fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s Zwangerschapsdagboek: Deze fouten maakte ik tijdens mijn eerste zwangerschap

Wat is het ouderschap toch een leerzaam iets. Als jonge moeder leer ik elke dag bij. Soms zijn dit leuke lessen, maar soms ook zeker harde lessen. Gelukkig komt het altijd goed en probeer ik in ieder leermoment wat moois te zien. Die leermomenten zijn er niet alleen in het moederschap, maar ook zeker al in de zwangerschap. En wat beleefde ik tijdens mijn eerste zwangerschap veel leermomenten! Het mooie is: dat kan ik tijdens deze zwangerschap allemaal anders doen. Vandaag ben ik precies 19 weken zwanger (en dus bijna op de helft). Een mooi moment om eens te kijken naar de fouten die ik tijdens mijn eerste zwangerschap maakte, die ik dit keer (bijna) niet meer maak. 

1. Ik stopte met sporten

Sporten tijdens de zwangerschap is niet alleen leuk en lekker, het is ook erg goed voor je. Vrouwen die tijdens de zwangerschap (op de juiste manier) blijven bewegen, voelen zich langer fit, gaan sterk de bevalling in en herstellen sneller na de bevalling. Ook helpt het je je gewicht onder controle te houden en is het goed voor de bekkenbodemspieren. Hoewel ik dit allemaal wist, heb ik tijdens mijn bevalling niks, maar dan ook echt helemaal niks, aan sport gedaan. Jammer, want mede hierdoor ben ik 30 kilo aangekomen en voelde ik me alles behalve fit. Dit keer doe ik het helemaal anders en ben ik gewoon doorgegaan met hardlopen en doe ik hier nu twee keer per week Mom in Balance bij. En ja hoor! Het werkt. Ik heb nog nergens last van, ben (nog) geen kilo aangekomen en zit heerlijk in mijn vel.

Hardlopen tijdens mijn vakantie in Florida (hier was ik 5 weken zwanger)

Hardlopen tijdens mijn vakantie in Florida (hier was ik 5 weken zwanger)

2. Ik at voor twee

Een extra boterham bij het ontbijt, een extra banaan tussendoor en een extra bordje eten tijdens het avondeten… En dat elke dag! Hoewel ik niet écht voor twee at, at ik wel veel te veel tijdens mijn eerste zwangerschap. Ergens wist ik natuurlijk dat ik het niet moest doen, maar ik vond het moeilijk om de controle te houden. Die 30 kilo zijn dus niet alleen van het niet-sporten, maar ook absoluut door het eten. Dit keer heb ik een voedingsdeskundige die mij helpt de juiste keuzes te maken. En dat voelt zo lekker!

Foto tijdens op laatste werkdag tijdens mijn eerste zwangerschap (1 week voor de bevalling). Wat was ik dik geworden!

Foto gemaakt op laatste werkdag tijdens mijn eerste zwangerschap (1 week voor de bevalling). Wat was ik dik geworden!

3. Ik dacht dat bekkenpijn wel mee zou vallen

Vanaf week 17 kreeg ik tijdens mijn eerste zwangerschap last van een drukkend gevoel in mijn vagina en een zeurende pijn in mijn heup als ik ’s nachts op mijn zij lag. Ja hoor: bekkenpijn. Heel vervelend, vooral omdat ik er heel slecht door sliep. Pijn aan het bekken wordt deels veroorzaakt door hormonen, maar ook deels door gedrag. Door een juiste zit- en sta-houding aan te nemen, voldoende te blijven bewegen en het niet te gek te maken met tillen en sjouwen, kan je de schade enorm beperken. En laten dat nou allemaal dingen zijn waar ik me tijdens de eerste zwangerschap totaal niet mee bezig hield. Lesje geleerd! Dit keer ben ik mij bewuster van de het feit dat bekkenpijn erg vervelend is en je dus zeker je best moet doen om het zo veel mogelijk proberen te voorkomen.

IMG_5793

Hier was ik zo’n 35 weken zwanger en zat na werk elke dag uitgeteld en met pijn op de bank.

4. Ik maakte me zorgen om hele kleine dingen

De babykamer, geld, mijn rol als aanstaande moeder en mijn relatie; tijdens mijn eerste zwangerschap maakte ik me enorm veel zorgen. Als ‘ervaren’ moeder kijk ik hier nu met ongeloof op terug. Het komt namelijk allemaal wel goed! De babykamer komt gewoon op tijd af (en is dat niet zo, dan niet), ook financieel komt het goed (een kind heeft tenslotte vooral liefde nodig) en over mijn relatie hoef ik me ook geen zorgen te maken (we houden van elkaar en kijken heel erg uit naar de toekomst samen). In deze zwangerschap heb ik deze dingen losgelaten en dat is zo lekker! Zoals Bobby McFerrin al zei:

5. Ik nam geen hulp aan

Ik heb een geweldige lieve familie en vriendengroep. Toen ik bekendmaakte zwanger te zijn werd mij dan ook van alle kanten hulp aangeboden. Van het uitlaten van de honden tot het halen van een tasje boodschappen en van het helpen tijdens onze verhuizing tot het inrichten van de babykamer: iedereen wilde helpen. En toch…. Toch nam ik bijna geen hulp aan. Ja, ik kon het gewoon zelf doen, maar het was een stuk makkelijker geweest als ik wel wat van deze hulp had aangenomen. Ik probeer dat nu meer te doen, maar merk dat ik het nog wel heel moeilijk vind.

Hier was ik zelf het babybedje in elkaar aan het zetten (met 36 weken zwangerschap).

Hier was ik zelf het babybedje in elkaar aan het zetten (met 36 weken zwangerschap).

Je ziet: het mooie aan het maken van fouten, is dat ze goede leermomenten opleveren. Reken het jezelf dan ook niet te hard aan als er iets misgaat, je krijgt later altijd de kans om het anders te doen.

Wat zijn leermomenten uit jouw (eerdere) zwangerschap(pen)? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook