fb
Damespraatjes Damespraatjes

Meike haar vader zit al tien jaar in de gevangenis: “Ik blijf van hem houden, no matter what”

Meike  weet nog als de dag van gisteren dat haar vader werd opgepakt. “Het was vier uur ’s ochtends toen ik een hoop lawaai en geschreeuw hoorde. Ik zat rechtop in mijn bed, stijf van angst.” Zware voetstappen denderen de trap op naar boven. Ze hoort haar moeder schreeuwen en gaat kijken.

“Ik was zestien jaar en zat midden in de puberteit. Ik zette me vooral af tegen mijn moeder, met mijn vader kon ik het goed vinden. Nu snap ik waarom: hij liet me met rust omdat hij met heel andere zaken bezig was. Zaken die het daglicht niet konden verdragen.”
Van haar vader kreeg ze regelmatig geld toegestopt. Honderd soms honderdvijftig euro, haar vader strooide met geld. “Ergens voelde ik dat het niet zuiver was. Ik hield mijn mond, stelde geen vragen. Bovendien was ik geliefd bij mijn vrienden omdat ik altijd geld had als we gingen stappen.” Tussen Meike en haar moeder boterde het niet. “Mijn moeder was altijd nerveus en om wat kalmer te worden, dronk ze veel. Vaak viel ze met een fles wijn in haar hand in slaap op de bank en kookte ik voor mijn broertje en mij.”

In de boeien geslagen

Die bewuste ochtend in mei staat op haar netvlies gebrand. “Toen ik trillend de overloop op liep zag ik mijn vader in een wit T-shirt en boxershort midden in de slaapkamer staan. Mijn moeder hield het dekbed voor haar naakte lijft terwijl mijn vader in de boeien werd geslagen. Afschuwelijk. Als versteend stond ik op de overloop. Er kwam geen geluid uit mijn mond, ik kon me niet bewegen. Er was niemand die iets tegen me zei of me geruststelde. Toen mijn vader werd afgevoerd keek hij me zo intens verdrietig aan. Ik liep naar de kamer van mijn broertje die huilend op zijn bed zat.”

Harddrugs

Haar moeder zegt dat ze nooit heeft geweten dat haar vader te maken had met het smokkelen van harddrugs. Meike gelooft haar omdat haar vader het bewust niet had verteld. Hij legde uit dat haar moeder medeplichtig zou zijn als ze het zou weten omdat ze een misdrijf verzweeg. “Natuurlijk wist mijn moeder dat mijn vader zijn geld niet verdiende met een kantoorbaan, maar wat hij precies uitvrat wist ze niet. Naast het smokkelen heeft hij nog wat op zijn kerfstok staan, maar dat wil hij niet vertellen.”

Ik laat hem niet zakken

Wekelijks bezoekt Meike haar vader in de gevangenis. “Ik blijf dat doen omdat ik van hem houd. Hij is een lieve vader voor mij en mijn broertje en heeft zich laten overhalen om snel veel geld te verdienen. Dat is jaren goed gegaan en daarvan hebben we geprofiteerd en nu laat ik hem niet zakken.”

Waar is je pa?

Omdat de band tussen Meike en haar moeder steeds belabberder werd, is Meike jong het huis uitgegaan. “Ik trok in bij mijn toenmalige vriend, de vader van mijn dochtertje. Die relatie hield niet lang stand en ik zocht woonruimte voor mij en mijn dochter.” Als vrienden vroegen naar haar vader, wist Meike niet goed wat ze moest zeggen. “Hoewel ik er niets mee te maken had, vond ik het ongemakkelijk om te zeggen dat íe vast zat. Mijn beste vrienden wisten hoe het zat en mensen die verder van me af stonden spelde ik een smoesje op hun mouw. Het is niet iets wat je van de daken schreeuwt.”

Samen naar Ajax

Als het goed is, komt haar vader over een jaar vrij. Meike kijkt daarnaar uit. “Het lijkt me zo gezellig om lekker met hem uit eten te gaan en samen naar Ajax te gaan. Dat is onze favoriete club. Altijd al geweest.” Boos is ze nooit op haar vader geweest. “Gek genoeg snap ik dat hij gek werd gemaakt door het vele geld dat hij snel kon verdienen. Daardoor leefden we een luxe en zorgeloos leventje. Daaraan is nu een eind gekomen en dat is prima. Maar mijn vader blijft altijd mijn vader, ik blijf van hem houden. No matter what.”

3 reacties

Suzanne C -

Wat lastig voor jou. De eenzaamheid, schaamte en het gemis blijft knagen. Ik ben blij voor jou dat je Vader over een jaar vrij is. Eindelijk gewoon contact hebben zonder gedoe of afspraken moeten maken. Houd vol

Joris -

Fijne interactie hier tussen alle lezers.

Joris -

Behoorlijke celstraf voor smokkel. Of ziet de veroordeling wel mede op dat andere wat ‘ie op z’n kerfstok heeft staan?

Reageer ook