fb
Damespraatjes Damespraatjes

Michelle leest Zoals de wind waait van Jodi Picoult

In Zoals de wind waait is niets wat het lijkt. Deze roman, van Jodi Picoult, boeit vanaf het begin. Het verhaal van Jenna Metcalf die hopeloos op zoek is naar haar moeder Alice, rakelt een diep verscholen geschiedenis op waarin een gezin uit elkaar is gescheurd. Vanaf de eerste bladzijde tot het einde blijft het gissen welke geheimen er aan het licht zullen komen.

Jenna Metcalf is pas dertien jaar, maar ze is er als een volwassene op gebrand haar moeder, Alice Metcalf, terug te vinden. Haar moeder is meer dan tien jaar geleden verdwenen en niemand heeft haar ooit teruggevonden. Het enige ‘levendige’ dat Jenna van haar moeder heeft, is haar dagboek met haar wetenschappelijke aantekeningen over olifanten. Zo mooi dat Jodi Picoult het verhaal vanuit iedere belangrijke hoofdrolspeler vertelt. Zo lees je de verhalen van Jenna, Alice, Serenity en Virgil vanuit hun eigen perspectief en kom je steeds meer te weten.

Een groot mysterie

Serenity was ooit een succesvol medium met haar eigen tv-show. Naar eigen zeggen werkt ze na een schandaal nu alleen nog als kermisheks. Toch zoekt Jenna haar op en gaat samen met haar en Virgil, voormalig rechercheur van deze zaak, op zoek naar de waarheid. Virgil worstelt met het feit dat hij de verdwijning rondom Alice nooit op heeft kunnen lossen:

‘Kijk, de eerste keer dat Jenna mijn kantoor binnenstapte en begon te praten met exact dezelfde stem die me in mijn dromen achtervolgt, heeft ze een wond opengereten, die prompt weer is gaan bloeden. En op één punt heeft ze gelijk: dit ís mijn schuld, omdat ik tien jaar geleden te sullig was om tegen Donny Boylan in te gaan, die een inconsistentie in het bewijsmateriaal wilde verhullen.’

Het zijn drie uitgesproken hoofdpersonen, die samen langzaam steeds een stapje dichter bij de waarheid komen. Hiervoor hebben ze eerst een lange weg te gaan, waarin ze tien jaar terug moeten, naar het moment waarop Alice verdween.

Jodi-Picoult-zoals-de-wind-waait-cover

Spiritualiteit en hard bewijs

Dat is waar Jenna tussen schippert in de zoektocht naar haar moeder. Virgil enerzijds, wiens schim Alice Metcalf is, omdat hij de zaak van tien jaar geleden nooit op heeft kunnen lossen en Serenity anderzijds met haar vermeende gave te kunnen communiceren met geesten.

‘Ik heb in geen zeven jaar een echte paranormale ingeving gehad. Zéven jaar. Ik maak mezelf wijs dat dit toeval is, of geluk, of de nawerking van de burrito die ik tussen de middag heb gegeten. Wanneer ze zich omdraait, zie ik een mix van schrik en verwondering op haar gezicht. Op dat moment weet ik dat zij voorbestemd was om mij te vinden. En dat ik haar moeder zal vinden.’

Hoewel Serenity en Virgil zoveel verschillen vertonen komen ze steeds nader tot elkaar. Daarmee komen ze iedere keer kleine stukjes verder in het mysterie rondom Alice.

Olifantenwijsheden

Het onderzoek van Alice Metcalf naar olifanten speelt een prominente rol in dit boek. Hoewel het gaat om de zoektocht naar de moeder van Jenna, lees je ontzettend veel informatie over olifantenrouw. Dit ervoer ik niet als storend, ik vond het juist erg interessant om dit te lezen over olifanten:

Olifanten weten wat de dood betekent, daar is geen twijfel over mogelijk. Ze treffen weliswaar geen voorbereidingen, zoals wij. Ze vormen zich geen complex beeld van het hiernamaals zoals wij binnen onze religies. Voor hen draait rouw puur om verlies’.

Enorme twist

Zoals al eerder gezegd: in dit boek is niets wat het lijkt. Jodi Picoult zorgt voor een onverwachte twist in het verhaal waardoor je als lezer het boek dichtklapt en nog even moet bijkomen van wat je zojuist gelezen hebt.

Titel: Zoals de wind waait
Auteur: Jodi Picoult
Uitgever: The House of Books
Prijs paperback: € 19,99
Prijs eBook: € 4,99
BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Michelle de Gier (21) is dit jaar afgestudeerd als communicatieprofessional. Met veel ambitie is ze nu aan het doorstuderen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ze de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen volgt. Schrijven is één van haar grootste passies en daarom schrijft ze ook met veel enthousiasme voor Damespraatjes. Naast het studeren en schrijven werkt ze op de contentafdeling van een vakantiehuizenexpert. In de vrije tijd die dan nog over is voetbalt ze fanatiek en is ze graag in de buurt van haar vriendinnen, vriend en familie.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook