fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s seasonal tips and tricks: Hoe hol je een pompoen uit?

Toen ik een paar jaar geleden voor studie en sport voor een jaar in Californië ging wonen vond ik het niet alleen belangrijk om de taal goed te leren spreken, maar ook wilde ik tijd investeren in het leren kennen en deel uitmaken van de Amerikaanse gebruiken en cultuur.

Nou moet ik zeggen, zonder mijn lieve Amerikaanse waterpolo team was ik nu nog steeds super European geweest . Toen ik de eerste week vertelde dat ik nog nooit naar een honkbalwedstrijd was geweest, nog nooit een milshake van een liter naar binnen had gewerkt en nog nooit een pompoen voor Halloween had uitgehold werden er meteen diverse ‘team bonding activities’ georganiseerd.

Na weken van eten, drinken en sportevenementen bezoeken kwam eindelijk een van mijn favoriete americanize lessen aan bod: het vieren van een goed Halloween feest. Vandaar, na het eten van een heerlijke Amerikaanse hamburger: met het hele team naar de pumpkin patch! Je zult je wel afvragen, what the **** is een pumpkin patch? Een pumpkin patch is een jaarlijkse beurs die op veel plekken (vaak parken, parkeerterreinen of schoolpleinen), in de weken voor Halloween, plaatsvindt. De beurs is over het algemeen afgezet door middel van grote builen stro en overal staan pompoenen. Op deze oranje (JA! VOELDE IK ME TOCH WEER EEN BEETJE HOLLANDS!) beurs mag je alle pompoenen aanraken, vasthouden en een band met ze opbouwen. Dit alles onder de voorwaarde dat je er een koopt natuurlijk.

Thuis aangekomen, met een pompoen van minstens 10 kilo onder de arm, gingen we aan de slag met het uithollen van mijn eerste jack-o’-lantern (in het Nederlandse gewoon uitgeholde pompoen). Omdat dit toch echt een van mijn hoogtepunten in The States was, deel ik graag een goede uithol techniek met jullie. Wie wil er tenslotte geen mooie oranje rakker voor de deur hebben staan?

Stap 1:

Sleep je kinderen, neefjes, nichtjes, vriendinnen en vrienden mee naar de supermarkt, tuincentrum of de lokale boer en koop de grootste pompoen die je kunt vinden.

Stap 2:

Snijd de bovenkant van de pompoen eraf, zodat je een deksel creëert.

Stap 3:

Schraap met een lepel de pompoen leeg. Let er op dat je AL het vruchtvlees verwijdert, anders lukt het uitsnijden van jouw ontwerp niet.

Stap 4:

Teken een gezicht op de pompoen. Belangrijk: maak gebruik van simpele vormen die je in 1 keer uit kan snijden. Ogen met pupillen, neuzen met piercings en wangen met tattoo’s kunnen nogal een (tot waanzin drijvende) uitdaging zijn.

Stap 5:

Begin met het uitsnijden van het getekende design. Doe dit met een scherp mes, anders ben je volgend jaar nog niet klaar. Mocht je dit met kinderen doen, let dan op dat zij niet als ‘de rund die met pompoenen stunt’ hun trick-or-treat rondje hoeven te lopen.

Stap 6:

Yes, je bent bijna klaar! Knal een waxine lichtje in de pompoen, zet hem voor je deur, en…. GRIEZELEN MAAR!

Dit waren Mara’s seasonal tips & tricks: Halloween.

Mocht je toch nog wat meer instructie nodig hebben bij het uithollen van je pompoen, dan kun je onderstaand filmpje bekijken.

3 reacties

Marina -

Leuk artikel Mara, herkenbaar na onze rondreis door Californië. Niet vergeten om van het vruchtvlees een lekker soepie te maken.Ik zal een recept bijvoegen. Hij is super lekker, 4 liter voor collega’s gekookt, schoon op!

Pompoensoep met Geitenkaas

• 2 eetlepels olijfolie
• 2 gesnipperde uien
• 2 eetlepels grove mosterd
• 1 kilo pompoen in stukjes gesneden (mag met schil)
• 1 liter kippenbouillon ( 1 liter water + 2 tabletten)
• Ong. 100 ml kookroom
• 1 eidooier
• 100 gram zachte geitenkaas
• Lente-uitjes of bieslook
• Peper, zout
• Mespunt nootmuskaat

Bereiding:
Fruit het uitje ongeveer 4 minuten in de olijfolie. Doe de laatste minuut de mosterd erbij en laat deze nog even zachtjes aanzweten.
Voeg de pompoenblokjes toe en laat deze heel even zachtjes meebakken.
Giet de bouillon erbij en laat het een kwartier tot half uur koken (tot blokjes pompoen zacht en gaar zijn).
Pureer het met de staafmixer tot een gladde massa.
Klop de eidooier los met de room, roer er een paar lepels warme soep door en giet dit, van het vuur af, al roerend bij de soep.
Breng de soep op smaak met een mespunt nootmuskaat, zout en peper.

Verdeel de geitenkaas in stukjes in een kop of bord en giet de pompoensoep erop.
Werk af met de lente-uitjes!

Eet smakelijk!

sandra -

Marina, een heerlijke toevoeging aan het verhaal van Mara!

Giselle -

Wat enorm leuk, Mara, dat je het uithollen van zo’n pompoen en het uitsnijden van een gezichtje met ons hebt willen delen. Als voormalig handenarbeidlerares interesseren zulke dingen me echt! Wie weet komt het nog eens van pas. Het lijkt me gezellig staan, zo’n smiling pumpkin in de tuin. Dank je wel voor de tips en voor het leuke verhaal. Groetjes van Giselle

Reageer ook