fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maria la Montagne, Cocktail

Het is snikheet en daarom is het vandaag vast een goede dag om een blog te schrijven over cocktails. Wie op ‘cocktails’ gaat googelen, vindt maar liefst 65.400.000 hits! Waarmee ik maar wil aangeven hoe ontzettend populair cocktails tegenwoordig weer zijn. Ook benieuwd naar verrukkelijke, vreemde, leuke, beroemde en minder bekende cocktailverhalen?

De film Star Wars leeft bijvoorbeeld voort in een scala aan cocktails met namen als Wookie Ty Ty, Yoda Sac, Chewbaca, Harrison Ford en Obiwan Kenobi. Benieuwd wat er zoal in deze mixen zit? De Princess Pleasure bijvoorbeeld is een mix van banaan, kersen, kokosnoot, perziklikeur en ananas. Harrison Ford is juist een donkere uitvoering waarin een mix van koffielikeur, Irish cream en wodka in een glas gevuld met schaafijs gegoten wordt met een muntblaadje als versiering. Op zoek naar meer Star Wars-cocktailrecepten? Lees dan hier verder

Bij de huidige generatie cocktaildrinkers is de Amerikaanse jazzzanger Tony Bennet waarschijnlijk onbekend. Terwijl er wel een cocktail naar hem is vernoemd. Volgens de cocktailoverlevering vroeg deze met awards onderscheiden zanger ooit voor de aanvang van zijn optreden in Ceasar’s Palace aan de barman om een ‘oppepper’. Het werd een variatie op de Bloody Mary: een mix van tomatensap, wodka, worcestersaus, een kruidenmengsel én gepureerde mosselen. Ik bedoel maar, wie drinkt dit tegenwoordig nog?

Als je toevallig wel aan een Tony Bennet-cocktail nipt, dan heb ik een bijpassend duet gevonden van Tony en zijn jongere alter ego, Michael Bublé.

Aan de Napoleons Nightcap zit een heel ander verhaal vast. Deze cocktail dankt zijn naam aan een belangrijk bestanddeel dat afkomstig is uit het Zuid-Franse plaatsje Cognac. Deze plaats heeft een lange en voorname geschiedenis en is vernoemd naar het bekende Franse drankje. Door de crisis in de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg men behoefte aan een nieuwe afzetmarkt. Die vond men in rappers en hiphoppers als Sean – P. Diddy – Combs, Snoop Dogg en Jay Z: zij adopteerden cognac als hun favoriete mixdrank. Toen een van de cognacmakers een hiphopvideo van deze gasten zag, was hij geschokt: ‘We wisten niet dat cognac werd geassocieerd met dát soort mensen.’

Desondanks ontstonden er nieuwe cocktails met namen als French Connection en Thug Passion. Jay Z omschreef cognac als een ‘stijlvolle, sophisticated en verfijnde drank.’

Napoleons Nightcap

Ingrediënten: 1 deel crème de cacao, ¼ deel bananenlikeur, 1¼ deel Remy Martin Grand Cru cognac en 1 el room.

Als je meer weten over rap en Cognac:

http://blog.cognac-expert.com/clash-cultures-traditional-cognac-us-hiphop-america/

Dat de dames van Sex and the City tot cocktails inspireren, is geen wonder. De sexy namen van deze mixdrankjes verwijzen naar de personages in de film en de serie. Zo schijnt de Fashionista een bedwelmende, romantische verlokking te zijn, die wordt versierd met een rozenblaadje. De Socialite is nu al een klassieker en de Player wordt omschreven als een cocktail voor impulsieve sensuele persoonlijkheden. Tot slot heb je de Bombshell, Tja, die spreekt voor zich, lijkt mij.

Een andere bekende dame in cocktailvorm is de Margarita, een Mexicaans mixdrankje waarvan de naam door maar liefst vier personen wordt opgeëist.

Klassiekers in cocktailland zijn de Cuba Libre en de Singapore Sling: deze cocktails worden praktisch overal ter wereld geschonken. Een échte klassieker is natuurlijk de legendarische James Bond-cocktail, die geschonken werd in de eerste Bondfilm ‘Casino Royale’ uit 1967, waarvan in 2006 een nieuwe verfilming verscheen.

Waarschijnlijk is James’ uitspraak in deze film ‘shaken, not stirred’ beroemder dan de cocktail zelf die bestaat uit drie ingrediënten: wodka, martini en een groene olijf.

De nieuwste James Bondroman is geschreven door Jeffrey Deaver en (nog) niet verfilmd. Decor voor James’ nieuwe cocktail Carte Blanche – naar de titel van het boek – is de American Bar in het Savoy-hotel waar Ian Fleming, de oorspronkelijke schrijver van Bondboeken, regelmatig verbleef. Sinaasappel, angostura, triple sec en whisky vormen de belangrijkste ingrediënten van deze mix en de cocktail kan nu al worden toegevoegd aan de reeks klassiekers.

Hoe een cocktail ook heet en welke ingrediënten er in worden gebruikt, het belangrijkste is dat cocktails maken vooral een leuke bezigheid is. Een beetje oefenen in het builden, shaken, blenden, slammen of dubbel strainen is dan wel noodzakelijk!

http://youtu.be/nSy3sPJ2oiI

Maria la Montagne

Mijn alias is Maria la Montagne. Lang geleden heb ik aan de kunstacademie gestudeerd. Mijn drang om creatief bezig te zijn en mijn voorliefde voor kunst, geschiedenis en schrijven zijn altijd gebleven. Na mijn studie was ik werkzaam als redactiemedewerkster van diverse week- en maandbladen. Op het laatst had mijn werk niet veel met creativiteit te maken en moest ik mijn ideeën op een andere manier kwijt. Meedoen aan een schrijfwedstrijd waar ik mijn liefde voor historie in kwijt kon, was voor mij de aanzet voor het schrijven van verhalen, columns en dit blog. De research deed ik in ieder geval met veel plezier. Cheers!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook