fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s zwangerschapsdagboek: 13 weken zwanger van ons tweede dochtertje!

“Wat zie je er goed uit, je straalt helemaal!” zeiden een paar mensen uit mijn werkomgeving toen ik ze na een paar weken voor het eerst weer zag. “Je huid straalt en volgens mij ben je wat afgevallen?” probeerden ze om te ontdekken wat er anders aan mij was. De afgelopen weken kon ik alleen lachen en bedanken voor het compliment, maar ik nu mag ik ein-de-lijk vertellen waarom ik er een beetje anders uitzie: ik ben namelijk weer zwanger!

We gaan ervoor

Op 12 augustus 2017 werden Ward en ik voor het eerst ouders. En daar zijn we tot op de dag van vandaag met volle teugen van aan het genieten. Het ouderschap gaat ons makkelijk af en al snel hadden we allebei het gevoel ons gezin graag te willen uitbreiden met een broertje of zusje voor Sophia. Op haar eerste verjaardag hakten we de knoop door; nu gaan we ervoor.

Wereld van verschil

Net als bij de eerste, was het ook nu weer bijna meteen raak. Een grote zegen natuurlijk, vooral als je je bedenkt dat het vaak anders gaat. Hoewel de snelle bevruchting dus heel vergelijkbaar was met de eerste zwangerschap, lijkt de rest tot nu toe allemaal helemaal anders te verlopen. Zo had ik tijdens mijn eerste zwangerschap nauwelijks last van misselijkheid en vermoeidheid, maar heb ik de eerste acht weken van deze zwangerschap echt in de wc geleefd. Mijn aller liefste schoonouders zijn zelfs een keer helemaal vanuit Nijmegen naar Amsterdam gereden om me te helpen met de verzorging van Sophia. En kon ik bij mijn eerste zwangerschap niet sporten door een ski-blessure aan mijn stuitje, ben ik bij deze zwangerschap nog drie tot vier keer per week aan het sporten en let ik meer op mijn voeding. Een wereld van verschil dus!

Focus op de tweede zwangerschap

In de zwangerschapsdagboeken die ik tijdens mijn zwangerschap van Sophia op Damespraatjes schreef, lag de focus vooral op mijn beleving van de eerste zwangerschap, alle onzekerheden die daarbij komen kijken en de lessen die ik als aanstaande moeder leerde. Ook nu wil ik weer regelmatig zwangerschapsdagboeken publiceren, maar zal de focus meer liggen op het krijgen van een tweede kind en het verschil met de eerste zwangerschap. Zo ben ik benieuwd wat dingen zijn die zowel in de eerste als tweede zwangerschap leuk zijn om te doen en wat juist niet. En welke dingen ga ik dit keer helemaal anders aanpakken? Ook het toeleven naar een tweede bevalling is totaal anders dan naar een eerste, hoe bereid ik mij dit keer voor? Wetende hoe ongelofelijk veel pijn het kan doen… Hoe dan ook: bijzonder om hier weer mee bezig te mogen zijn!

Weer een meisje

Ook dit keer hebben we een NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) laten uitvoeren. Tijdens mijn zwangerschap van Sophia kon dit nog niet in Nederland, ik liet mijn bloed toen in België onderzoeken. Inmiddels is het in Nederland wél mogelijk, maar hebben wij ervoor gekozen het alsnog in het buitenland te laten onderzoeken. Dit keer ging mijn bloed naar de Verenigde Staten, waar ze naast het opsporen van meer aandoeningen, ook een hogere betrouwbaarheid van de test hebben én het geslacht (in tegenstelling tot Nederland) wel bekend mogen maken. Zaterdagmiddag werd ik tijdens een wandeling met Sophia, Ward en hond Sambal door mijn verloskundige gebeld: het resultaat van de NIPT was goed en het wordt weer een meisje. Ik was écht extreem blij dat we nog een meisje krijgen. Ik kom zelf uit een meidengezin met twee jongere zusjes en kijk daar altijd met fijne gevoelens op terug. Ward moest even slikken toen hij hoorde dat het weer een meisje is. Niet omdat hij een meisje niet leuk vind, maar meer omdat het dan dus géén jongetje is. Inmiddels is hij helemaal aan het idee gewend en super happy.

Heb jij nog leuke tips?

Ik ben heel benieuwd of jullie nog goede (tweede) zwangerschapstips voor mij hebben! Laat ze achter in de comments onder dit artikel of op onze Facebookpagina. Vind ik altijd super leuk om te lezen 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook