Ken je hem nog: snoep verstandig, eet een appel? De appel is al jaren één van de meest geliefde vruchten van ons land en dat is niet voor niets. Hij is lekker uit het vuistje, maar ook taarten, sappen en sauzen zijn een specialiteit van de vrucht. Voor Damespraatjes de hoogste tijd om eens wat leuks met de appel te doen. Ik las ‘Appeltaart’ van Janneke Philippi en bereidde een van de vele heerlijke appeltaart recepten uit haar boek.
Het boek mag dan wel ‘Appeltaart’ heten, het boek bevat echt niet alleen de taarten zoals je grootmoeder ze vroeger maakte. Het is een modern boek met verfrissende recepten die soms in de verste verte niet meer op een traditionele appeltaart lijken. Zo bereidde ik een appel-tiramisu, super leuk! Maar in het boek kwam ik bijvoorbeeld ook een chocolade-appeltaart, crèmetaart met appel en rabarber en baklavarolletjes met appel tegen. Stuk voor stuk lekker en met appel!
Lees ook: Stroopwafel-Brownie trifle
Maar goed, over een kookboek vertellen is natuurlijk niet echt geloofwaardig. Ik moet het echt proberen. Proeven jullie met me mee?
Ingrediënten voor appel-tiramisu
- 500 g mascarpone
- 200 ml slagroom
- 3 eetlepels poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 handappels
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 50 g walnoten
- 100 ml espresso
- 2 eetlepels kaneellikeur
- 24 lange vingers
Bereiden van appel-tiramisu
- Klop met de mixer of keukenmachine de mascarpone met de slagroom, 2 eetlepels poedersuiker en de vanillesuiker tot een dikke crème
- Schil de appels en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Verhit de olie in een koekenpan en bak de appelschijfjes 2-3 minuten per kant. Strooi 1 eetlepel poedersuiker, de kaneel en de walnoten over de appel. Schep goed om tot de poedersuiker gesmolten is en licht kleurt (karameliseren). Neem de pan van het vuur.
- Schenk de espresso met de likeur in een diep bord. Doop één voor één de helft van de lange vingers in. Leg do koekjes naast elkaar op een rechthoekige schaal. Strijk de helft van de mascarponecrème erover. Verdeel de helft van de appel erover.
- Doop de resterende lange vingers in de espresso en leg ze naast elkaar op de appel. Verdeel de rest van de crème en de appel erover. Je kunt de tiramisu meteen serveren of afgedekt in de koelkast bewaren.
En, wat vonden jullie van deze appel-tiramisu? Ik vond hem echt heerlijk, al zat ik na een heel klein stukje al echt belachelijk vol. Volgende keer ga ik één van de wat lichtere recepten proberen, hopen dat ik er dan wat meer van op kan. Wanneer ik dit wel zou maken? Als er vrienden komen eten en ik heb snel een heerlijk dessert nodig. Doordat je niks hoeft te bakken ben je al binnen 30 minuten klaar. Lekker én snel dus.
Lees ook: Mara maakt een ROLO Cheesecake
Appeltaart
Janneke Philippi
ISBN 9045206366
Claudia -
Wat een heerlijk recept, deze ga ik uitproberen!