fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s Zwangerschapsdagboek: Met zwangerschapsverlof

Als je mij een paar maanden geleden had verteld dat ik een maand lang moest ‘niksen’, had ik je voor gek verklaard. Toen ik zwanger werd wist ik natuurlijk dat op een dag mijn verlof zou ingaan, maar daar echt naar uitkijken? Dat deed ik niet. In tegendeel zelfs… Ik keek er flink tegenop. Het idee van een ontbrekende dagindeling, me niet ‘nuttig’ maken en alleen maar niksen stond mij  totaal niet aan. Gelukkig kwam daar na 34 weken zwangerschap verandering in.

Een uitkering!

In Nederland hebben wij zwangere vrouwen het goed voor elkaar. Tussen de 34 en 36 weken zwangerschap ga je met verlof en ook na je bevalling mag je zo’n 10 tot 12 weken thuis met je kindje blijven. Het is voor ons heel normaal, maar in veel andere landen is het heel wat slechter geregeld. Zo werken veel vrouwen in de Verenigde Staten bijna tot hun bevalling door en krijg je in Estland maar 35 procent van je salaris doorbetaald. In Nederland is het dus zo slecht nog niet. Zoals je misschien weet is Damespraatjes mijn werk en heb ik dan ook geen werkgever (of ik ben zelf mijn werkgever, het is maar hoe je het bekijkt). Ook voor vrouwen met een eigen bedrijf is het goed geregeld: je kunt de Zwanger en Zelfstandig regeling aanvragen bij het UWV. Momenteel krijg ik dus een uitkering en daar ben ik natuurlijk heel blij mee! Deze uitkering werkt bijna hetzelfde als het gewone zwangerschapsverlof. Ook ik kan tussen de 34 en 36 weken met verlof en heb recht op minimaal 16 weken. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je het afgelopen jaar in je onderneming hebt gewerkt, of het inkomen dat je uit je onderneming hebt gehaald. De maximale uitkering die je kunt ontvangen is het minimumloon dat voor jouw leeftijd is afgesproken. Ik heb het afgelopen jaar minimaal 1.225 uur gewerkt en krijg dus de ‘volle mep’: € 1.565,40 per maand.

Luieren

Goed, nu je weet hoe het zit met het financiële deel  van mijn zwangerschapsverlof, is het leuk om terug te gaan naar de invulling ervan! Zoals ik al schreef zag ik er aan het begin best wel tegenop. Na 34 weken kwam hier verandering in doordat dit het moment was waarop ik de zwangerschap voor het eerst echt zwaar begon te vinden. Op wat kleine kwaaltjes na heb ik een modelzwangerschap, maar vanaf die 34 weken sliep ik slecht, kreeg ik last van mijn bekken en stond mijn hoofd gewoon niet meer naar werken. Ik besloot die twee laatste weken dan ook halve dagen te gaan werken en dat was heerlijk. In de ochtend even knallen op kantoor, tussen de middag lekker luieren en babyboeken lezen. Zo kwam ik die twee laatste weken wel door.

Afgelopen maandag was het zo ver: ik was 36 weken zwanger en mocht/moest dus écht met verlof. Wat had ik daar die laatste weken naar uitgekeken! Toen ik maandagochtend wakker werd en besefte dat ik helemaal niks hoefde, werd ik overspoeld door een vlaag van ontspanning. Ik sloot nogmaals mijn ogen en besloot lekker een uurtje langer te blijven liggen. Heerlijk.

Bikinilijn scheren

Mijn dagen zijn tot nu toe steeds gevuld, maar alleen met leuke dingen. Ook doe ik overal nu minstens twee keer zo lang over. Niet alleen doordat ik echt een mega buik heb, maar ook omdat het gewoon kan. Bij de ene activiteit speelt de mogelijkheid tot relaxen een grotere rol voor het langer duren van de activiteit. Bij de andere activiteit speelt mijn omvang een grotere rol. Klein voorbeeld: heb jij ooit je bikinilijn en benen geprobeerd te scheren zonder dat je deze nog kunt zien? Ik kan je vertellen: je hebt er een kwartier langer voor nodig en dan is het heel lekker als je niet snel naar kantoor moet.

De babykamer is zo goed als af!

Ook zijn we deze week aan de slag gegaan met de babykamer. Deze heeft wekenlang onuitgepakt in haar kamertje gestaan, maar het leek mij toch praktisch om deze wel vóór de bevalling af te hebben. En dat is gelukkig  gelukt 🙂 Wat vinden jullie van het (voorlopige) resultaat?

Babykamer

Ons hondje Sambal vindt het er heerlijk in ieder geval!

Andy Warhol in Amsterdam

Verder ben ik samen met mijn mama Sandra naar de Andy Warhol expositie in de Amsterdamse Beurs van Berlage geweest. Hier werden enorm veel werken van hem getoond en was zeker de moeite waard. Ik ben een groot Warhol fan (San en ik hebben vorig jaar in New York ook veel van zijn werken bekeken) en dit was dan ook een top-activiteit. Ik kan jullie de expositie allemaal aanraden! Ook heel leuk om te combineren met een dagje winkelen in Amsterdam (de Beurs van Berlage ligt bij de Dam en het Centraal Station). Kijk voor meer info over de expositie op Andywarhol.amsterdam.

IMG_5513
IMG_5511
IMG_5498
IMG_5489

Nog drie weken te gaan

Over drie weken ben ik uitgerekend (op 28 augustus) en ik heb als het goed is dus nog heel wat tijd om nog meer te luieren. Ik wil nog de laatste hand aan haar kamertje leggen, mijn ziekenhuistas inpakken en genieten van de laatste weken als niet-moeder.

Hoe kijk jij terug op je zwangerschapsverlof? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook