fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara komt 4 kilo aan tijdens de feestdagen: “Ik wist niet dat het kon!”

De feestdagen van 2020: een editie om nooit te vergeten. Geen lange tafels met alle familie, geen grote oud en nieuw feestjes en heel veel thuiszitten. Heel erg jammer, maar ik heb er best van genoten! Als gezin gebeurt het ons maar weinig dat we tijd met z’n vieren hebben. Doordeweeks zijn we veel aan het werk en in het weekend spreken we vaak af met vrienden en familie. Erg gezellig natuurlijk, maar deze kerstvakantie besloten we écht te genieten van de rust. En dat hebben we met volle teugen gedaan! 

Altijd de rem erop

Niet alleen nam ik mij voor om honderd procent te genieten van de rustige dagen, ook heb ik mezelf voor het eerst in jaren geen restricties met betrekking tot eten en drinken opgelegd. Van verjaardagen tot kerstfeestjes: ik had altijd een soort rem erop. Wist ik bijvoorbeeld dat ik in de avond veel en ongezond zou eten, dan sprak ik met mezelf af om overdag extreem weinig en gezond te eten én verplicht te gaan sporten. Het effect: ik kwam tijdens vakanties en feestdagen eigenlijk nooit veel aan.

Eten waar mijn lichaam om vroeg

Dit jaar gooide ik de zelfopgelegde restricties overboord. Geen mini-ontbijt op de dag van het kerstdiner, geen 10-kilometer hardloopronde over de hei ter compensatie van de oliebollen en gewoon eten en drinken waar ik zin in had. Heerlijk vond ik het, de vrijheid om te eten of drinken zónder calorieën te tellen. Het had bijzonder veel positieve effecten: ik sliep beter, zat beter in mijn vel, had meer zin om dingen te ondernemen en ervoer minder irritaties om kleine dingen. Het leek wel alsof ik altijd honger had gehad en mijn lichaam voor het eerst gaf waar het echt om vroeg. Dat kan alleen maar goed zijn toch?

Het gewoon laten gaan

Er zijn mensen die stellen dat je zal afvallen als het ‘het gewoon laat gaan’. Voor mij gaat die vlieger duidelijk niet op, want toen ik vanmorgen op de weegschaal ging staan schrok ik mij een hoedje. Maar liefst vier kilo kwam ik aan in twee weken tijd. Ik wist niet dat dit mogelijk was! Maar als ik goed nadenk, weet ik wel waar het hem in zit. Elke ochtend een uitgebreid ontbijt, iedere middag een lunch met luxe broodjes, volvette borrelplanken en ’s avonds steevast een heerlijk diner, met toetje én een glaasje port. Beweging heb ik wel gekregen (zo liep ik gisteren nog meer dan 7 kilometer hard), maar dat compenseert niet voor alle extra calorieën.

Jojo-effect

Een andere reden waarom ik zoveel ben aangekomen, is denk ik omdat mijn lichaam de laatste tijd juist tekorten opliep. Voor mijn huwelijk in september viel ik bijna vier kilo af en daarna heb ik die er vrij goed af weten te houden door gezond te blijven eten. Dat tekort in calorieën van toen zorgt voor een extreem jojo-effect als je flink gaat eten. Hierdoor denk ik dat mijn calorieën tijdens de feestdagen dubbel hebben geteld.

Regels hard nodig

Mijn jas krijg ik met moeite dicht, mijn onderkin voelt als een kussentje tussen mijn hoofd en nek en ik voel me als een oempa loempa op z’n zwaarst. Waar het niet hebben van restricties op het gebied van voeding eerst heerlijk was, voelt het nu helemaal niet meer goed. De weegschaal geeft aan dat ik maar liefst vier kilo ben aangekomen en ook het feit dat mijn kleding niet meer mooi zit, geeft mij geen tevredenstellend gevoel. Ergens maakt het mij best somber, want deze afgelopen dagen zijn het bewijs dat ik toch echt regels moet opstellen voor mezelf als het om voeding gaat. Stiekem had ik gehoopt dat het ‘loslaten’ ook voor mij zou werken. Niet dus.

In control

Vanaf vandaag start ik dus weer met mijn leven vol eetregeltjes. Ik ga mijn calorieën weer tellen, weer twee tot drie keer per week sporten en stoppen met de tussendoortjes en glazen wijn. Mezelf écht uithongeren zou mij nooit lukken (ik ben een te grote bourgondiër), maar mezelf in control houden kan ik wel. Daar gaan we voor in 2021!

Hoe waren jouw feestdagen? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook