fb
Damespraatjes Damespraatjes

Meteen mee stoppen: een vel bakpapier vaker dan één keer gebruiken

In de keuken werk ik graag efficiënt. Ik heb mezelf aangeleerd hoe ik kan snijden als een echte chef, ken veel kook- en baktijden uit mijn hoofd en houd de keuken tijdens het werken netjes opgeruimd. En hoewel ik in het weekend het graag wat rustiger aandoe in de keuken, wil ik doordeweeks in 20 minuten een gezonde maaltijd op tafel hebben staan. Een efficiënte werkwijze is dan ook van groot belang! 

Een ander puntje waar ik in de keuken vaak tijd op bespaar, is het vervangen van het bakpapier. Dit papiertje gebruik ik regelmatig meer dan eens en daar heb ik tot nu toe nooit vraagtekens bijgezet. Tot vandaag, want ik las in een artikel van Margriet dat het schadelijk voor je gezondheid kan zijn. Hoe zit dat precies?

Schadelijk

“Om ervoor te zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is, voegen producenten er een kleine hoeveelheid PFAS-stoffen aan toe. PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoroalkylstof. Dit is een groep chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt. Deze stoffen zijn allesbehalve goed voor het milieu. ‘Het breekt heel lastig af in het milieu en dat is tegelijkertijd het zorgwekkende eraan’, zo legt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, uit aan het AD. ‘Het blijft heel lang in het milieu zitten en kan zich ophopen en in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor mens en milieu'”, schrijft Margriet.

Maar één keer gebruiken

Van der Vossen zegt dat het bijna niet mogelijk is om PFAS-stoffen helemaal niet binnen te krijgen. Maar hoe zit het dan met bakpapier? Volgens de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) is de hoeveelheid schadelijke stoffen in bakpapier zeer laag. Zo lang je het op de juiste manier gebruikt, komt er slechts een kleine hoeveelheid van die slechte PFAS-stoffen vrij. Het is daarom belangrijk om een vel bakpapier écht maar één keer te gebruiken.

Hoe vaak gebruik jij een velletje bakpapier? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.  

1 reactie

Lotte -

Oeh, gelukkig maar één keer… Maar wist dit niet! Goed om te lezen!

Reageer ook