fb
Damespraatjes Damespraatjes

Michelle recenseert De Verhalenvertelster van Jodi Picoult

Sage Singer, werkzaam in een bakkerij, raakt bevriend met een oudere man Josef Weber. Josef is een aardige man die bekend staat als een betrokken en toegewijd persoon in de gemeenschap van New Hampshire. Wanneer Josef Sage om een wel heel ongewone gunst vraagt, raakt zij in een tweestrijd tussen vriendschap en gerechtigheid en tussen goed en kwaad.

Sage is een jonge vrouw die zelf getekend is met een litteken, maar dan ontmoet ze Josef. Een fascinerend verhaal met feiten gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog. Wanneer Josef Sage haar toevertrouwt dat hij een ex-nazi is en vraagt of zij hem wil helpen sterven, komt Sage in een ingewikkelde situatie terecht. Jodi Picoult beschrijft op een aangrijpende manier hoe Sage vol ongeloof is over het geheim van Josef. Hoe kunnen mensen anderen ooit zulke afgrijselijke dingen hebben aangedaan? En hoe kunnen zij dan zomaar verdwijnen en zolang de schijn ophouden zonder dat ook maar iemand weet wie ze echt zijn? En kunnen mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de Holocaust wel een echte vriend van iemand zijn? Sage worstelt met ontelbaar veel vragen over Josef, maar ook over haar oma, Minka. Zij is namelijk een overlevende van de Holocaust. De levens van Sage, Josef en Minka verweven in elkaar waardoor er een meeslepend verhaal ontstaat over Josef als ex-nazi enerzijds, Minka als overlevende van de Holocaust en Sage als kleindochter van Minka anderzijds.

Gruwelijkheden en ongeloof

Doordat Jodi Picoult het heden bij het verleden betrekt, heeft ze een indrukwekkend verhaal weten te creëren. De tijd van Minka als jong meisje wordt uitvoerig beschreven. De gruwelijke periode van Minka in Auschwitz geeft een gevoel van ongeloof en machteloosheid van de verschrikkelijke dingen die daar gebeurden. Het stuk over Josef geeft je zelfs een kijkje in de ‘denkwijze’ van een nazi, waardoor ‘De verhalenvertelster’ nog meer diepgang krijgt:
’Bij sommigen leek het alsof ze hun einde met open armen verwelkomden. Aanvankelijk kon ik dat niet bevatten. Hoe was het mogelijk dat je niet nog één dag langer wilde doorgaan met ademhalen? Hoe kon je eigen leven je zo weinig waard zijn? Maar van lieverlee begreep ik het. Als je eigen bestaan de hel op aarde is geworden, dan moet de dood wel hemels zijn.’

Bij het lezen hiervan lopen de rillingen over je rug. Toch wil je verder lezen. Om de gedachtengang van Josef, die nota bene bij de SS heeft gezeten, proberen in te zien. Dit in combinatie met het levensverhaal van Sage en haar rol in het verband tussen Minka en Josef maken dit tot een bloedstollend boek.

Vrijheid

Dit boek van Jodi Picoult is literair gezien niet alleen heel goed, maar zet je als lezer ook met beide benen op de grond. Wanneer je het boek dichtklapt blijft het je nog aan het denken zetten. Het laat je beseffen dat dit (nog maar) zo’n zeventig jaar geleden is gebeurd. Zeker vandaag, 5 mei, laat het je inzien dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Mensen hebben tijden van gruwelen moeten doorstaan waar de scheidingslijn tussen goed en kwaad flinterdun was. Het is belangrijk dat we stilstaan bij deze dag, Bevrijdingsdag, zodat onze gedachten uit kunnen gaan naar de slachtoffers van die zwarte periode in de geschiedenis.

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Michelle-de-Gier
Recensie Michelle de Gier

Michelle de Gier (20) studeert Communicatie aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Schrijven is één van haar grootste passies en sinds kort schrijft ze ook voor Damespraatjes. Daarnaast is ze ook een fanatieke voetbalster en is ze graag in de buurt van haar vriendinnen en vriend. Door de week woont ze op kamers in Tilburg, maar in het weekend is ze nog altijd bij haar familie in Uden te vinden.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Michelle -

Bedankt voor het compliment! Heel erg graag gedaan. Het is echt een prachtig boek!

Sandra -

Wat een mooie recensie Michelle. Dank je wel!

Reageer ook