fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara schrijft een brief aan Sandra: “Lieve mama, als jij doodgaat… Wat wil je dan?”

Er zijn heel veel onderwerpen waar ouders met hun kinderen over praten. De kleinkinderen, gezamelijke plannen voor de feestdagen en ongetwijfeld zo nu en dan een familieruzie die uitgesproken moet worden. Toch is er één onderwerp waar maar bijzonder weinig over gesproken wordt: de dood. Toch is het belangrijk om dit te doen, want te vaak blijven nabestaanden achter met de vraag: wat wilde mama eigenlijk? Ik besloot mijn moeder Sandra een open brief te schrijven waarin ik haar vraag hier mee aan de slag te gaan. Lees je met ons mee?

Lieve mama,

Laatst sprak ik met een vriendin over de bijzondere samenwerking die ik met jou heb. Samen aan Damespraatjes werken met je moeder. Hoeveel mensen zijn er nou die zoiets doen? En waarbij dat ook nog eens zo goed gaat? Ik realiseerde me dat onze samenwerking heel bijzonder is en dat we elkaar zo goed als elke dag spreken. We spreken elkaar niet alleen over ons werk, maar ook vaak over mijn dochtertje Sophia en de gewone dagelijkse dingen. Ik wil dat je weet dat ik dit enorm waardeer en dat ik hoop dat we dit nog lang zo kunnen doen!

Toch wil ik door middel van deze brief iets bespreekbaar maken. Er is namelijk een onderwerp waar wij eigenlijk nooit over praten. En dat terwijl het een onderwerp is waar we vroeg of laat mee te maken krijgen. Niet alleen wij, maar iedereen. Ik heb het over de dood en de bijbehorende uitvaart. Over de dood heb je zelf bijzonder weinig te zeggen, maar over je eigen uitvaart des te meer.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. En wat jouw voorkeuren en wensen zijn. Ik zag dat je bij Monuta online je uitvaartwensen kunt invullen, zodat wij op de hoogte zijn. Ik weet uit een eerder artikel van jou hoe jij graag begraven zou willen worden. Heel fijn, want zo weet ik in ieder geval iets! Maar er zijn nog veel meer keuzes die je moet maken. Ik weet natuurlijk dat je dol bent op de muziek van Amy Winehouse, maar wil je dat ook op je begrafenis? Borrelen kan je als de beste, dus zou je ook borrelhapjes en wijn op je uitvaart willen? Of ga je toch voor de traditionele koffie en cake? En misschien een beetje een gekke vraag: in welke kist zou je willen liggen? Je kan dit allemaal vastleggen in jouw overzicht met uitvaartwensen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het aan ons overlaat, maar ook dit kan je invullen. Dit geeft veel duidelijkheid. Zou jij dit voor ons willen doen? Ik weet dat het geen ‘gezellig’ onderwerp is, maar het is belangrijk voor mij om te weten hoe jij jouw uitvaart en afscheid vorm wil geven. Die periode is vast al moeilijk genoeg!

Lieve mama, ik hoop dat het nog heel lang duurt en dat we nog veel waardevolle momenten met elkaar mogen delen. Ik kijk uit naar jouw wensenlijst. Laten we hem onder het genot van een uitgebreide lunch doornemen.

Liefs,
je dochter Mara


Lieve Mara,

De dood… Je hebt gelijk, dat is helemaal geen gezellig onderwerp! En vooral niet omdat ik nog middenin het leven sta. Ik geniet van mijn werk, ben lekker aan het sporten en wil zo veel mogelijk leuke dingen met mijn familie en vrienden doen.

Toch vind ik dat je helemaal gelijk hebt. Het is goed om vast te leggen wat je zou willen als je komt te overlijden. Niet zozeer voor mijzelf, maar voor jullie. Ik weet nog hoe erg ik het vond toen mijn ouders overleden. Ze hebben altijd voor mij gezorgd en van mij gehouden en ineens waren ze er niet meer. Er moest zo veel geregeld en besloten worden, dat er die eerste periode nauwelijks ruimte voor het verdriet was. En dat terwijl ik die ruimte wel nodig had! Ik hoop jullie meer ruimte te geven door alles op voorhand goed te regelen en vast te leggen.

Je zei dat Monuta een tool heeft waarin ik mijn uitvaartwensen kan vastleggen. Ik kende dit nog niet, maar ik ga dit invullen. Een vriendin vertelde me laatst trouwens ook dat ze een checklist hebben met dingen die geregeld moeten worden bij een uitvaart. Misschien kunnen wij deze samen doorlopen, zodat je (wanneer het moment komt) weet wat je nodig hebt en waar je het kunt vinden. Wanneer de uitvaart nabij is, is het ook mogelijk een gesprek te hebben met een uitvaartverzorger. Dit gaat voor ons nu niet op natuurlijk, maar het is wel goed om te onthouden.

Lieve Mara, ik ga het in orde maken. Ik vind het idee van een lunch waarbij we alles kunnen doorspreken een hele goede. Volgende week doen?

Liefs,
je mama Sandra

Wat wil jij?

Heb jij ooit al nagedacht over jouw laatste feestje? Of is dit misschien iets wat helemaal niet belangrijk voor jou is? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Dit artikel is tot stand gekomen in overleg met Monuta

1 reactie

sandra -

Dank je wel voor je berichtje. Het artikel is inderdaad tot stand gekomen in overleg met Monuta. Voor ons was het een super mooie gelegenheid om met elkaar te kijken wat we willen na onze dood. Dat doe je vaak niet zomaar en we zijn heel blij dat we het op deze manier hebben kunnen doen. Liefs Sandra van Damespraatjes

Reageer ook