fb
Damespraatjes Damespraatjes

Merkkleding: koop jij dat voor je kinderen?

Vol ontzag kan ik kijken naar vrouwen die altijd volgens de laatste mode zijn gekleed. Die feilloos weten wat hip is, in welke kleur ze hun haar moet verven en die altijd de hipste tenten als eerste ontdekken. Ik mis dat gen. Ik loop sinds mijn veertiende op Palladiums. Heb kledingstukken in de kast hangen die ik misschien al tien jaar heb en nog steeds draag. Nu mijn jongens ouder zijn, groeit de interesse in kleding. En ja, dan zijn sommige merken belangrijk.

Op de school van Bob en Tom maakt het niet uit wat je draagt. Het Nike-shirt wordt net zo hard bewonderd als het geinige Minion-polootje dat bij de Zeeman vandaan komt. Sinds dit jaar laat ik mijn mannen hun eigen kleding uitzoeken. Tommie draagt wel kleding waaruit Bob is gegroeid maar vindt dat gelukkig stoer. Truien, broeken, sokken en ondergoed: het maakt mijn mannen niet uit waar ik dat koop. Wel van groot belang zijn de schoenen. Die haal ik al tijden niet meer in een zaak waar degelijke kinderschoenen worden verkocht.

Nike en Adidas

Nee. Pattas kopen we in de sportwinkel. Waar stoere verkopers in sportkleding highfivend je kind zijn schoenen aantrekt. Zelf dragen ze uiteraard de nieuwste Nikes, Adidassen en andere coole merken. Zonder met mijn ogen te knipperen, trek ik mijn portemonnee. Omdat ik het snap. Omdat ik ook geen nep-Palladiums wil. Maar gewoon de echte.

Tot zover heb ik dus geen last van merkkleding-issues. Mijn vriendin met haar twee puberende meiden blaast regelmatig stoom bij me af. Haar meiden maak je niet meer blij met een Hello Kitty-hemdje van de Wibra.

Groepsdruk

Ze gaan naar het gymnasium en omringen zich met meiden van goede afkomst. Waar niet wordt gekeken op een euro meer of minder. Die groepsdruk is groot. Zie je dan als vijftienjarige maar eens staande te houden. Gelukkig zijn de dochters van mijn vriendin stevig genoeg om er niet heel erg van onder de indruk te raken, maar soms is het lastig. En willen ze wel echt Uggs omdat ze anders voor joker lopen. “Daar heb ik gewoon geen geld voor. Ik heb het niet en als ik het had, had ik het er niet voor over.” Ze heeft al vroeg kleedgeld geïntroduceerd en de meiden hebben allebei een bijbaantje.

Echte vrienden?

Er is niets mis met merkkleding. Het is belangrijk te weten waarom je het draagt. Het is nooit een goed idee dure kleren te kopen omdat je anders buiten een groep valt. Als mensen je niet aardig vinden omdat je de verkeerde schoenen aan je voeten hebt, moet je je afvragen of dit vrienden zijn waarmee je om wil gaan.

Wij zijn heel benieuwd wat jij van merkkleding vindt. Koop je het? Voor jezelf? Voor je kinderen? Laat het ons weten. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook