fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara fietst zonder licht en lijkt een boete te krijgen. Totdat een wildvreemde man haar te hulp schiet!

Gisteravond (dinsdag 31 januari 2017) fiets ik na een lange dag over de Kinkerstraat naar café Trippel in het centrum van Amsterdam. Eén van mijn beste vriendinnen is jarig, en hoewel ik eigenlijk kapot ben na mijn drukke dag, heb ik toch heel veel zin om haar persoonlijk te kunnen feliciteren. Zo snel als ik kan laat ik mijn benen me richting het centrum trappen, maar op de Kinkerstraat fiets ik een politiefuik in. “Stap maar even af mevrouw, u heeft geen licht”. 

Terechte boete

Shit, denk ik. Ik neem me al weken voor om nieuwe lampjes aan te schaffen, fietsen zonder licht is echt gevaarlijk. “Mag ik uw legitimatiebewijs zien?” vraagt de vriendelijke agente me. Als een brave burger pak ik snel mijn roze rijbewijs uit mijn portemonnee en overhandig hem aan de mevrouw. “Eigenlijk is het maar goed dat ik nu een boete krijg, zo word ik er weer aan herinnerd dat ik héél snel een lichtje moet kopen” zeg ik om de stilte tijdens het uitschrijven van de boete te doorbreken. Net wanneer de agente op mijn opmerking wil reageren, mengt een wildvreemde man zich in ons gesprek.

Gered door een vreemde

“En wat als deze mevrouw nu toch een lichtje op haar fiets kan doen?” vraagt een man die al even naast de fuik staat. Ik begrijp in eerste instantie niet helemaal wat hij bedoelt, aangezien ik écht geen fietslamp heb, en dus niks onverwachts uit mijn tas kan toveren. “In dat geval zou ik het voor nu bij een waarschuwing laten” zegt de agente. Nog geen twee seconden later haalt de man een lampje uit zijn zak en geeft hem aan mij. “Alsjeblieft, neem deze maar. Dat scheelt je toch weer € 55” zegt hij wanneer hij mij zijn eigen lampje geeft. Ik kan het niet geloven en vraag of hij er wat voor wil hebben. Dat hoeft hij niet en de man verdwijnt vrijwel meteen na zijn vriendelijke actie.

Mara fietst zonder licht en lijkt een boete te krijgen. Totdat een wildvreemde man haar te hulp schiet!

Ik sta versteld. Een man die mij niet kent geeft mij belangeloos zijn fietslampje. Ook de agente is zichtbaar onder de indruk en schrijft inderdaad geen boete uit. We nemen afscheid en ik vervolg mijn weg naar het café. Hoewel ik eerst nog wat moe was van mijn dag, had ik na deze vriendelijke actie energie voor tien. Meneer, bedankt!

Ben of ken jij deze meneer?

Mocht jij nou toevallig deze meneer kennen, of misschien deze meneer zelfs wel zijn, dan zou ik het geweldig vinden als je mij een mailtje stuurt. Ik wil je graag nogmaals persoonlijk bedanken voor je prachtige actie. Hij heeft een grotere impact gehad dan je je kunt voorstellen.

Reageer ook