen maar zo werkt het niet.
Je kan een ander niet dwingen. Het zou handig zijn als oma het zelf inziet dat het niet heel fijn is om te roken in het bijzijn van haar kind. En je zou het kunnen vragen of ze het buiten zou kunnen doen of anders zeggen dat je een andere vorm van opvang gaat zoeken. Maar feit is dat als de dochter een probleem hebt en vindt dat oma dan maar moet oplossen, terwijl ze dit niet voor haar kunt bepalen. Hooguit kan de dochter het dus vragen en hopen dat ze ervoor openstaat.”
Bron: Joyce: ‘Kan ik van oppasoma eisen dat ze buiten rookt?’
https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5430821/rokende-oppasoma-bijzijn-kleindochter-opvoedkwestie-eisen-buiten-roken

Dit gaat over het roken. Je zou voor jezelf kunnen bepalen wat voor jou belangrijk is. stel er gebeurd wat met de kinderen kan je dan rijden? Is het een groot glas of een kleine? Hoevaak? En is het zo belangrijk voor je of kan je het ook doen als de kinderen er niet bij zijn ? Of kan je 0 % wijn nemen( weet niet of het bestaat) het is inderdaad jouw keuze maar bepaal zelf of het het waard is of niet. Succes!

Ikke -

Ik heb nooit gerookt, nooit gedronken. Dit thuis bij mijn ouders ook nooit gezien. Eén glas wijn vind ik zelf geen probleem. Daar ben je niet dronken van. Maar voor al deze die hier beweren dat kinderen doen wat ze thuis zien: Mijn enige zoon was 13 toen hij rookte !! En geen enkele mama was meer antirook dan ik. Ondertussen is hij 30. Hij rookte nog steeds en van alcohol is hij ook niet vies.

Miranda -

Misschien overstappen naar alcoholvrije wijn? Er schijnen er inmiddels goed smakende te koop te zijn.

Kathy -

Mijn mening: Beslist niet drinken als je oppast. Stel je voor dat er iets gebeurd met 1 van de kinderen en je moet in de auto naar een huisarts of spoedhulp. Drinken en auto rijden is niet oke, Zolang jij de verantwoordelijkheid hebt over de kinderen dus niets drinken. En idd het is bewezen dat kinderen die zien dat er gedronken wordt, dit voor “gewoon” aannemen en dit dus zelf ook eerder zullen gaan doen.

cindy -

Het is tijdens het koken en als het eten klaar is schuiven beide ouders aan dus dan hebben we het over 1 glas die ze inschenkt 30 minuten voordat de ouders er zijn.
Wat een gedoe zeg om daar moeilijk over te doen en al die reacties van die heiligen hier moet je je niets van aantrekken. Blijf bij je eigen gevoel en geef dat ook duidelijk bij je dochter aan, dit is wederzijds respect!

Trijntje -

Ik vind dat wanneer je oppast niet hoort te drinken.
Zelf merk je niet dat je anders bent, maar anderen wel, je reactie vermogen is trager. Dat is wat alcohol doet.
En als je na het oppassen thuis en wijntje pakt gaan heb je toch ook je wijntje.
Daarbij zie ik ook het nut niet van wijn drinken tijdens het koken. Als het nu tijdens hert eten is, begrijp ik het nog maar tijdens koken. 🤷‍♀️

Joyce -

Belachelijk om dat te eisen. Een glas wijn. Kom op Laat de dochter dan lekker een betaalde oppas nemen.

Gea -

Ik zie alleen maar een gezellig beeld voor me
Drinkt de dochter nooit iets waar haar kinderen bij zijn??

Ria -

ik drink zo al niet alleen af en toe bij een verjaardag. en zeker niet met kleinkinderen erbij .ik vind dat de dochter gelijk heeft.

Joep -

Als jouw dochter doorzet, laat ze dan lekker een betaalde oppas inschakelen. Dan mag ze zelf bepalen. Ik vind het ongepast om zo te reageren naar je moeder, laat oma oma zijn. Ik drink zelf niet maar als iemand dat al jaaaaren drinkt bij het koken, laat ze dan lekker. Het is wat ze zegt: de kinderen zijn gefocust op de tv.

Anoniem -

Mevrouw heeft volledig gelijk. Mijn moeder drinkt ook gewoon haar glaasje wijn als ze op de kinderen van mijn zus of die van mij oppast. Trouwens wilt dat dan zeggen dat jouw dochter noooooit meer drinkt? Want als ze niet vind dat jij dit mag doen dan zij ook niet. Dus niet met kerst, oud op nieuw of een verjaardag. 1 glas wijn… dat is absurt om te zeggen dat je niet kan opletten. Volledig onterecht en belachelijk! En wij zijn bij ons in het gezin van mening (allemaal) als de kinderen bij die persoon zijn om op te letten dan zijn het de regels bij die persoon. Kinderen kunnen dat perfect uit elkaar halen bij wie wat wel en niet mag. Tegenwoordig zie je kinderen die op de zetel en tafel mogen staan. Ja als dat thuis mag kiezen zij er voor maar op een ander is het de regel daar.
+ jij hebt zelf jouw dochter grootgebracht en dat is toch perfect gelukt? Dus zo de les leren spellen is niet oké.

