fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s Zwangerschapsdagboek: Op bevalcursus

“Moet dat echt? Een bevalling gaat toch instinctief?” wordt me door een man gevraagd tegen wie ik vertel dat Ward en ik zondag op bevalcursus gaan. “En Ward, waarom zou jij daar in godsnaam mee naartoe gaan? Dat is toch iets wat zij moet doen?” Gelukkig heeft Ward zijn antwoord klaar en kan hij heel goed verklaren waarom hij meegaat. Hij moet van mij. Geen discussie over mogelijk.

Waarom Ward mee moet van mij

Ook Ward reageerde aanvankelijk niet bepaald enthousiast op de door mij voorgestelde bevalcursus. Hij had wel leukere dingen die hij in het Pinksterweekend kon doen en ook het idee van puf-oefeningen maakte hem niet veel enthousiaster. Toch moest hij mee van mij. Een kind krijgen is immers iets wat je samen doet en zijn steun heb ik dan echt wel nodig. Verder heeft hij sowieso al minder afspraken rondom ons kindje; naar de verloskundige, bloedprikken en andere baby-gerelateerde dingen doe ik meestal alleen. En dat is helemaal goed. Dat de baby en ik één zondag van zijn tijd opslokten, kon er bij hem om deze reden wel in.

Hijgen en puffen

Zondagochtend stappen we op de fiets richting de cursus. “Ik heb er eigenlijk best zin in” zegt Ward tegen mij. Fijn, want ook ik heb er heel veel zin in. Na een kort fietstochtje en drie trappen naar boven komen we (en dan met name ik) hijgend in het huis van cursusleidster Guillette binnen. “Je kunt wel horen dat we hier met zwangere vrouwen zijn” roept iemand terwijl er drie hijgende vrouwen op de stoelen rondom de cursustafel zitten te puffen. Grappig, pas nu realiseer ik me dat mijn longen steeds minder de ruimte krijgen en dat ook de andere cursisten hier last van hebben.

De bindende factor

Na een kort kennismakingsrondje krijgen de vaders het woord. Wat vinden zij tot nu toe van de zwangerschap? Een goede zet om de mannen er direct bij te betrekken. Ward zal vast niet de enige zijn geweest die in de eerste instantie hele andere plannen had op zijn vrije zondagmiddag. We hebben een leuke groep met vier stellen waarin je merkt dat ieder stel verschillend is en anders met de zwangerschap omgaat. Maar, wat je bovenal merkt, is dat er één ding is wat ons bindt: alle mannen en vrouwen aan tafel houden nu al enorm veel van hun kindje en doen er alles aan om te zorgen dat het goed gaat.

Thuis bevallen

Guillette laat ons allemaal vertellen over de plek waar we het liefste willen bevallen. Eigenlijk iedereen kiest ervoor om in het ziekenhuis te bevallen. Ook ik had tot een paar weken geleden die wens, maar ben hier wel op teruggekomen. Ons nieuwe huis is zo fijn en ik voel me er zo ontspannen, dat ik toch graag thuis zou willen bevallen. Zonder pijnstilling (ook iets waar ik in de eerste instantie anders over dacht). Hoe het uiteindelijk loopt weet ik natuurlijk niet, maar als het kan gebeurt het thuis. We zien wel hoe het loopt.

Wat er tijdens de cursus verder aan bod komt

Tijdens cursus komen er nog meer onderwerpen aan bod. Zo bespreken we mogelijke pijnbestrijding, ademhalingstechnieken om beter met de pijn om te gaan, de rol van de partner tijdens de bevalling, wat er fysiek met je lichaam gebeurt tijdens een bevalling, welke houdingen je kunt aannemen, hoe je zelf de regie houdt en dat je partner jouw advocaat is. Allemaal dingen die ik heel erg nuttig vond. Ook het praten over de bevalling zorgt ervoor dat mijn beeld van de bevalling beter is geworden. We hebben een video van een échte bevalling gezien en dit ging er een stuk relaxter aan toe dan ik tot nu toe altijd dacht. Stiekem krijg ik er zelfs steeds meer zin in. Kom maar op!

Wil jij ook de cursus doen?

Ben jij ook zwanger en op zoek naar een goede bevalcursus in Amsterdam? Dan kan ik je de ééndaagse kenniscursus bij Guillette echt aanraden. Ik heb er veel van geleerd en ook Ward was heel erg enthousiast. De mannen worden er goed bij betrokken en leren er veel van. Ook voor hun is het een spannende periode en zo kunnen ook zij zich goed voorbereiden. Kijk voor meer informatie op de website van Cursus Bevallen.

Hoe ging dit bij jou?

Heb jij ooit een bevalcursus gedaan? En heb jij het idee dat je hier iets aan gehad hebt? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en verhalen! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook