Ze had zich het ‘grote mensenleven’ zo anders voorgesteld, vertelt Marly uit Amsterdam. “Ik ben 32 jaar, heb twee universitaire masters op zak, werk 50 uur per week en kan toch geen eigen huis kopen. Toen mijn ouders zo oud waren als ik, hadden zij al lang een koophuis en een auto voor de deur. Dit lijkt voor mij zó ver weg en ik vraag me af of het ooit mogelijk zal zijn. Zeker als vrijgezel in Amsterdam is het leven niet makkelijk en vooral heel erg duur. En wat nog wel het meest frustrerend is? Dat mijn vriendinnen het wél allemaal lijken te hebben…”
Verder weg dan ooit
Als fiscalist bij één van de ‘Big Four’ heeft Marly een prima salaris. “Echt, daar kon ik vroeger alleen maar van dromen. Na mijn studie en masters kreeg ik een uitdagende traineeship en daarna ben ik hier blijven werken. Meteen ging ik lekker verdienen en kon voor het eerst sinds mijn studie zonder geldzorgen op vakantie. Grootse plannen had ik: een auto kopen, sparen voor een wereldreis en het kopen van mijn eerste huis. Die eerste twee heb ik kunnen waarmaken. Ik heb een fijne auto waar ik vooral gebruik van maak als het regent en die wereldreis maakte ik ook. Maar dat koophuis? Dat lijkt verder weg dan ooit!”
Groot verschil
Ook de vriendinnen van Marly hebben goede banen. “Allemaal verdienen we goed! En toch hebben zij wél bijna allemaal een koophuis en ik niet. Het grote verschil? Een aantal meiden hebben vermogende ouders en kregen een paar jaar geleden een jubelton. Precies hetgeen wat ze nodig hadden om wél kans te maken op een koopappartement in de stad. Het andere deel heeft, net als ik, helemaal geen rijke ouders. Maar zij hebben dan wel weer een partner die ook geld binnenbrengt. Hierdoor is het kopen van een huis veel haalbaarder.”
Constant aan het rekenen
Doordat de woonlasten van haar vriendinnen lager liggen en veel van hen een relatie hebben, houden ze meer geld over voor leuke dingen. “Ze gaan vaak borrelen op vrijdagmiddag na werk, organiseren weekendjes weg, trakteren zichzelf op een mooie tas of een duur paar schoenen en gaan vaak samen uiteten. Ik kan zo nu en dan met ze meedoen, maar ben in mijn hoofd constant aan het rekenen of ik niet te veel uitgeef. Mijn huur is torenhoog en als ik het een avond te bont maak, kan ik mijn huur of boodschappen nauwelijks nog betalen.”
Kan toch niet?!
Marly baalt zó dat ze financieel niet kan meekomen met haar vriendinnen. “Zij hebben er geen moeite mee en trakteren mij graag. Ze willen het liefst dat ik mee kan en doen er daarom samen alles aan om mij financieel een beetje uit de wind te houden. Zo lief van ze, maar toch voelt het niet goed om me zo vaak te laten trakteren. Ik ben een volwassen vrouw met een goede baan. Het kan toch niet dat een cocktail op het terras door mijn vriendinnen betaald moet worden?!”
Opties
Omdat haar salaris op dit moment niet veel hoger zal worden, heeft Marly een paar opties. “Ik kan nog minder gaan uitgeven en meer sparen, maar zelfs dan wordt het kopen van een huis lastig. Een andere optie is om Amsterdam te verlaten en ergens anders een huis te kopen. Maar ja: ik ken daar niemand en moet voor mijn werk dan elke dag een stuk met de auto of de trein om naar mijn werk te gaan. Mijn laatste mogelijkheid is het zoeken van een man met een goede baan. Net als mijn vriendinnen maken we dan veel meer kans op een koophuis. Maar de liefde laat zich niet dwingen.”
Ik baal
Niet alleen Marly heeft het probleem van geen huis kunnen kopen. “Er zijn veel meer leeftijdsgenoten met dit probleem. Ik zie zou gauw echt geen oplossing. Zeker niet voor mensen die in een dure stad studeren of werken. Toch stoot het mij steeds vaker tegen de borst dat er mensen zijn die het wél lukt. Ik baal dat ik me de lifestyle van deze vrienden niet kan veroorloven.”
Afbeelding: Jake Jackson via Unsplash
Veerle -
Komt omdat je jezelf te veel vergelijkt met je vrienden. Schoenen en tassenn kopen kan je uitstellen tot de uitverkoop of tas van duur merk e hands kopen. Zo ook met je kleding. Zet kleding die je niet draagt op Vinted te koop. Ook andere hebbedingetjes die alleen maar plaats innemen. Zet het uit je hoofd dat je in de stad moet wonen en geef prioriteit aan een koophuis, niet aan nieuwe wagen. Heb je echt een wagen nodig, koop hem dan tweedehands, je huis gaat nu voor. Of denk eens aan een goede ebike, bespaart je nog wel. Of een prima spportfiets, die bespaart je nog een sportschool abonnement.