Lindsay -

Laat dat glas wijn gewoon staan. Het gaat zoals er hier meerdere zeggen om 1 avond. Dat kun je toch wel 1x overslaan.
Het is toch niet de moeite om daar moeilijk over te gaan doen. Je bent in haar huis.

Britt -

Ik begrijp überhaupt niet dat je er zo moeilijk over doet. Het zijn de kinderen van je dochter en zij wil het niet; logisch, moeders zijn altijd wat bezorgder.
Ik begrijp volstrekt niet dat je er zo’n punt van maakt. Je wilt toch graag op je kleinkinderen passen. Accepteer dan dat je dochter niet wil dat je alcohol gebruikt tijdens het oppassen!

Saskia -

Nee niet drinken. Kinderen gaan toch het voorbeeld van ouders grootouders nadoen. Trouwens autorijden ook niet drinken.

Jacqueline -

Het lijkt alsof dochter het ziet als een betaalde baan. Als ik vind dat ik een glas wijn wil drinken bij mijn eten koken dan doe ik dat. En als daardoor ik niet meer zou kunnen oppassen dan helaas. Maar ik vind sowieso dat er teveel bepaald wordt door anderen. Doe wat je wil benadeel elkaar niet en ik zou dit me niet op laten leggen. Nu is het de wijn straks mag je niet meer even met iemand bellen daarna wordt er bepaald wat bij jou gegeten moet worden.

Ellen -

Gewoon niet doen! Eigenlijk heb jij een oordeel over wat jouw dochter vindt. Ik vind dat je haar visie moet respecteren,Wat vindt je zelf belangrijker, jouw kleinkinderen en de wens van jouw dochter of dat ene glas wijn?

Annemieke -

Ik drink ook eigenlijk nooit als ik oppas kom niet op het idee maar als je al je hele leven een wijntje neemt bij het koken lijkt me daar niets mis mee
Maar is het dan zoon offer om dat een keer per week niet te doen vraag ik me af

Sietske -

Ik snap je frustratie en dilemma, het voelt alsof je dochter je terechtwijst en je niet vertrouwt en dat is een naar gevoel. Zeker ook omdat je zelf weet dat je goed bezig bent en de verantwoording serieus neemt. Maar tegenwoordig wordt er steeds strenger gekeken naar alcohol en wat het met je doet en dat speelt misschie een rol. Laat voor jou het zwaarst wegen wat het zwaarst is en dat is vast het plezier van het oppassen en de liefde van je kleinkinderen. Vertel je dochter wat je voelt en maak de beslissing waar je het gelukkigst van wordt.

Myriam -

Als je zo om je kleinkinderen geeft is dat dan zo een opoffering om 1 dag dat glaasje wijn te laten
Ik zou het ook niet ok vinden moest je alcohol drinken als je op mijn kinderen past
Ik zou ze eigenlijk niet meer bij jou alleen laten

Joris -

L.KOOTSTRA, dat je met 1 glas mag autorijden zegt niet dat je er niet minder alert van wordt, maar dat je geacht wordt voldoende alert te zijn om auto te rijden. Dat is niet hetzelfde.

L.Kootstra -

#Mara Met 1 glas wijn mag je nog gewoon auto rijden hoor. Dat zegt dus meteen dat je daar niet minder alert door wordt.

L.Kootstra -

Met 1 glas wijn mag je nog gewoon auto rijden hoor. Dat zegt dus meteen dat je daar niet minder alert door wordt.

Mieke -

Zelf drink ik niet omdat ik het niet lekker vind,maar van één glas wijn wordt niemand minder alert
Ik zou het met het eten koken laten,voor de lieve vrede ,maar als je een avond oppast zien de kinderen het niet dus lekker doen .
Ze weet toch ook hoe groot jouw verantwoordelijkheidgevoel ten opzichte van je kleinkinderen is.

Joris -

Met 1 glas ben je prima in staat op te passen en auto te rijden als dat nodig is. Drinkt moeder zelf ook niets als de kinderen slapen en zij zelf op de bank ploft? Of als het gezin uit eten is? Drinkt moeder dan ook geen wijntje, biertje of frisje vol met suiker en koolzuurgas? En zo wel, welk voorbeeld geeft ze daarmee?

Mara -

Wat als er een ongeluk gebeurt met de kinderen en moeder is nog niet thuis? Wel zo handig als je dan helemaal nuchter bent en evt kan rijden! Bij oppassen gelden de regels van het huis.

Sonja -

Als je oppast in haar huis, gelden haar regels.
Is 1 glas wijn zo belangrijk om er een punt van te maken?

Reageer ook